A fost descoperită o nouă clădire medievală în interiorul Curții Domnești din Târgoviște!

Obiectivul istorico-arheologic „Curtea Domnească din Târgoviște” este unul de importanță națională pentru țara noastră. Și totuși, au trecut 26 de ani de la ultimul sondaj arheologic care s-a efectuat aici. Abia în anul 2012 s-au reluat cercetările arheologice sistematice de la Curtea Domnească din Târgoviște. Proiectul științific este susținut financiar de către Consiliul Județean Dâmbovița, iar suportul profesional a fost asigurat de către arheologii Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. În cele opt campanii derulate până în momentul de față, s-au realizat cercetări la Biserica Paraclis, Biserica Sf. Vineri, Casa Bălașa, zona zidurilor de incintă și curtea parohială a Bis. Sf. Vineri, lucrările fiind coordonate de către arheologii Petru Virgil Diaconescu (2014-2015), Gheorghe Olteanu (2016-2018) și Florin Gabriel Petrică (2020 – 2021). Din anul 2016, instituția muzeală târgovișteană are o colaborare strânsă cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București.

În anii 2020-2021, în interiorul Ansamblului Curtea Domnească, au fost realizate cercetări geofizice de către firma SC Geomathics One SRL din București, cu suportul Asociației Culturale „Patrimoniu pentru viitor”. Rezultatele obținute, ce au relevat posibilitatea existenței unor complexe arheologice necunoscute până azi, au determinat o nouă abordare a cercetărilor, prin delimitarea suprafețelor ce urmau a fi abordate. Pentru început, în campaniile anilor 2020-2021 au fost trasate câteva unități de cercetare în zona aflată imediat la vest de Biserica Sfânta Vineri, iar rezultatele, după cum veți vedea, sunt foarte importante și spectaculoase deopotrivă. Pe lângă obiectele descoperite, se remarcă rămășițele unei clădiri zidite din piatră și cărămidă, construcție necunoscută până în momentul de față, ale cărei urme au fost reperate inițial în timpul campaniei anului 2020. Aceasta se află în plină cercetare, putându-se opina, preliminar, că respectiva construcție, având o morfologie ce-i imprimă caractere estetice impozante și ale cărei dimensiuni exacte nu pot fi apreciate decât în urma continuării lucrărilor, a fost construită în sec. al XV-lea, încheindu-și existența la sfârșitul sec. al XVI-lea.

După apareiajul zidurilor și a varietății artefactelor descoperite, se poate vorbi de o clădire cu o estetică deosebită, ce era acoperită cu țiglă glazurată, de diverse culori, interioarele fiind decorate cu ceramică smălțuită și sobe cu cahle. Indicii, deloc de neglijat, conduc spre ipoteza că locuința are beci, acest fapt conducând la necesitatea intervenției arheologice sub nivelul zero al podelei actuale și deschizând calea unor posibile noi descoperiri. Deși suntem în plină campanie de cercetare, iar observațiile sunt evident preliminare, simpla descoperire și aducere la cunoștința publicului a acestei clădiri bucură cercetătorii și îi onorează în mod deosebit. Noile descoperiri arheologice de vârstă medievală, care în ultimii ani au îmbogățit substanțial colecțiile Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, atât prin piese foarte rare cât și unicat, sunt o dovadă a faptului că fosta reședință domnească este și azi o importantă urbe națională de care putem fi mândri. O adevărată „capitală” a descoperirilor arheologice! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*