„Stupina din Livadă”…

„Stupina din livadă” reprezintă un proiect de familie din Tamași – Corbeanca (jud. Ilfov), unde au fost implicați cu toții, respectiv cei doi soți (Ionela și Gabriel) și cele două harnice fetițe ale cuplului (Alla și Aurora). Pot fi găsiți pe rețelele de socializare, unde au primit multe like-uri. S-a început acest eveniment cu câteva ateliere gratuite ce au avut loc în perioada 12,13 și 14 mai, la stupina familiei din Tamași-Corbeanca. Acest proiect a fost gândit pentru a putea promova albina și rolul ei în ecosistem, aducerea cât mai aproape a comunității din Corbeanca, între iubitorii apiculturii. Din punct de vedere didactic, s-a dorit ca cei mici să vadă și să pună în practică ceea ce au învățat la clasă despre albine. De asemenea, s-a mai dorit crearea unei legături cât mai strânse (și dulci, având în vedere „liantul” pe care îl poate crea mierea) între părinți și cadrele didactice. La acest eveniment au participat copii, dar și elevi, alături de părinți și cadre didactice. A fost o ocazie unică în care s-a putut socializa cu diferiți oameni din județul Ilfov. Evenimentul care se dorea să fie dedicat doar comunități din Corbeanca a luat o altă întorsătură, pentru că au venit oameni din tot județul, anunțându-se unii pe alții pe rețelele de socializare. Oamenii au fost curioși și deschiși, s-au bucurat de peisaj și de procedurile apicole care se fac într-o stupină profesionistă, iar cei mici s-au jucat și s-au distrat, savurând miere și faguri, astfel creându-se noi legături de prietenie. Bucuroși și fericiți, au anunțat telefonic și pe alți prieteni, care au venit și s-au alăturat acestora, astfel numărul celor prezenți s-a mărit substanțial.

A fost o muncă intensă pentru organizarea evenimentului, acum la prima ediție, dar bucuria reușitei a făcut ca familia să își dorească să mai organizeze astfdel de ateliere dulci, la fiecare extracție a mierii. Ateliere au fost gratuite, susținute integral de către proprietarii stupinei, cu multe eforturi financiare, dar aceștia și-au dorit să încerce să ofere și altceva ca și educație și petrecere a timpului liber. Ca iubitori apicultori, putem spune despre importanța acestei mici insecte, albina, și importanța acesteia în ecosistemul nostru. Fără albină, omenirea ar dispărea în maxim 4 ani. Din păcate în țara noastră albina nu este suficient de protejată și nici apicultori ajutați. Acest eveniment a fost o oportunitate perfectă pentru a învăța câte ceva despre apicultură și pentru a descoperi cât mai multe lucruri despre albine, despre modul în care se extrage mierea și beneficiile acesteia pentru sănătate.

În cursul atelierelor prezentate s-a parcurs teoretic întregul proces de la „apariției” mierii din flori, până la recoltarea polenului și a nectarului de către albinele lucrătoare, apoi la transformarea acestuia în miere și depozitarea în stup. De asemenea, a existat si un atelier interactiv unde copiii și adulții au putut observa cum este extrasă mierea sub acțiunea forței centrifuge din fagurii proaspeți plini cu miere, sau descăpăciți. Cei care au participat la eveniment au avut ocazia de a lua acasă mierea proaspăt extrasă.

A fost o experiență unică de a vedea stupii (familiile de albine), a face poze, a se bucura de natură și a putea achiziționa miere direct din stup. Pe timpul atelierelor copiii și adulții însoțitori au primit echipamente de protecție, pentru siguranță, știindu-se faptul că albina ne poate pedepsi dacă îi luăm mierea, înțepându-ne. Pe viitor, pentru cei interesați se vor organiza ateliere speciale pentru școli și grădinițe, unde cei mici pot învăța lucruri interesente și vor putea sta în natură. Faptul că s-au primit feed-backuri pozitive, iar oamenii au încuranjat astfel de acțiuni, ne dă și nouă curajul de a susține în continuare asemenea ateliere ce vor duce pe mai departe acest meșteșug al apiculturii, care ne dă produse atât de dulci și gustoase… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*