Am scris despre minunatul proiect național „Ambulanța pentru monumente” și despre extraordinarele realizări ale acestuia. La fel și despre Asociația „Biserici Înlemnite”, sau Programul Național de Restaurare al Institutului Național al Patrimoniului. Astfel au rămas în picioare, bucurând generațiile viitoare pentru alte zeci și zeci de ani cetăți, castele, biserici, case reprezentative, conace, mori de apă, etc. Mă tot întrebam cum se poate face ca să apară și în apropiere de București o astfel de organizație care să „apere” domeniul vernacular, al caselor „tezaur”. Și iată că, nu foarte departe în timp a venit spre noi Asociația „Monumente renăscute”, o organizaţie non-guvernamentală (ONG) aflată în localitatea Corbeanca (jud Ilfov), având ca președinte fondator pe Florin Radu Ștefănescu. Ce dorește acesta și organizația sa? „Ne dorim să creștem gradul de conștientizare al valorii patrimoniului construit, care poate deveni o puternică resursă cu rol de revitalizare culturală și economică a comunităților locale ca un ultim bastion al identității noastre culturale și naționale. Starea actuală este critică, iar lipsa acțiunii duce la dispariția unui întreg țesut rural și trecut bogat în semnificații si tradiții.” ne spune domnul Florin Ștefănescu.
Toate comunitățile rurale, precum și specialiști marcanți din entități cu rol legislativ, juridic, social, administrativ și cultural, își pot uni energia și expertiza pentru a îmbunătăți legislația, debirocratiza și digitaliza procedurile succesorale și de clasare ca monumente istorice și apoi a procedurilor de restaurare a clădirilor țărănești tradiționale reprezentative din mediul rural Românesc. OAR, INP, Ministerul Culturii, Comisia Națională a Monumentelor Istorice, Direcțiile județene de cultură si monumente, Consiliile Județene, Prefecturile și Primăriile locale pot conlucra la salvgardarea patrimoniului vernacular. Mai concret, proiectele acestei asociații caută și implementează soluții personalizate pentru imobile tradiționale valoroase aflate în stare de colaps sau precolaps. Tot asociația inițiază procedurile de clarificare a regimului lor de proprietate. Oferă consiliere și sprijin direct pentru proprietari în vederea inițierii procedurii de clasare ca monumente istorice, consiliere pentru finanțarea restaurării, restaurare efectivă in-situ sau strămutare în spații muzeale în aer liber, restaurare și găsirea unor refuncționalizări importante pentru comunitățile locale. Toate aceste proceduri și soluții necesită eforturi logistice și materiale considerabile, iar implicarea comunităților, a influențatorilor și decidenților din domeniul salvgardării patrimoniului construit este vitală. Patrimoniul tradițional a fost creat de străbunicii și bunicii noștri. Menirea noastră este să facem ca acest patrimoniu să fie salvat și transmis generațiilor viitoare. Misiunea noastră sacră este salvarea caselor tradiționale abandonate și uitate, în special din regiunea Muntenia, dar și din alte zone ale României rurale.
Asociația „Monumente renăscute” a fost înființată în anul 2021 ca o continuare firească a proiectelor desfășurate de fondatorul său din fonduri proprii în ultimii zece ani. Se dorește salvarea casele tradiționale abandonate și uitate, a anexelor gospodărești din satul Românesc, dar si a altor clădiri de patrimoniu aflate în prag de colaps. Sunt câțiva „haiduci” ce luptă cu salvarea patrimoniului construit. În oceanul vremurilor actuale se revarsă foarte multă uitare nedemnă pentru memoria bunicilor si străbunicilor noștri. Aceasta uitare este fals motivată de frecvența unui ritm de viață care este din ce în ce mai dăunător ființei umane. Asociația își propune să pună în valoare nestematele arhitecturii vernaculare Românești, să le restaureze, recondiționeze și să le dea o nouă viață și funcționalitate rezidențială sau turistică, fie pentru actualii proprietari, fie pentru alții, sau să fie oferită unor entități publice educative-sociale. Având motivația principală de a nu distruge identitatea culturală a zonelor unde sunt identificate, scopul fundamental este ca aceste imobile să fie salvate „in situ”. Unde nu este posibil, decât să le pierdem definitiv, vom încerca strămutarea lor, dar nu prea departe de locația inițială. „Nu este deloc ușor, dar nu dezarmăm. Hățișul legislativ este foarte potrivnic si interesele imobiliare uriașe în multe cazuri obscure, sunt foarte multe comunități si administratii locale care încă nu conștientizează valoarea patrimoniului construit de înaintașii noștri.” ne mai spune domnul Florin Ștefănescu.
Patrimoniul arhitecturii vernaculare din Muntenia – dar nu numai – dispare încet, dar sigur și dramatic din viața comunităților prin indiferență si insuficiență cunoaștere. Alături de comunități și autorități pun umărul, involuntar, la distrugerea sa, invocând viteza de modernizare a vieții și societății. „Oricât am încercat să grăbim lucrurile spre a-l salva, asociația noastră are niște limite. Ambiția ei este vitală, dar nu și suficientă. Ce am identificat până acum în câteva sate este mai nimic. Numai 3 județe din Muntenia de vest au 165 comune. Am încercat să vedem cine ne poate ajuta cât mai repede și eficient cu primii pași, foarte necesari pentru o inventariere, documentare și cartare rapidă a întregii regiuni. Fără aceste etape nu putem avansa în proiectele noastre.” ține să sublinieze domnul Florin Ștefănescu.
Nicăieri în lume, de-a lungul timpului, biserica satului, școala satului, sau în marile orașe, sălile de concerte, mari universități, spitale, fie că vorbim de Ateneul Român sau Notre Dame din Paris nu s-au construit și reparat numai din banii primarului, regelui sau ai guvernului. Oamenii obișnuiți, comunități importante, societatea civilă, mici sau mari entități comerciale și-au adus o contribuție important. Asociația „Monumente Renăscute” și-a propus să salveze cât mai multe dintre clădirile de patrimoniu din mediul rural prin conservare, restaurare și oferindu-le o nouă viață, fie ca muzee locale, prin refuncționalizare turistică, comercială sau publico-socială. Este o misiune îndrăzneață atât din punct de vedere legal-administrativă, cât și tehnico-logistică, ce necesită fonduri și eforturi uriașe. Pentru a atrage fonduri și a atrage atenția forurilor competente, asociația a organizat un concert extraordinar de Crăciun 2022, numit „Copiii din Codrii Vlasiei doresc salvarea caselor tradiționale – ediția I” și care a avut loc pe 10 decembrie, la Grădina Lahovari. Evenimentul a fost prezentat de Iuliana Tudor, jurnalist TVR. Sperăm ca mesajul acesta să ajungă și la sufletul dumneavoastră și patrimoniul nostru vernacular strămoșesc să mai primească o șansă la viață, o speranță de a mai încânta privirea noastră și a generațiilor viitoare. (G.V.G.)
Lasă un răspuns