Metonimii de primăvară: Berzeasca 2023

În ocurența de verde crud și albastru greu, la margine de Dunăre șerpuitoare printre munții nepăsători, în 21.04.2023, la Berzeasca au sosit invitații la ediția din acest an a „Berzeasca International Art Symposium III (21-28 april 2023)”. Dincolo de apropieri, similitudini și analogii de creație, la Berzeasca, chipul Dunării se concretizează în schimbări de paradigmă ce revigorează inspirația participanților în pulsiunile energetice ale primăverii.

Deși același cadru, tiparul neclintit al Dunării se reflectă în semnificații noi, pentru o nouă echipă de artiști plastici compusă din: Maria Balea, Costin Brăteanu, Smiljana Čurić, Vasile Dancu, Cătălina Doțiu, Ana Domnica Hoble, Ana Miljković, Tar Bela, Pavel Torony, Sarah Raluca Miulescu, Vasile Pintea.

Astfel, pe malul Dunării, la Berzeasca, spiritualitatea se exprimă în creații clădite într-un perimetru al metafizicii fără truisme rustico-paseiste. Aici, peisajul predispune la reverie și ascendență spirituală, iar natura și veșnicia ei impulsionează artiștii la creații autentice.

Călăuziți de idealul extazului mistic, actanții s-au reîntâlnit sub orizontul plin de semnificații al căutărilor de sine – amprentă indelebilă a primăverii la Berzeasca, când energia telurică reverberează cu cerul de pe Clisură. Cum Dunărea oferă o perspectivă largă actului de creație, fiecare artist caută înțelesuri noi ale prezenței aici și acum pe care să le transcrie plastic. La Berzeasca în 2023, natura – pretext pentru introspecție și căutări în solitudine, reprezintă prilejul de a lăsa în urmă realitatea și de a ne întoarce în timp vecin cu marea creație. Lucrările plastice în curs de realizare se vor constitui în demonstrații de relevanță a artei în fundal cu primăvara. Sprijinit pe ele, timpul devine verosimil, aici, la Berzeasca, în aprilie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*