Similitudini întâmplătoare…

Lumea alerga pe străzi îngrozită, se producea schimbarea așteptată de toată suflarea țării. Epoca Ceaușescu s-a încheiat în sânge. Cine a fost păpușarul acestor schimbări, nu știu. S-a scris mult, s-a vorbit mult, s-a sperat mult. Rezultatul este acesta: am avut o perioadă de câțiva ani în care am putut visa spre ceva frumos, apoi visul a devenit coșmar. În acest coșmar suntem prinși: fără industrie, fără resurse, fără păduri. Omul muncii s-a transformat în omul nimănui. Lumea este a nimănui și ne căutăm un refugiu pentru a putea a ne salva. Presa, scriitorul care reprezenta barometrul societății, a ajuns ori victimă, ori om de afaceri. Mă gândeam la similitudinile întâmplătoare. Și mă tot gândeam cum de presa Irlandeză a ajuns întâmplător atunci când românul Mihai Cofariu a fost snopit în bătaie la Târgul Mureș, exact în 19- 20 Martie. Dar ce similitudine întâmplătoare a fost atunci la Cluj, în Mai 1946, când toți ziariștii au fost la post. Ne mai mirăm cum toți oamenii incomozi sunt „prinși” astăzi cu presa de față, iar apoi apar opiniile comandate din „surse autorizate”. Abaterea atenției de la jocurile puterii este un exercițiu bine învățat.

Îmi aduc aminte cum în cazul Iugoslaviei, eu, un om de rând, mă miram cum ziariștii (au fost câteva excepții) nu au reacționat să pună o întrebare simplă: De ce…? George Orwel a relatat războiul civil din Spania, el se înrolează ca voluntar. Apoi în toată opera domniei sale a criticat totalitarismul atât de dreapta cât și de stânga. Astăzi ce văd; atât ce-i de stânga cât și cei de dreapta critică pacea tot ca o ,,similitudine întâmplătoare”. Toți vor război, vor foamete, asta după ce au aplaudat pandemia, iar în acele vremuri la apropierea Sărbătorilor de Crăciun o revistă din Europa avea pe copertă pe Sfânta Maria cu o seringă în brațe în loc de prunc. Similitudine întâmplătoare și blasfemie în marele spital al deștepților asimptomatici.

Ce ne spune George Orwel: ,,Ori de câte ori liniile se aflau la distanța de salut una față de cealaltă, se auzeau întotdeauna multe strigăte dintr-o tranșee către cealaltă. În general ei strigau o piesă de teatru, plină de sentimente revoluționare, care le explica soldaților fasciști că nu sunt decât mercenarii capitalismului internațional, că luptă împotriva propriei ei clase și îi îndemna să treacă de partea lor”. Mă tot întreb, tot ca o similitudine întâmplătoare, cei care mor în Ucraina, mercenarii, pentru ce s-au dus să lupte? Citeam în revista Lumea despre ,,Crimele manipulaților executate la ordinul manipulatorilor. În cazul tentativei de asasinat a regretatului scriitor egiptean Naguib Mahfouz, judecătorul l-a întrebat pe bărbatul care l-a înjunghiat: De ce l-ai înjunghiat? Teroristul a spus: Din cauza romanului său „Copii cartierului nostru”. Judecătorul a întrebat: Ai citit acest roman? Criminalul a răspuns: Nu!” Prin ce exercițiu se răspândește ura, cunoașterea nu o poate tempera. Am mers să luăm lumină, am strigat cu toții ,,Adevărat a înviat” dar nu am făcut o introspecție a adevăratei credințe care ne definește. George Soros care deține peste 430 de publicații pe care le întreține în 120 de țări, cu tiraje de peste 70 de milioane de exemplare scrie într-un ziar: ,,Am împărțit regimurile în două categorii. Cele în care poporul își alege liderii, care ar trebui să aibă grijă de interesele electoratului, și cele în care liderii își manipulează electoratul, pentru a-și urmării propriile interese. Sub influența lui Popper, am numit prima categorie „societate deschisă”, iar pe cea de-a doua , „societate închisă”.

„În ultimul secol, s-au consumat regimuri și guvernări care au simplificat realitățile și au recurs la mijloace ce le-au compromis. Fiecare în felul său și cu istoria sa a eșuat”. Spune domnul profesor Andrei Marga pe blogul său. Da, are foarte multă dreptate și parcă o similitudine nu este totdeauna întâmplătoare. Dar să fie pace! Poate dacă toți gândim la fel se întâmplă o minune. Știri recente. Robert Kennedy Jr. Tocmai a lansat un Tweet, nu puteam să-l trec cu vederea. Și tot ca o similitudine întâmplătoare ne spunea și șeful nostru de la ANAF. „Fed tocmai a anunțat că va introduce Moneda Digitală a Băncii Centrale (CBDC) „FedNow” în iulie. CBDC-urile ung panta alunecoasă spre sclavia financiară și tirania politică. În timp ce tranzacțiile în numerar sunt anonime, un #CBDC va permite guvernului să supravegheze toate afacerile noastre financiare private. Banca centrală va avea puterea de a aplica limite în dolari asupra tranzacțiilor noastre, limitând unde puteți trimite bani, unde îi puteți cheltui și când banii expiră. O CBDC legată de ID-ul digital și scorul de credit social va permite guvernului să vă înghețe activele sau să vă limiteze cheltuielile la furnizorii aprobați dacă nu respectați dictaturile arbitrare, adică mandatele de vaccinare. Fed își va limita inițial CBDC la tranzacțiile interbancare, dar nu ar trebui să fim orbi la pericolul evident că acesta este primul pas în interzicerea și confiscarea bitcoinului, așa cum a făcut Trezoreria cu aurul în urmă cu 90 de ani în 1933. Priviți cum guvernele, care niciodată nu Lasă o criză bună să se piardă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*