Participăm la expoziția „First Kings of Europe” ce s-a deschis la Field Museum of Natural History din Chicago, SUA

Muzeul Național de Istorie a României, după ce a anunțat un proiect de restaurare ce ne va aduce din nou posibilitatea iubitorilor de istorie de a vedea în bogatele-i vitrine artefactele strălucitoare ale sutelor și miilor de ani de istorie ale acestor plaiuri, iată că este onorat să anunțe participarea la expoziția internațională „First Kings of Europ”e, un eveniment cultural desfășurat la Chicago, în cadrul prestigiosului Field Museum of Natural History. Expoziția internațională a fost deschisă aici și se va desfășura în perioada 31 martie 2023 – 28 ianuarie 2024. First Kings of Europe este rezultatul unui proiect cultural fără precedent, inițiat în urmă cu șase ani sub coordonarea Field Museum și este prezentată în trei destinații – SUA (New York, Chicago) și Canada (Gatineau). Acesta reprezintă un demers cu totul aparte, de anvergură extraordinară, inițiat de Field Museum (Chicago, SUA) în colaborare cu alte peste 25 de muzee din zona Europei de Sud-Est și Centrale. Această expoziție internațională, prezentată în premieră în muzee nord-americane, reunește peste 700 de artefacte arheologice preistorice de primă importanță din colecțiile unor instituții muzeale din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ungaria. Pentru România, coordonatorul proiectului expozițional este Muzeul Național de Istorie a României, care colaborează în acest sens cu alte cinci instituții muzeale, anume: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj), Complexul Muzeal Național (Piatra Neamț), Muzeul Civilizatiei Gumelnița (Oltenița), Muzeul Olteniei (Craiova) și Muzeul Județean Buzău. În cadrul expoziției First Kings of Europe este prezentată, împreună cu alte exponate din colecții muzeale din țările amintite, o selecție de peste 90 de artefacte pre- și protoistorice – datând din perioada neoliticului, a epocii bronzului și până în a doua epocă a fierului – provenite din colecțiile muzeelor românești amintite mai sus.

„Unul dintre cele mai aparte și speciale lucruri despre această expoziție este colaborarea internațională care a făcut posibilă realizarea proiectului expozițional First Kings of Europe (Primii Regi ai Europei)”, afirmă dr. William Parkinson, curator al Field Museum și al acestei expoziții. „Expoziția a fost realizată în parteneriat cu 11 țări, cărora li s-au alăturat Statele Unite ale Americii și Canada, și 26 de muzee diferite. Multe dintre obiectele culturale nu au fost niciodată expuse în afara țărilor de origine, iar unele nu au fost expuse vreodată! Expoziția First Kings of Europe este un prilej unic de a vedea reunite aceste obiecte culturale”. Sunt prezentate în expoziție o serie de descoperiri arheologice de primă importanță din România precum: „Soborul zeițelor” de la Poduri, tezaurul de la Moigrad (selectiv), tezaurul de la Brad, depozitul de obiecte din bronz de la Apa, tezaurul de la Sarasău, tezaurul de la Perșinari (selectiv), tezaurul de la Hinova (selectiv), depozitul de obiecte din bronz și fier de la Tărtăria (selectiv), inventarele mormintelor princiare getice de la Agighiol și Peretu (selectiv).

Tematica expoziției explorează modul în care societățile agrare preistorice au evoluat către cele mai vechi regate tribale din Europa. Cele peste 700 de obiecte culturale din expoziție datează din neolitic, epoca cuprului, epoca bronzului și epoca fierului. Cele mai semnificative artefacte prezentate se referă la unele dintre cele mai vechi inventare funerare de aur, seturi de podoabe din aur din depuneri cu caracter votiv, un coif getic din argint aurit și coroana de aur a unui principe trac, alături de alte capodopere ale artizanilor preistorici, precum armuri, arme, podoabe și unelte, dar și obiecte din ceramică și piatră.

Expoziția este structurată în patru mari secțiuni: (1) Un teritoriu dinaintea regilor: perioada neolitică; (2) Prima epocă aurită: epoca cuprului; (3) Noi rute ale puterii: epoca bronzului și (4) Nașterea regalității: epoca fierului. Parcursul expozițional este dezvoltat printr-o scenografie aparte, care îmbină etalarea obiectelor cu elemente grafice, video și audio. Expoziția First Kings of Europe marchează un moment aparte de cooperare culturală între state din America de Nord și Europa de Sud-Est, într-un timp contemporan al unor oportunități fără precedent de a explora noi perspective asupra începuturilor istoriei în această parte a lumii prin noi perspective. Organizarea expoziției este posibilă în parte printr-un grant major acordat de National Endowment for the Humanities: Democracy demands wisdom. De asemenea, această expoziție prezentată la Field Museum este posibilă datorită sponsorului major Discover și susținerii financiare asigurate de America for Bulgaria Foundation. Expoziția este însoțită de un catalog amplu ilustrat, editat de Field Museum of Natural History (Chicago) și publicat de UCLA Cotsen Institute of Archaeology Press.

Această adunare de peste 700 de obiecte rafinate — inclusiv bijuterii, arme, armuri și multe altele — nu a mai fost niciodată prezentată împreună. Vizitând expoziția explorați ascensiunea la putere a primilor regi și regine ai Europei antice și descoperiți modul în care comunitățile agricole egalitare au dezvoltat puterea, inechitatea și ierarhia pentru prima dată. Călătoriți înapoi în 5000 î.Hr. pentru a descoperi ce unelte, arme și sculpturi rituale ne pot spune despre viața în primele societăți din Balcani. Aventurați-vă prin rutele comerciale care au modelat lumea așa cum o cunoaștem astăzi. Cufundați-vă în ceremoniile epocii în timp ce priviți un altar neolitic și auziți focul trosnet al unei simulări de rug funerar în mărime naturală. Vedeți topoarele, săbiile și coroanele prețioase care i-au transformat pe războinici în membri regali și au schimbat pentru totdeauna structura societății.

Expoziția „First Kings of Europe” reunește lucrările și poveștile a 26 de muzee și 11 țări din sud-estul Europei. Ca repere principale ale expoziției avem: Cele mai vechi obiecte de aur create de om, cunoscute sub numele de „comoara de la Varna”, create acum peste 6.000 de ani; capodopere ale epocii bronzului ale fabricării de săbii și armuri; Coroana de aur strălucitoare a unui prinț trac, cu o coroană de frunze de aur (simbolul Pomului Vieții și al omului ca frunză ce crește și cade la pământ, supusă renașterii periodice) și figura lui Nike, zeița victoriei; celebra „Comoara Borovo” de sfinx (stăpânul tainei) și pahare de băut în formă de cal, parte dintr-un set de festin deținut cândva de regele Kotys I; peisaje video, audio și sonore multimedia create pentru a vă scufunda în ritualurile ceremoniale ale acestei epoci. Prin expunerea fibulelor tip „ochelar” se afișează și un symbol important, respectiv trecerea de la Timpul cel vechi la Timpul cel Nou (moment cosmic ce se întâmplă la intervale mari de timp), sau Pragurile timpului. Și șarpele încolăcit este un astfel de symbol. În aceste momente ale pragului, timpul se suspendă (curg împreună cele două timpuri), iar omul vede „dublu” și pare amețit (zeul Bachuss, sau Dyonisos). Acum timpul apropiindu-se de final „se grăbește”, dar va veni Timpul cel nou, care se va desfășura mai lent.

Revenind, „Field Museum” din Chicago este recunoscător ministerelor, institutelor de cercetare și susținătorilor entuziaști ai Primilor Regi ai Europei din următoarele țări și le mulțumim din suflet partenerilor noștri din muzeu: ALBANIA (Muzeul de Arheologie din Tirana/Institutul de Arheologie); BOSNIA ȘI HERȚEGOVINA (Muzeul Național al Bosniei și Herțegovinei); BULGARIA (Muzeul Național de Istorie; Muzeul Regional de Istorie Rousse; Muzeul Regional de Istorie Varna); CROAŢIA (Muzeul Arheologic din Zagreb); UNGARIA (Muzeul de istorie din Budapesta; Muzeul Déri; Muzeul Național Maghiar; Muzeul Koszta József; Muzeul Móra Ferenc; Muzeul Munkácsy Mihály; Muzeul Szent István Király); KOSOVO (Muzeul Național al Kosovo); MONTENEGRO (Muzeele și Galeriile din Podgorica); MACEDONIA DE NORD (Institutul pentru Protecția Patrimoniului Cultural și Muzeul–Bitola; Institutul pentru Protecția Monumentelor Culturii și Muzeului–Prilep; Muzeul Instituției Naționale – Gevgelija); ROMÂNIA (Muzeul Județean Buzău; Muzeul de Istorie Națională a Olteniei; Muzeul Național de Istorie a României; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei; Complexul Muzeal Județean Neamț; Muzeul Culturii Gumelnița); SERBIA (Muzeul Național al Serbiei); SLOVENIA (Muzeul Național al Sloveniei).

Astfel regii unor vechi regate dunărene își vor devoala comorile celor de dincolo de ocean, prezentându-și astfel tot ceea ce aveau mai valoros ca operă și meșteșug, chiar înaintea de ridicarea pe valea celui mai lung fluviu de pe glob a maestuoaselor și nemuritoarelor piramide. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*