Sfintele Paști ortodoxe unesc biserica creștină!

Frumusețea ortodoxiei constă tocmai în faptul că nu este schimbătoare, nu merge la braț cu duhul lumii și nu se reformează după moda timpului sau după ideologi atenți doar la binefacerile puterii temporare, ci se menține în durata veșniciei întru Hristos, de peste 2000 de ani. Pe mine nu m-a tulburat recenta propunere a intelectualilor de salon, deveniți în ultima perioadă „teologi de budoar”, ca Adrian Papahagi sau Teodor Baconschi, admiratorul surescitat al Elenei Udrea, care au venit în Săptămâna Mare cu o propunere pusă pe ordinea de zi de către sistem, ca ortodocșii să se bucure de ziua de Paști odată cu catolicii, reformații, protestanții și neo-protestanții așa cum ne-o spune Papa de la Roma pe calendarul gregorian, încă din 1582. E interesant și trist, cum „teologii de salon” în Săptămâna Patimilor, în loc să se roage, să postească, să facă penitență în numele iubirii lui Hristos pentru bucuria comuniunii, ei vin cu propuneri ca să agite spiritele, să smintească și chiar să aducă schismă în BOR, cu o propunere deviaționistă, ca noi, ortodocșii, să „serbăm” Paștile odată cu catolicii, reformații și protestanții, cu așa-zisa lume occidentală, unde nu mai merge aproape nimeni la biserică, iar lăcașurile de cult sunt transformate de mult în săli de evenimente, baruri, discoteci, cluburi sau în cel mai bun caz săli de concerte. Sfinții Părinți insuflați de Duhul Sfânt au fixat data Paștilor la Sinodul de la Niceea din anul 325.

Data Paştilor creştine depinde de două fenomene astronomice, dintre care unul cu dată fixă, legat de mişcarea Soarelui pe bolta cerească (echinocţiul de primăvară, care cade totdeauna la 21 martie), iar altul, cu dată schimbătoare, legat de Mişcarea de Rotaţie a lunii în jurul Pământului (luna plină de după echinocţiul de primăvară, numită şi lună plină pascală). Aceasta din urmă face ca data Paştilor să varieze în fiecare an, căci luna plină pascală apare pe cer în unii ani mai aproape de echinocţiu, iar în alţii, mai târziu. Astfel, când luna plină coincide cu echinocţiul (21 martie) şi e o zi de sâmbătă, Paştile poate fi serbat chiar a doua zi, duminică, 22 martie. Aceasta este data cea mai timpurie a Paştilor. Dacă luna plină a avut loc înainte de echinocţiu (20 martie), atunci ea nu e pascală, ci trebuie să o aşteptăm pe cea de după echinocţiu, care va apărea abia peste 29 de zile, adică la 19 aprilie. Dacă aceasta cade într-o luni, Paştile nu poate fi serbat decât în duminica următoare, adică la 25 aprilie. Astfel, aceasta e data cea mai târzie a Paştilor. Sfinții Părinți ne-au fixat data Paștilor când 14 Nisan (sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară) cade duminica, Paştile va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştile iudeilor, dar nici înaintea acestuia. Mult mai târziu, Papa Grigore al XIII-lea a fixat în anul 1583 calendarul grergorian, despărțind biserica romano-catolică de sărbătoarea Paștilor celorlați creștini ortodocși. Pentru a înlătura dezacordul acesta dintre diferitele Biserici ortodoxe și pentru a menține o unitate ortodoxă în serbarea Paștilor, Bisericile ortodoxe care au adoptat calendarul gregorian au stabilit, în anul 1927, ca Paştile să fie serbat în toată creştinătatea ortodoxă după pascalia stilului vechi, adică în același timp cu Bisericile rămase la calendarul neîndreptat. În consecință, Bisericiile ortodoxe celebrează corect data Paștilor, adică Învierea Domnului de 2000 de ani, păstrând deci calendarul hristic inițial.

Are dreptate IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, că doar la Paștile ortodox coboară Lumina Sfântă. Deci, Lumina Sfântă sau focul haric este considerată de creștinii ortodocși o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Lumina coboară tocmai că ortodocșii din întreaga lume celebrează Paștile după calendarul din timpul vieții Domnului Nostru Iisus Hristos, nu după calendarul modificat gregorian. „Intelectualii de salon” care militează pentru ca ortodocșii să sărbătorească Paștile cum spune Papa de la Roma sau Occidentul , nu au înțeles duhul dreptei credințe, că Ortodoxia se ocupă de lucrurile veșnice, lăsate moștenire de la Sfinții Părinți. Dreapta credință nu este o ideologie care se schimbă după cele oferite de duhul lumii. Tocmai de aceea, Ortodoxia s-a păstrat nealterată de 2000 de ani și ne arată tocmai trăinicia ei. Cum vă explicați că bisericile catolice și reformate sunt goale în Occident, depopulate de credincioși, iar bisericile ortodoxe din țările din est, dar și din țările din vest sunt arhipline. Credincioșii simt unde s-a păstrat nealterată credința, de aceea sunt pline de mulțimi bisericile ortodoxe atât în țările din lumea ortodoxă, cât și în bisericile ortodoxe din Occident. Am umblat destul de mult prin Diaspora și am văzut goale bisericile catolice și reformate, iar dacă nu erau închise cu lacăt pe porți, multe dintre acestea au devenit cluburi sau săli de evenimente, realitate tristă ce nu se petrece în țările cu majoritate populație ortodoxă.

Bartolomeu Anania avea dreptate când spunea că Paștile trebuie să fie sărbătorite de toți creștinii: împreună ortodocși, catolici și reformați, dar nu la data propusă de Papa de la Roma și Occident, ci conform calendarului Sfântului Sinod de la Niceea, adică în data când ortodocșii din întreaga lume sărbătoresc Paștile. Nu numai coborârea Luminei Sfinte la Ierusalim e dovada adevăratei credințe de Paștile ortodoxe, dar și râvna credinței din bisericile ortodoxe. Faptul că bisericile ortodoxe sunt pline de credincioși ce mărturisesc cu tărie credința e o dovadă în plus că data Paștilor este cea corectă la credincioșii ortodocși. Și eu doresc ca și creștin-ortodox să sărbătorim Paștile cu romano-catolicii, reformații și protestanții împreună, dar în data Paștilor fixată de Sfinții Părinți, așa cum se sărbătorește în așteptarea Luminii Sfinte la Ierusalim, adică în data când se bucură toată lumea creștină ortodoxă de Învierea Domnului. Refacerea unității bisericii creștine prin sărbătorirea Sfintelor Paști ortodoxe de către toți creștinii din lume ar fi primul pas spre reconciliere, pace și iubire în numele lui Iisus Hristos.

Doamne Ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*