Bustul istoricului David Prodan de la Cluj-Napoca. Reper istoriografic!

În studenția mea de la facultatea de istorie clujeană, la începutul anilor `90, aprecierea profesorilor și a studenților față de istoricul David Prodan ajunsese la nivel de cult istoriografic. Însuși Ion Iliescu când a venit la Cluj-Napoca, în toamna lui 1991, l-a vizitat acasă pe marele istoric, casa fiind pe actuala stradă care-i poartă numele, din apropierea Pieței Gării. Pe atunci, istoricul Ioan Drăgan, care era directorul Arhivelor Naționale Cluj, împreună cu alți istorici în frunte cu Nicolae Edroiu, Nicolae Bocșan și, mai târziu, Ioan Bolovan au promovat viața și opera istoricului, recunoscut mai ales cu lucrarea monumentală în două volume „Răscoala lui Horea”, apărută în 1978, și care astăzi este cea mai de referință carte despre ridicarea iobagilor români de la 1784 pentru drepturi și libertate. Provenit dintr-o familie din lumea satului, David Prodan i-a iubit și înțeles pe țărani, fiind solidar și empatic cu răsculații lui Horea. Opere sale „Supplex Libellux Valachorum”, „Iobăgia în Transilvania în secolul XVI” sau „Teoria imigrației românilor din Principatele Române în Transilvania în veacul al XVIIIl-lea” au devenit repere ale istoriografiei române. Profesor și academician, David Prodan a fost apreciat și iubit de comunitatea locală, dar se pare că nu suficient, pentru că idiosincraziile și disputele cu Ștefan Pascu sau cu unii corifei ai marxismului ideologic l-au dus spre o pensionare anticipată. Istoricul David Prodan a fost apreciat și promovat la adevărata valoare abia după 1990. Strada pe care a locuit i-a primit numele, iar casa în care a locuit a devenit muzeu și centru de cercetare istorică cu sprijinul primăriei clujene și a UBB la începutul anilor 2000.

Încă din anii 1990, Ioan Drăgan și Nicolae Edroiu organizau anual manifestări festive la casa memorială David Prodan, pe 13 martie, de ziua de naștere a istoricului, născut pe 1902 la Săliștea, fostul sat Cioara a călugărului revoluționar ortodox Sofronie. Personal la invitația istoricului Ioan Drăgan, care mi-a fost profesor la Liceul „Ady Șincai” am participat la parastasul și masa festivă dedicată memoriei istoricului David Prodan din casa acestuia, care se încheia cu alocuțiuni sau prezentare de studii, dar și cu o dezbatere istoriografică vie la un pahar de vorbă. Recent pe 13 martie la Casa Memorială „David Prodan”, istoricul Doru Radosav, ctitor de școală și curent istoriografic în Ardeal (istoria orală) a susținut un excelent expozeu dedicat autorului „Răscoalei lui Horea”.

Pe mine mai leagă de memoria lui David Prodan și dezvelirea bustului din curtea Școlii „David Prodan” de pe str. Meseriilor din vara fierbinte a anului 2000, în preliminariile evenimentului fiind implicat activ. Erau vremuri când în oraș sau în instituțiile statului se citea cu nesaț și sete de adevăr excelenta contribuție a istoricului David Prodan „Transilvania și iar Transilvania”, o carte care se lectura pe nerăsuflate în oraș. Știu că după ce se citea cartea, aceasta se oferea colegilor cu titlu de împrumut. Cartea nu a apărut într-un tiraj foarte mare, iar cererea de lectură era uriașă. În acei ani, strada pe care locuit istoricul a primit numele său și s-a înființat casa memorială în locuința sa. Mai mult, grupul de istorici care gravita în jurul autorităților locale, în frunte cu Gelu Neamțu, Vasile Lechințan sau Ioan Silviu Nistor au impus ridicarea bustului lui David Prodan la școala care-i purta numele. Sculptorul ales de autoritățile locale, pentru ridicarea bustului de bronz, a fost Eugen Gocan, un sculptor al școlii clujene de arte. În vara lui 2000 pe o zi caniculară bustul de bronz a lui David Prodan a fost dezvelit în curtea Școlii „David Prodan”, în prezența unui public ales. La eveniment au participat istoricii amintiți, dar și reprezentanți ai autorităților locale și bisericii, în frunte cu protopopul de atunci. Pe lângă discursul primarului, Gheorghe Funar, a fost apreciată expunerea lui Ioan Silviu Nistor, care a prezentat viața și opera lui David Prodan, precum și contribuția sa la adevărul despre răscoala lui Horea. La dezvelire au fost prezenți liderii Societății „Avram Iancu”, în frunte cu Victor Bercea, dar și ai Societății Pro – Maramureș ”Dragoș Vodă” condusă de Vasile Iuga. Bustul spre surprinderea celor prezenți îl prezintă pe David Prodan ca student sau tânăr cercetător, fiind contra curentului iconografic al lui David Prodan, ca istoric la o vârstă a deplinei maturității sau chiar foarte învârstă. Azi bustul lui David Prodan, după ce imobilul școlii a fost repartizat Seminarului ortodox, clădirea trecând printr-un proces masiv de modernizare din partea autorităților locale, se poate admira în adevărata splendoare, pe un soclu impozant, în fața Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”.

Ca de obicei, Biserica știe să aprecieze și să pună în valoare istoria locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*