Cu prilejul împlinirii a 105 ani de la semnarea Actului Unirii Basarabiei cu Regatul României, în data de 27 martie 2023, ora 11.00, Asociația Obștească „Luceafărul Răutului” din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova a organizat activitatea cultural-istorică „Basarabia, sfântă icoană în inimi de români purtată” în parteneriat cu instituțiile școlare și culturale din municipiul și județul Galați: Școala Gimnazială „Româno-Britanică”, Școala Gimnazială nr.1 din comuna Șendreni, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Teoretic „Marin Coman”, Colegiul Național ,,Costache Negri”, Liceul Tehnologic „Caro1 I”, Direcția Județeană de Cultură Galați, Casa Artelor și Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”.
Invitații speciali ai evenimentului Directorul Direcției Județene pentru Cultură Galați, Dl. Cătălin Negoiță și Dl. Constantin Asofronie, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județeană Galați „Gl. Alexandru Cernat” – România, au prezentat faptele istorice și motivele care au stat la baza deciziei de unire cu România, accentuând dreptul popoarelor de a-și făuri singure destinul și vor elogia meritele membrilor Sfatului Țării, care, cu demnitate și curaj, și-au asumat toate argumentele și îndeplinirea unui deziderat firesc.
În jurul a o sută de elevi au conturat spiritul viu al activității, demonstrând tuturor prin recitalurile de poezii născute din dragostea fierbinte pentru tot ce este românesc, prin cântecele care promovează conștiința unității spațiului cultural românesc și prin jocurile de rol, dragostea de neam și de patrie.
Unirea Basarabiei cu România reprezintă un unicat, primul fapt de mare semnificaţie istorică şi identitară a românilor basarabeni, primul semnal al evenimentelor care au făurit România Mare, prin urmare, alături de noi îi vom avea ca parteneri media jurnaliști de prestigiu din municipiul Galați, România și din Republica Moldova.
Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. De aceea, este obligaţia noastră, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor, de a demonstra că preţuim valorile, obiceiurile și tradițiile româneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire.
A consemnat Liliana Leontiev,
Președinta Asociației Obștești „Luceafărul Răutului” din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova
***
Rugăciune: Doamne, apără poporul/ Și ferește-ne de rău,/ Că uităm ades’ de Tine/Și de sacrificiul Tău. // Noi cu mintea și cu trupul/ Mergem, Doamne, în păcat/ Și uităm de suflet, Doamne,/ Și de ce ne-ai învățat.// Numai sufletu-nțelege,/ Tu ești Calea și iubirea/ Și, în neputința minții, Nu-nțelegem Mântuirea.// Și când totul se dărâmă,/ Chiar în timpul vieții noastre,/ Este pentru că, de veacuri,/ Am făcut, alegeri proaste.// Am ales să facem totul,/ Pentru trup și pentru minte,/ Și când vine ceasul, Doamne,/ Vom rămâne doar morminte.// Dar Tu ești Mântuitorul,/ Ce în om S-a întrupat,/ Și pentru salvarea lumii/ Te-ai lăsat crucificat.// Dă-ne, Doamne, să-nțelegem,/ Să trăim fără păcat,/ Și să înviem cu Tine/ Precum Tu ai înviat. (Marius Budărăscu, din volumul „E Vremea trezirii”)
Lasă un răspuns