Tezaurul dacic de argint de 2.200 de ani descoperit la Hamba (jud. Sibiu) și expus la Muzeul Brukenthal

Trei cupe (fiale) de tip „mastos”, cinci fibule (broșe), lănțișoare și brățări, pandantive sau aplice, toate din argint, constituie inventarul tezaurului dacic descoperit la Hamba, comuna Șura Mare, jud. Sibiu, de către detectoristul Lorant Erdei. Acesta este cunoscut deja sibienilor pentru bucatele alese pe care le prepară la restaurantul lui „Lor.And”. Este un chef recunoscut din Satu Mare, instruit la Budapesta și apoi călit la nivel înalt în Franța, la un restaurant cu două stele Michelin. Acum Lorant a ales Sibiul pentru a-și dechide un restaurant, datorită unei povești de dragoste care a dus la apariția unei familii fericite. Dar Lorant nu este doar un bucătar vestit în România, ci și un pasionat de pescuit și de detecție (arheolog amator). Nu vânează comori, ci o face din pasiune. O combinație de ieșire în natură, la aer curat cu pasiunea cercetării arheologice. La 1 august 2021, la orele amiezii, Lorant se plimbase deja de multe ore pe dealurile spre localitatea Hamba, dar degeaba. A văzut câteva urme de urs proaspete. S-a aplecat să le cerceteze mai atent și a lăsat detectorul de metale jos, lângă potecă. Brusc, a auzit aparatul de lângă el că o ia razna. A mai verificat o dată cu detectorul, apoi a săpat puțin și la 25 de centimetri a găsit o grămadă de artefacte pline de pământ, care erau evident foarte vechi. De frica ursului, nu a mai cercetat restul zonei; a pus maldărul de obiecte cum erau cu pământ printre ele în rucsac și a plecat. A mers direct la Primărie cu obiectele și aici abia a văzut ce sunt. Cei din Primăria Șura Mare, pentru a face proces verbal pentru artefactele primite le-au întins pe o coală mare albă. Erau castroane (fiale), fibule (broșe), lanțuri și alte obiecte, toate din argint.

Obiectele predate de Lorant au fost trimise curând de Primăria Șura Mare către Direcția de Cultură din Sibiu. Și acum începe odiseea… Cum avea să afle mai târziu, obiectele găsite de Lorant sunt dacice și datează din secolul I – II î.Hr.. Ajunse la Direcția de Cultură Sibiu obiectele au fost depozitate și atât. Înainte de schimbarea conducerii acestei instituții, toate obiectele au fost trimise la …. Muzeul ASTRA. Acest muzeu nu are expertiză arheologică, dar are arheologi și autorizație de depozitare, așa că au stat depozitate acolo. Abia după un an de la descoperirea lor, la finele verii lui 2022, artefactele din argint (un adevărat tezaur dacic), la presiunea celor ca Lorant care întrebau de soarta lor, au fost predate înapoi la Direcția de Cultură Sibiu, care le-a predat mai apoi la Muzeul Brukenthal din Sibiu. De abia după aceea a început procesul de curățare, identificare și punere în valoare. Într-un final, Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Brukenthal l-a invitat alături de soție și câțiva prieteni și ei pasionați de acest domeniu să vadă tezaurul dacic descoperit de el. „Arată ca noi” a exclamat unul dintre ei. Natea Ghiță, arheolog și expert al Muzeului Brukenthal le-a etalat toate obiectele. Restaurate, fibulele, cupele, lanțurile și multe obiecte mici, toate din argint, arătau ca noi. „Sunt în stare foarte bună” le-a spus Natea celor prezenți. El a explicat că se pot data aproximativ în secolul I î.Hr., ca fiind dacice. Tezaurul găsit de Lorant la Hamba întârește o informație mai veche știută de arheologi că în acea zonă a existat o importantă așezare dacică. El a spus că primesc tot mai multe artefacte arheologice de la oameni care folosesc detectoare de metale sau alte tehnologii performante din tot județul, unele fiind unicat. Lorant a luat în mână fiecare obiect și le explica prietenilor și expertului de la Brukenthal cum le-a găsit. Cu mănuși și mare atenție, Lorant a fost vizibil bucuros să revadă marea sa descoperire.

Chemat de cei de la muzeu pentru a vedea tezaurul dacic și a oferi mai multe informații despre locația exactă, Lorant a avut parte de încă o surpriză. Muzeul Brukenthal a primit de curând, tot prin traseul „rătăcirii” de la Direcția de Cultură către Muzeul ASTRA, un set de artefacte din epoca bronzului, constând în capete de topoare. Datarea istorică le situează acum peste 3000 de ani, tot în zona Șura Mare, unde Lorant le-a găsit. Acestea au fost descoperite în 2020, în plină pandemie și au stat blocate la alte instituții peste doi ani! Reprezentanții muzeului Brukenhtal au promis că odată finalizate toate demersurile, dar și restaurarea, aceste artefacte vor fi expuse în secțiunea dacică a muzeului de Istorie din Sibiu. Conform legii, Lorant Erdei este îndreptățit să primească de la Ministerul Culturii, o răsplată în bani de 30% din valoarea stabilită de experți pentru descoperirea sa. Acum însă, Lorant Erdei, este fericit. Și-a revăzut ambele descoperiri importante făcute de el, iar acum așteaptă ca acestea să poată fi văzute de toți oamenii în vitrinele Muzeului de Istorie din Sibiu. Iar cercetătorii vor căuta pe teren prin metode noninvasive, de început, urmele existenței unei fortificații antice sau cel puțin al unei așezări ce ar justifica existența unor asemenea artefacte. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*