Fosile de gavial primitiv de acum 34-48 milioane de ani descoperite la Turnu Roșu (jud. Sibiu)

Un grup de cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a descoperit că pe teritoriul României a trăit o specie de crocodil, care astăzi este prezentă în sudul și sud-estul Asiei. Este vorba despre gavial. „Un grup de paleontologi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (Vlad A. Codrea, Venczel Marton: Laboratorul de Paleotheriologie), Muzeul Ţării Crişurilor Oradea (Venczel Marton) şi Muzeul Brukenthal din Sibiu (Nicolae Trif), a demonstrat existenţa unui tip de vertebrate fosile de crocodil din grupul gavialilor pe teritoriul României.

Crocodilii din grupul gavialilor vieţuiesc astăzi în sudul şi sud-estul Asiei, fiind forme semi-acvatice”, se arată într-un comunicat trimis de UBB. Cel mai cunoscut dintre ei este gavialul indian, aşa-numitul gharial (Gavialis gangeticus). Ceea ce îi distinge sunt boturile alungite şi înguste, dotate cu o multitudine de dinţi în şirurile dentare, specializate pentru hrana lor specifică: peştele. „Pe baza unor dinţi proveniţi din rocile de la Turnu Roşu (fostă Porceşti) cercetătorii specializaţi în cercetarea vertebratelor fosile au stabilit că astfel de crocodili au fost prezenţi în acea zonă în Paleogen, acum circa 34-48 milioane de ani. În acele timpuri, ape calde şi puţin adânci ale Oceanului Tethys scăldau proaspăt ridicaţii munţi care astăzi revin Făgăraşului. Dinţii izolaţi de crocodili de acolo au fost colectaţi pe parcursul a peste un secol, însă nu au fost niciodată studiaţi cu suficientă atenţie. Ei provin de la mai mulţi indivizi, fiind separate pe baza fosilelor existente, cel puţin cinci forme morfologice. Pe baza caracterelor particulare, au fost atribuiţi unor forme primitive de gavial, aflaţi pe atunci la începutul istoriei lor geologice”, se mai arată în comunicat.

Potrivit cercetătorilor, fosilele lor din sudul Transilvaniei au o importanţă cu totul deosebită din două motive: pe de o parte dovedesc prezenţa unui grup nou de vertebrate fosile în România, iar pe de alta permit presupunerea unei migraţii dinspre nord-vestul Africii spre ţinuturile noastre. „Cercetările amintite permit a se presupune că provin dintr-un strămoş apropiat de Maroccosuchus, crocodil cunoscut din zona vestică a Oceanului Tethys. Dispariţia acestor crocodili din România în timpurile care au urmat depunerii rocilor de la Turnu Roşu a fost cauzată probabil de schimbările climatice petrecute la limita dintre Eocen şi Oligocen, când putem discuta despre o mare criză climatică, care a determinat instalarea primelor calote glaciare în Antarctica. Este cât se poate de limpede că cercetarea fosilelor în România are încă multe aspecte deocamdată neştiute, de dezvăluit. Rezultatele au fost publicate în revista North Western Journal of Zoology”, se menţionează în comunicatul UBB. Rezervația paleontologică de la Turnu Roșu mai este recunoscută și pentru dinții fosili de rechini pelasgici ce au fost colecționați de aici, din sediment, dar și pentru alte fosile prețioase ce ne „vorbesc” de pe scara milioanelor de ani a erelor geologice trecute. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*