Putin a rupt-o cu drepturile omului în Rusia

Președintele rus Vladimir Vladimirovici Putin a înaintat către Duma de Stat un proiect de lege privind anularea tratatelor internaționale ale Consiliului Europei (CE), inclusiv a Cartei Consiliului Europei, convențiile europene privind reprimarea terorismului și protecția drepturilor omului, în raport cu Federația Rusă. De facto, Putin nu respecta oricum aceste convenții internaționale. A făcut aum tot posibilul ca nici de jure să nu se mai aplice asemenea mofturi occidentale pe pământul Maicei Rassia.

„Proiectul de lege federală propune încetarea tratatelor internaționale ale Consiliului Europei cu privire la Federația Rusă”, indică materialele explicative ale inițiativei. „În legătură cu încetarea calității de membru al Federației Ruse la Consiliul Europei, următoarele tratate internaționale vor fi considerate că au încetat să mai aibă efecte cu privire la Federația Rusă de la 16 martie 2022: Carta Consiliului Europa din 5 mai 1949, <…> Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale din 4 noiembrie 1950, <…> Convenția europeană pentru reprimarea terorismului din 27 ianuarie 1977”, se arată în document.

În total, 21 de documente vor fi denunțate. Printre acestea se numără și Carta europeană a autonomiei locale din 15 octombrie 1985 și Carta socială europeană (revizuită) din 3 mai 1996. Mai multe protocoale vor fi, de asemenea, reziliate.

Anterior, s-a raportat că Putin l-a numit pe Alexander Grușko, ministrul adjunct de Externe al Federației Ruse, ca reprezentant oficial al său, atunci când parlamentul a luat în considerare problema rezilierii tratatelor internaționale ale Consiliului Europei cu privire la Federația Rusă.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei în martie 2022. După cum explică Ministerul rus de Externe, „statele NATO și ale Uniunii Europene, abuzând de majoritatea lor în Consiliul Europei, transformă constant această organizație într-un instrument de politică anti-rusă, refuzând un dialog egal și toate principiile privind care a fost creată această structură paneuropeană”.

În total, 21 de documente sunt propuse pentru a fi denunțate, anunță agenția TASS. Printre acestea se numără și Carta europeană a autonomiei locale din 15 octombrie 1985 și Carta socială europeană (revizuită) din 3 mai 1996. Mai multe protocoale vor fi, de asemenea, reziliate.

De fapt, Rusia era oricum fruntașă la sancțiuni primite din partea CEDO, urmată de Ucraina, Turcia și România. Ceva ne atrage irezistibil spre patria lui Rasputin și, de aceea, eu îi înțeleg pe unii co-naționali de-ai noștri, vrăjiți de Vova chiar și după declanșarea invaziei din Ucraina.

Dacă a denunțat atâtea tratate, este evident că Putin instalează o dictatură de tip Stalinist în Rusia. Vor fi mobilizări forțate, se reintroduce tortura, vor fi iat execuții sumare în toată Rusia. Gulagul revine.

Nu e de mirare cruzimea disproporționată asupra Ucrainei. În aceste zile, valuri de rachete au căzut asupra orașelor Dnipro (Dnepr, în rusă), Odesa, Harkov, Liov şi Kiev. Două treimi din rachetele lansate de Rusia au fost interceptate, spun oficialii armatei ucrainene. La Dnipro, o rachetă a lovit un bloc și rezultatul este sinistru: 40 de morți, 30 dispăruți, 73 de răniți. Un eicopter Airbus H225 SuperPuma s-a prăbușit misterios pe 17 ianuarie lângă Kiev. Alt bilanț tragic: 17 morți, între care patru copii și șase oficiali din Ministerul ucrainean de Interne, inclusiv ministrul. Rușii chiar au dat lovitura acolo.

„Lumea trebuie să se miște mai repede decât Rusia”, a spus Volodimir Zelenskii la Davos. Însă partenerii nu-i dau ascultare, se mișcă lent. Gabrielius Landsbergis, președintele Lituaniei, le-a cerut tuturor partenerilor occidentali să ajute Ucraina cu tancuri și cu artilerie. El înțelege perfect ce se va întâmpla: cade Ucraina, va urma și Lituania. Pentru cei care nu știu, Gabrielius Landsbergis este nepotul lui Vitautas Landsbergis, fondatorul și eroul Lituaniei libere din anii 1990. (Dacă Ion Iliescu i-ar fi ajutat pe basarabeni așa cum i-au ajutat nordicii pe lituanieni, unde era Basarabia acum? „Ce vă pasă vouă, MIrcea… Voi aveți în spate România și vă poate ajuta. Noi nu avem pe nimeni”, i-a zis în 1990 Vitautas Landsbergis lui Mircea Druc. Atunci când Druc a cerut ajutor, Ion Iliescu s-a făcut că plouă…).

Ramzan Kadîrov, stăpânul din Cecenia, cere să fie bombardată Ucraina cu rachete nucleare. „Murim cu toții, dar nu rămân nici ei!” De aceeași parte este și Evghenii Prigojin, aliatul lui Putin și coandantul formațiunii paramilitare „Wagner”: „Unii din administrația prezidențială se gândesc doar cum să vină americanii să ne regyuleze mai repede”.

De partea cealaltă, furia dă în clocot. Iulia Timoșenko a fost mereu mai bărbată. Iată ce-i spunea ea lui Nestor Șufrici, un ucrainean sadea, fost ministru adjunct ucrainean al Apărării și Securității Naționale: „Eu însămi aș fi gata să iau o mitralieră și să-l împușc în frunte pe acest nemernic (adică pe Putin). Au depășit orice limită. Nenorociții! Trebuie să punem mâna pe arme și să-i împușcăm pe ‘kațapi’ (termen depreciativ ce face referire la rușii din Ucraina) împreună cu liderul lor. Îmi pare rău că nu am fost aici să conduc acest proces. Nici în glumă nu i-aș fi lăsat să ia Crimeea”, a spus Rifka.

Porecla este expresia urii creștinești, ortodoxe. Pentru ucraineni, rușii sunt și „orci” (luptătorii lordului malefic Sauron din cartea lui Tolkien), sau „rașiști”, combinație derivată de la „Rasia” și „fașiști” (fasciști). Pentru ruși, ucrainenii sunt „haholi” și „naziști”. Zelenskii este evreu declarat, al cărui bunic a sfârșit în timpul Holocaustului.

Și ce straniu poate fi uneori destinul! Oleksi Arestovici, un consilier al lui Zelenski, tot actor și de aceeași etnie, a spus adevărul atunci când a zis că o rachetă antiaeriană a lovit o rachetă rusească, pe care a doborât-o peste blocul de la Dnipro. Pentru că a spus adevărul, a fost dat afară la cereea parlamentarilor din Rada Supremă. „Niște ticăloși împuțiți!”, a ripostat Zelenskii în public, dar pe el nu are cine să-l dea afară.

Ce monstru crește Occidentul lângă noi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*