SUA a returnat un coif antic Bulgariei

Un coif antic a fost returnat Bulgariei de către SUA, acesta fiind scos ilegal din țară de curând, în 2022. Maya Hristova, consulul general al Bulgariei la New York, a mulțumit serviciilor americane pentru investigația lor de succes. Returnarea valorosului artefact a fost posibilă după o operațiune condusă de biroul procurorului din New York cu participarea serviciilor din 11 țări: Bulgaria, Egipt, Grecia, Irak, Israel, Italia, Iordania, Liban, Libia, Siria și Turcia. Casca (coiful), în valoare de aproximativ 200.000 USD, a fost confiscată din colecția unuia dintre cei mai importanți colecționari de artă antică din lume. Coiful a fost descoperit lângă Satovcha (în Bulgaria) și este datat în secolele IV-III î.Hr.. fiind realizat din fier, argint și bronz. Există speculații printre experții americani că ar fi aparținut lui Filip al Macedoniei. Dacă este vorba despre secolele IV-III î.Hr., atunci putem vorbi despre Filip al II-lea al Macedoniei. Filip I al Macedoniei a fost unul dintre regii timpurii ai Macedoniei (un regat la nord de Grecia Antică, în peninsula balcanică). El a fost un membru al dinastiei Argead și fiul lui Argaeus I, devenind rege în 640 î.Hr., la moartea tatălui său. Ca rege, Filip a fost remarcat ca fiind atât înțelept cât și curajos. El a rezistat invaziilor succesive ale ilirilor, dar a fost în cele din urmă ucis în luptă împotriva lor, lăsând coroana fiului său minor, Aeropus I.

Filip al II-lea al Macedoniei (n. 382 î.Hr. – d. 336 î.Hr.) a fost rege al Macedoniei în perioada 359 î.Hr. – 336 î.Hr., fiind posibilul posesor al acestui coif, dar și tatăl lui Alexandru cel Mare. La 23 de ani, în 359 î.Hr., Filip a devenit rege al Macedoniei. La început a fost regent pentru nepotul său, Amyntas al IV-lea, fiul fratelui său, Perdicas al III-lea. După scurt timp, Filip îl înlătură și dobândește puterea deplină. Înconjurată de munți (Munții Pindului, Muntele Olimp), Macedonia era, pe acea vreme, oarecum retrasă față de restul Greciei. Macedonenii (greci amestecați cu elemente tracice și ilirice, format definitiv după invazia doriană) au stat departe de frământările și certurile ce măcinau Grecia polisurilor prospere. Se ocupau cu agricultura, cu vânătoarea, cu extragerea bogățiilor solului (gudron, smoală, aur). Amenințat de mari pericole din exterior, Filip a reorganizat armata macedoneană, introducând falanga ca formație de luptă infailibilă, cu care a obținut mari victorii.

Pentru cei care nu știu, avem și noi un coif antic expus în Muzeul din Detroit, din tezaurul princiar getic descoperit la Porțile de Fier, dar mai sunt piese componente (pahar bitronconic – Cupă a Marii Uitări și fială getică din argint) și la Muzeul din New York. A existat o inițiativă de răscumpărare a acestui coif după 1990, dar fără rezultat. Mai avem tezaure valoroase la Viena și Budapesta. Așa că ne bucurăm pentru reușita vecinilor noștri, aceasta fiind o încurajare și pentru noi. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*