O iarnă… „fierbinte” (cu Putin!)…

Prețul gazului a ajuns în Europa la 1.260 de dolari/1000 de metri cubi din cauza exploziei unei conducte din Ciuvașia, o republică turcică din Federația Rusă, cu capitala la Ceboksarî, informează agenția TASS. Într-o singură zi, prețul gazului a crescut cu peste cinci la sută. Este vorba de conducta care pleacă din Urengoi (Ciuvașia), trece prin Pomarî și ajunge la Ujgorod, localitate din Ucraina, aflată la nord de România. Această conductă de export a fost construită în 1983 pentru a furniza gaze naturale țărilor din Europa Centrală și de Vest. În prezent, gazoductul traversează granița ruso-ucraineană în zona stației de măsurare a gazelor Sudja din regiunea Kursk. Pe teritoriul Ucrainei, gazul este transportat în principal către stația de compresoare „Ujgorod” de la granița ucraineano-slovacă și către stațiile de comprimare de la granița cu Ungaria ( „Beregovo”) și România („Tekovo”).

Cine a aruncat în aer gazoductul din Ciuvașia rămâne un secret, dar este sigur un alt sabotaj pe teritoriul Federației Ruse. Călare pe țeavă, Vladimir Vladimirovici Putin nu mai poate să controleze nici propriul teritoriu. „Nu este un secret pentru nimeni că situația din Republica Populară Lugansk rămâne foarte dificilă, în primul rând, problema cheie este asigurarea siguranței oamenilor”, a spus Putin la întâlnirea cu Leonid Pasecinik, șeful republicii amintite. La întâlnire, președintele Rusiei a sugerat, de asemenea, să se discute despre problemele economice, sociale și de sănătate din Lugansk. Iar asta se cheamă că a fost „pe front”.

Putin a transmis, pe 20 decembrie, un mesaj video cu ocazia Zilei lucrătorului de Securitate. El a recunoscut că situația este extrem de dificilă și în regiunile Republicilor Populare Donețk, Herson și Zaporojie. El a subliniat că în situația actuală este necesară concentrarea maximă a forțelor. În acest sens, șeful statului rus a dat instrucțiuni să se consolideze activitatea agențiilor de securitate în domenii cheie și, de asemenea, a cerut întărirea activității serviciului de frontier al FSB, precizând că frontiera este esențială pentru asigurarea securității Rusiei.
Cu o zi înainte, Ministerul rus al Apărării a raportat distrugerea a patru grupuri ucrainene de sabotaj în apropierea satului Rozovka (nume ucrainean petru satul rusesc Andreevka) din Lugansk, care se află la granița cu regiunea Harkov. În martie, așezarea a fost eliberată de Forțele Armate ale Federației Ruse, dar în octombrie „a fost returnată sub controlul Ucrainei, precizează RIA Novosti. Rusia desfășoară o operațiune militară specială în Ucraina din 24 februarie. Potrivit șefului statului, scopul ei final este eliberarea Donbassului și crearea condițiilor care să garanteze securitatea Federației Ruse”.

În lupta lui cu stafiile Ucrainei, Putin are un aliat de nădejde: păduchele troian de la Budapesta, care i-a adus deja pe unguri la gamelă înainte de Crăciun. Nu întâmplător, László Kövér, președintele Parlamentului Ungariei, tuna împotriva țărilor occidentale în emisiunea postului InfoRadio: „Occidentul a făcut o greșeală strategică atunci când a încercat nu numai să scoată Ucraina din sfera de interes a Moscovei, ci și să o transforme într-o mare bază militară care vizează Rusia”, a spus el. „Este o groapă fără fund”. Potrivit politicianului ungur, sancțiunile au afectat mult mai mult Europa decât Rusia. „Pe măsură ce a început politica de sancțiuni, a devenit din ce în ce mai evident că au existat eforturi pentru a distruge Rusia economic, politic, în toate sensurile, să fie separată de Europa, pentru a crea o nouă Cortină de Fier”, a adăugat László Kövér. În același timp, el a subliniat că Budapesta militează pentru suveranitatea Ucrainei. Conflictul armat ar trebui soluționat cât mai curând posibil, iar apoi să fie creat un nou sistem de securitate european, în care să fie luate în considerare în mod corect interesele tuturor țărilor continentului, a conchis președintele Parlamentului Ungariei.

Înaintea Crăciunului pe stil nou, Putin provoca frisoane și pe valea Bîcului (bîk – bour în slava veche). Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Molotov, spunând că Putin intenționează să invadeze Basarabia pe la începutul lui ianuarie. Alexandru Musteață crede că rușii vor să ia Ucraina prin spate, adică prin Transnistria. Iar RIA Novosti pune placa imediat:
„Depozitul de muniții din satul transnistrean Kolbasna, situat lângă granița cu Ucraina, este unul din cele mai mari din Europa. Pe teritoriul Transnistriei se află un grup operațional de trupe rusești, care este succesorul armatei a 14-a combinate, care, după prăbușirea URSS, a fost transferată sub jurisdicția Rusiei. Principalele sarcini ale grupului de lucru sunt o misiune de menținere a păcii și protecția depozitelor de muniții. În timpul unei vizite în Moldova în 2019, Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a luat iniţiativa să scoată muniţia din depozitele din Pridnestrovie. Cu toate acestea, părțile nu au început să elaboreze un plan comun. Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a provocat secesiunea de Moldova încă înainte de prăbușirea URSS, temându-se că, pe valul naționalismului, Moldova se va alătura României. În 1992, după o încercare eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema cu forța, Transnistria a devenit practic un teritoriu necontrolat de Chișinău”.

Vova este un bun ortodox și preferă să vină cu steaua de Moș Ajun la Crăciunul pe stil vechi. „Noi nu avem o asemenea informație”, a spus foarte surprins Klaus Iohannis. Ori a uitat Eduard Helvig să-i zică, ori nu știe ce este Crăciunul pe vechi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*