Tezaur din vremea lui Mihai Viteazul descoperit cu detectorul în pădurile din Olt

A mai fost descoperit un important tezaur din timpul lui Mihai Viteazu, ce provine din timpul luptelor interne pentru tronul Țării Românești. Un fost polițist, pasionat de căutarea de comori cu detectorul de metale, a anunțat autoritățile că a dat peste ceea ce pare a fi un tezaur monetar. Arheologii au confirmat descoperirea, dând detalii despre monedele descoperite. Paul Durcă, detectoristul, în ultimii doi ani a predat către diverse instituții ale statului zeci de obiecte de valoare descoperite în incursiunile sale în teren. Are 30 de procese-verbale de predare-primire, în ultimii doi ani. Durcă a fost deja recompensat cu 21.000 euro pentru prima sa descoperire importantă; tot un tezaur monetar, evaluat la 57.000 euro. Noua descoperire a fost făcută într-o pădure de pe raza localității Nicolae Titulescu din județul Olt. S-a întâmplat marți, 13 decembrie 2022, după descoperirea primelor monede detectoristul sunând autoritățile și stopând căutarea.

„Asta a fost a șasea oară de când am umblat în pădurea asta. Am mai găsit monede de argint, aproape de fiecare găseam ceva important, pe care le-am predat, bineînțeles. Acolo a fost cea mai mare monedă pe care am găsit-o vreodată, o monedă de 60 de parale, turcească, extraordinar de frumoasă și de bine păstrată. Am insistat în zona asta și adevărul este că nu mă așteptam să iasă chiar un tezaur. Bine, e un tezaur mic, în sensul că sunt puține monede, dar e prima dată când găsesc aur”, a mărturisit căutătorul de comori. Paul Durcă a mai anunțat autoritățile, după prima descoperire, cea de la Radomirești, de o altă descoperire importantă, la Morunglav, tot în județul Olt, obiectele scoase la iveală de acolo (ajutoritățile au deschis atunci foarte repede un șantier arheologic) fiind importante și, cel mai probabil, având și o valoare destul de mare. A acceptat să renunțe, prin act notarial, la drepturile care i s-ar fi cuvenit pentru acele descoperiri, la rugămintea directorului Muzeului Județean Olt.

De data acesta, Durcă a scos singur primele zece monede, ulterior, realizând că e vorba, cel mai probabil, de un tezaur, a anunțat telefonic autoritățile, care au venit și au continuat săpăturile. În total au fost scoși din pământ: trei ducați de aur, opt taleri austrieci, 19 akce otomane, trei monede poloneze, trei monede suedeze și încă o monedă rămasă, în primă fază, neidentificată. „Sunt monede din șase state, sunt otomane, austriece, suedeze, poloneze, habsburgice, și una, și cea mai interesantă, un ducat de aur realizat în Transilvania, la monetăria din Sibiu. Descoperirea a fost realizată cu detectorul de metale de către domnul Paul Durcă și aici chiar am rugămintea față de dumneavoastră, de presă, să se evidențieze în viitor descoperirea întâmplătoare de descoperirea realizată cu detectorul de metale. Domnul Durcă ne-a anunțat repede, și îi mulțumim pentru acest lucru, practic dumnealui a găsit zece monede, nouă de argint și una de aur, celelalte au fost descoperite de noi după ce am ajuns acolo.

Piesele au ajuns la Muzeul Județean Olt, le puteți vedea, în marea lor majoritate sunt foarte bine păstrate, foarte frumoase, iar talerii austrieci, cei opt taleri, sunt piese deosebite”, a explicat arheologul Muzeului Județean Olt, Florin Ciulavu. Scos la iveală după 400 ani, din timpul lui Mihai Viteazul, tezaurul stătea îngropat în pădurea de la Nicolae Titulescu. „Foarte probabil, a fost îngropat pe fondul luptelor pentru tronul Țării Românești, dintre Alexandru cel Rău și Mihai Viteazul, foarte probabil acolo este momentul îngropării lui, undeva în 1603”, a mai precizat arheologul. Cel mai probabil monedele au fost depuse în pământ într-o pânză, pe una dintre monede găsindu-se impresiuni textile, în timp ce pe o altă monedă otomană, perforată, s-a găsit o parte din ața care intra prin perforație. „Puteau să aparțină unui negustor care a trecut prin zonă sau unui personaj mai important din sat, dar, repet, valoarea nu este foarte-foarte mare. În orice caz, un om de rând nu putea să le aibă”, a mai precizat arheologul Florin Ciulavu. Piesele urmează să fie datate și evaluate în colaborare cu un expert, procedurile, conform legii, putând să dureze până la 18 luni, acesta fiind termenul maxim în care descoperitorul trebuie să-și primească răsplata legală. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*