Arc peste timp: de la „Teatrul cel Mare” la Teatrul Național „I.L.Caragiale”- 170 de ani de istorie teatrală

La acest sfârșit de an 2022, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cunoscut iniţial ca „Teatrul cel Mare”, marchează 170 de ani de la fondare și, – coincidență semnificativă! – tot 170 de ani de la nașterea celui care îi este patron spiritual, marele dramaturg Ion Luca Caragiale. O privire întoarsă înspre trecut, dar și spre viitor, la finalul anului ce vine, când se vor împlini 50 de ani de teatru în actualul sediu din Piața Universității, într-o clădire care a renăscut în haine noi între 2011-2015, marcând o nouă etapă în existența sa, cea a „unui Teatru Nou pentru un public nou”…

În data de 31 decembrie 1852 se aprindeau pentru prima dată luminile în Teatrul cel Mare (devenit Național din 1876, în preziua Războiului Neatârnării, când Alexandru Odobescu pune pe frontispiciul clădirii, cu litere turnate în bronz, „numele care va dăinui alături de Academie și Universitate cât va dăinui și poporul român”. Ziarul „Vestitorul Românesc” din 3 ianuarie 1853 consemna astfel evenimentul inaugural: „…la 8 ceasuri seara, s-a urmat deschiderea solenelă a noului teatru. Cu două zile mai nainte, lumea alerga la casierie teatrului grăbindu-se fiecare a se căpui cu bilet de intrare pentru acea seară. Inaugurația s-a făcut prin reprezentația piesei Zoe sau Amantul împrumutat (vodevilul lui Scribe – n.n.) de către actorii români și mai multe arii și un trio din diferite opere executate de cei mai de căpetenie artiști și artiste din trupa italiană supt direcția d.Papa Nicola. (…) De la 7 ceasuri încă, sala era plină de lume. Elegantele și bogatele toalete ale doamnelor de prin loji răsfrângându-și splendoarea în oceanul de lumini al sălii, înfățișa ochilor o priveliște magică și încântătoare.”

Acest an aniversar, 2022 – în decursul căruia Teatrul Național „I.L. Caragiale” a realizat un număr record de premiere (14), au avut vernisaje 17 noi expoziții în cadrul programului TNB-Parateatral-Arte vizuale, a fost lansată cea de-a VIII-a ediție a Programului 9G la TNB”, a început difuzarea seriei de producții proprii Podcasturile Teatrului Național București” (difuzate în format video și pe TNB-TV), s-au desfășurat trei workshopuri sub egida Centrului de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava” și a continuat implementarea unui proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA (în cadrul căruia au fost restaurate 38 de bunuri culturale din colecția Muzeului TNB) – se încheie odată cu ultimele reprezentații din data de 30 decembrie, când se joacă în toate sălile și pe toate scenele: „Dineu cu proști” de Francis Veber la Sala „Ion Caramitru”, „Micul infern” de Mircea Ștefănescu la Sala Studio, „Nebun din dragoste” de Sam Sheppard la Sala Atelier.

Începând cu data de 30 decembrie 2022, spectatorii vor putea viziona, în foaierul Sălii Ion Caramitru, o micro-expoziție realizată de Muzeul TNB – De la Teatrul cel Mare la Teatrul Național „I.L. Caragiale” – 170 de ani de istorie, evocând prin afișe vechi, fotografii și exponate rare din patrimoniul Muzeului, momente din istoria instituției. Vor fi expuse, până la sfârșitul lunii ianuarie 2023, câteva obiecte provenite din vechea clădire a Teatrului cel Mare, salvate din ruinele rămase după bombardamentul german asupra Bucureștiului din 24 august 1944, când teatrul a fost distrus. Expoziția se deschide vineri, 30 decembrie 2022, la ora 11.00, când este programat și primul tur ghidat …gratuit al zilei.

Pentru că, tot în aceste ultime zile ale anului, publicului interesat de vizitarea clădirii TNB îi vor fi oferite, drept cadou aniversar, tururi ghidate gratuite: de la orele 11.00, 13.00, 15.00 și 17.00 în data de vineri, 30 decembrie 2022 și de la orele 11.00 și 13.00 în data de sâmbătă, 31 decembrie 2022. Vor putea fi vizitate noile săli, atelierele şi culisele Teatrului Naţional. Ca de obicei, locul de întâlnire va fi în foaierul Sălii Ion Caramitru, în faţa Agenţiei de bilete. Pe turnul scenei mari, va fi proiectată, în seara zilei de 30 decembrie 2022, o succesiune de imagini evocatoare al acestui „arc peste timp”, pentru a marca, simbolic, cei 170 de ani de existență ai instituției Teatrului Național. (Echipa TNB)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*