Festivalul de colinde ilfovene „O veste minunată” de la Brănești
O, ce veste minunată! Pe data de 20.12.2022, ora 13:00 la Casa de Cultură din Brănești magia sărbătorilor de iarnă a prins viață. Colindătorii au intonat cântece și urări tradiționale, menite să ne umple inima de bucurie. Astfel a început Festivalul Colindelor Ilfovene „O Veste Minunată”. Startul festivalului de colinde a fost dat de către Casa Corpului Didactic Ilfov în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. Festivalul s-a adresat celor mai reprezentative grupuri de colindători ale cadrelor didactice și ale elevilor din unitățile de învățământ ilfovene. Înscrierile s-au făcut până în data de 10 decembrie, la coordonatorul acestei activități, profesorul metodist Marius Ovidiu Sebe, prin completarea fișei de înscriere. Chiar până în ora de deschidere, Sala Căminului Cultural din localitatea Brănești devenise aproape neîncăpătoare. A devenit deja o tradiție la Casa Corpului Didactic Ilfov, ca în preajma Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, vestea minunată a nașterii Domnului să fie anunțată de glasurile gingașe ale grupurilor de colindători coordonați de cadre didactice din întreg județul. Orele au trecut aproape pe nesimțite și la încheiere atmosfera era încărcată de bucurie și emoție. Colindatori ilfoveni au fost cei 160 de copii de la grădinițele, școlile, liceele și seminarul din localitate, care au interpretat cele mai iubite colinde de Crăciun. Organizatorii, prin echipa CJCPCT Ilfov, au avut rol și de Moș Crăciun pentru colindători, oferindu-le daruri bogate. Au fost prezenți la eveniment vicepreședintele CJ Ilfov domnul Ștefan Rădulescu, doamna Cristina Petre Ghiță, inspector școlar general – adjunct, domnul Marius Ovidiu Sebe de la Casa Corpului Didactic, doamna director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov Alexandrina Niță, directori și profesori din școlile ilfovene. Spectacolul a fost înviorat și de dansurile Ansamblului Doina Ilfovului de la Centrul Cultural Buftea, condus magistral de către doamna profesor – coregraf Daniela Mândroc. Prezența doamnei Marioara Man Gheorghe împreună cu trei elevi de la Liceul sportiv „Helmut Duckadam” din Clinceni a oferit momente artistice de excepție.
„O veste minunată” ne-au transmit în această minunată zi prin colinde copiii din județul Ilfov, la Casa de Cultură din Brănești. Pentrul talentul lor și pentru implicarea în păstrarea și promovarea obiceiurilor și tradițiilor românești, Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov i-a răsplătit cu daruri și le-a trasmis tradiționalul: „La mulți ani!”.
*
„Festivalul Colindelor” de la Moroeni-Dâmbovița
Păstrând tradiția promovării obiceiurilor străvechi românești, Primăria comunei Moroeni (județul Dâmbovița), a organizat în data de 18 decembrie 2022, în zona de centru a comunei, lângă Căminul Cultural, evenimentul intitulat „Festivalul Colindelor”, ediția a IV-a, prilej cu care am asistat pe lângă obișnuita paradă a costumelor și obiceiurilor specifice a celor peste 250 de colindători sosiți din diferite regiuni ale țării (cete de colindătorilor din Maramureș, Mehedinți, Neamț, Suceava, Caraș-Severin, Botoșani și Dâmbovița – comuna Moroeni), aici la poalele munților Bucegi, la un minunat spectacol, unde într-o atmosferă caldă, însoțită de acorduri line, arome îmbietoare și lumini de sărbătoare. Toți aceștia au reînviat parfumul colindelor de altădată, care ne „împodobesc” sufletul în fiecare an de Sărbătorile de Iarnă. Festivalul Colindelor de la Moroeni este o tradiție păstrată cu sfințenie de către administrația locală condusă de primarul Laurențiu Moraru, un festival de datini și obiceiuri de iarnă. Anul acesta Consiliul Județean Dâmbovița susține desfășurarea acestui Festival, cu un sprijin financiar în valoare de 30.000 ce a fost aprobat în unanimitate în cadrul ședinței CJ Dâmbovița.
Au participat la eveniment grupuri de colindători și muzicanți, după cum urmează: Ansamblul artistic „Ciocârlia” al Ministerului Afacerilor Interne; Ansamblul „Simion Florea Marian“ din Ilişeşti, județul Suceava; Ansamblul „Junii Moiseiului” din Moisei, județul Maramureș; Ansamblul „Dunav” Sviniţa din comuna Svinița, județul Mehedinți; Ansamblul „Izvoarele Borcutului” din Borca, județul Neamț; Grup folcloric „Sânjenelul” din Stroiești, județul Suceava; Ansamblul comunei Berzasca „Stenka Liubcova”, județul Caraș-Severin; Ansamblul „Codruleţul” din comuna Vorona, județul Botoșani; Corul Parohial „Glod” din comuna Moroeni, județul Dâmbovița; Ansamblul „Cununița” al Școlii Moroeni, comuna Moroeni, județul Dâmbovița. La eveniment au fost prezenți și fermieri locali, care au avut foișoarele amplasate într-o zonă gastronomică, acolo unde s-au putut degusta produce tradiționale românești.
Printre invitații speciali s-au numărat și artiștii din cadrul „Tarafului Ilfovului”, coordonat de către Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, „împletind” astfel tradițiile de sărbători ale celor două județe învecinate, Ilfov și Dâmbovița. Sperăm la mai multe colaborări fructuoase de acest fel, spre buna punere în valoare a potențialului istoric, cultural și tradițional al celor două județe.
*
Concursul județean „Colinde, colinde” de la Dobroești, ediția a IV-a, s-a desfășurat cu succes
Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în parteneriat cu Primăria Dobroești, alături de Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Școala Gimnazială nr.2 Fundeni – Dobroești, au organizat pe 10 decembrie 2022 concursul județean ,,Colinde, colinde”, ediția a IV-a. La Sala Sporturilor „Unirea” din Dobroești, preșcolari și elevi din clasele primare și gimnaziale, organizați în 27 de grupuri de colindători, au redat emoția sărbătorilor de iarnă prin cântece și urări tradiționale, menite să ne umple inima de bucurie, iar prin glasurile lor a răsunat bucuria veștii nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Bogăția tradițiilor, valorile străbune neprețuite transmise din generație în generație, dar și implicarea și dăruirea deosebită a cadrelor didactice, au reușit să ne bucure pe toți cei prezenți printr-o feerie a sărbătorii, dându-ne un prilej de a reasculta cântece pentru suflet, pline de frumusețe, de căldură, de pozitivitate și ritm.
Concursul județean de colinde ilfovene pentru preșcolari și școlari de la Dobroești, intitulat „Colinde, coline”, ajuns la cea de a IV-a ediție, a avut ca Director al evenimentului ca și la ediția anterioară, pe Prof. Stupineanu Claudia, director al Școlii Generale nr. 2 Dobroești. A fost prezent, deasemenea, la acest eveniment important domnul Ștefan Rădulescu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov. Comisia de jurizare a fost formată din profesori și specialiști în cultură, respectiv: doamna Pauliuc Ana de la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din capitală, doamna Alexandrina Niță – Director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, doamna Gavrilă Roxana de la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, doamna Parfene Andreea de la „Extra Perform”, Iacob Iulia de la Școala Gimnazială nr.2 Fundeni – Dobroești, domnul Profesor Metodist Marius Ovidiu Sebe de la Casa Corpului Didactic Ilfov din Brănești și domnul Primar Condu Valentiv de la Primăria Dobroești (jud. Ilfov).
Concurenții ce s-au înscris la concurs au interpretat cel puțin o colindă tradițională, solo sau în grup, urmând ca juriul să delibereze cine sunt premianții acestei ediții.
La secțiunea I (preșcolari 3-6 ani) au primit premiu, după cum urmează: Premiul I – Grupul de colindători „Steluțe”, de la Grădinița „Căsuța copilăriei” din Buftea (îndrumători: Păun Elena Florentina și Năstase Bertha Luisza), Premiul II – Grupul de colindători „Voioșii colindători”, de la Grădinița Nr. 3 Fundeni – Dobroești (îndrumători: Pîrjol Elena – Raluca și Gheorghe Ionela), Premiul III – Grupul de colindători „Colindița”, de la Grădinița Nr. 3 Fundeni – Dobroești (îndrumător Coteceru Alina), Menținea I – Grupul de colindători „Voiniceii”, de la Grădinița Rița – Gărgărița din Brănești (îndrumător Grigore Maria – Magdalena), Menținea II – Grupul de colindători „Fulgi de nea”, de la Grădinița „Căsuța copilăriei” din Buftea (îndrumător Chițu Gabriela Florina), Mențiune III – Grupul de colindători „Iepurașii”, de la Grădinița Nr. 1. Din Clinceni (îndrumător Năstase Iulia Cristina), Premiul pentru originalitate – Grupul de colindători „Voiniceii”, de la Grădinița Nr. 1, Pantelimon.
La secțiunea II au primit premiu, după cum urmează: Premiul I – eleva Sebe Daria – Andreea de la Școala Gimnazială Nr.1, Afumați (îndrumători: Diaconu Valentin și Sebe Mădălina), Premiul II – Grupul de colindători „Corindenii” de la Școala Gimnazială Nr.1 Dobroești (îndrumători: Florea Teodora și Țane Mirela), Premiul III – Grupul de colindători „Flori de dor”, de la Școala Gimnazială Nr.2 Fundeni – Dobroești (îndrumător Voicu Gina), Mențiunea I – Grupul de colindători „Clasa copiilor creativi”, de la Școala Gimnazială Nr.1 Afumați (îndrumător: Dociu Marilena), Menținea II – Grupul de colindători „Drag de Dragomirești”, de la Liceul Tehnologic „Vintilă Brătianu” din Dragomirești – Vale (îndrumător Vătășescu Gabriela).
La secțiunea III a festivalului, premiile au fost următoarele: Premiul I – Grupul de colindători „Colindița” de la Școala Gimnazială Nr.2 Fundeni – Dobroești (îndrumător Preda Nicușor), Premiul II – Grupul de colindători „Izvorașul” de la Școala Gimnazială Nr.1 Dobroești (îndrumător Sava Valentina) Premiul III – Grupul de colindători „Strumfi” de la Școala Gimnazială Nr.1 Afumați (îndrumător Gheorghe Jeanina Mihaela), Mențiunea 1 – Grupul de colindători „Buna vestire” de la Școala Gimnazială Nr.2 Fundeni – Dobroești (îndrumător Costache Maria – Magdalena), Mențiune II – Grupul de colindători „Licuricii” de la Școala Gimnazială Nr.1 Afumați (îndrumător Gheorghe Jeanina Mihaela).
Secțiunea a IV-a a avut ca premianți, după cu urmează: Premiul I – Grupul de colindători „Bucurie și armonie”, de la Școala Gimnazială Nr.2, Fundeni – Dobroești (îndrumător: Voicu Gina), Premiul II – Grupul de colindători „Școala Pipera”, de la Școala Gimnazială Nr.3, Voluntari (îndrumător: Nastu Hristu).
Trofeul concursului județean „Coline, colinde” a fost oferit grupului de colindători „Dalbe flori” de la Școala Gimnazială Nr.2, Fundeni – Dobroești (îndrumători: Pop Luminița și Stupineanu Claudia). Colindătorii au fost premiați cu rucsace, cărți, creioane colorate, dulciuri și diplome de recunoștință pentru bucuria pe care au adus-o cu colindele lor.Împreună ne-am bucurat de niște momente pline de emoție, care fără implicarea cadrelor didactice și a părinților nu ar fi putut avea loc. Mulțumim organizatorilor pentru eforturile depuse și în ecourile înregistrărilor cu sublimele colinde, urăm și noi cititorilor noștri, să le fie anul 2023 mai bogat în evenimente frumoase și sentimente înălțătoare! (George V. Grigore)
Lasă un răspuns