Ziua Națională sub aura tribunului Vasile Lucaciu

Participând cu emoție, de Ziua Națională a României, la Casa Armatei din Baia Mare, la spectacolul literar-muzical-artistic dedicat acesteia, la simpozionul dedicat lui Vasile Lucaciu și Întregitorilor Neamului Românesc, la lansarea volumului „Vasile Lucaciu – Erou al Națiunii Române”- autor col. (r) Gavril Babiciu din Șișești, am constatat că România nu va putea fi ștearsă de pe harta pământului niciodată. Atâta timp cât sunt oameni ca cei care au participat la acest eveniment și spun cu toată ființa: „Te salut, te iubesc și te respect Românie” în fiecare zi, atâta timp cât drapelul nu este numai pe insignele din piept sau fularele din jurul gâtului ci și în inimă, atâta timp cât armata și biserica sunt piloni ai acestui neam, România va dăinui.

Toți cei care au venit în 29 noiembrie la Casa Armatei, au mai venit pentru ceva sfânt. Să aducă ofrandă, recunoștință și prinos marelui Tribun Vasile Lucaciu. Pentru mine ceea ce face col. (r) Gavril Babiciu este de admirat și ținut minte generații de azi și generații ce vor veni! Destinul a făcut ca acest mare patriot să se fi născut la Șișești iar una dintre datoriile lui a fost și este să fie legat ombilical de cel mai cunoscut înaintaș care a trăit pe aceste meleaguri binecuvântate. Gavril Babiciu, pe banii lui, pe truda și neodihna Domniei sale scrie cărți despre faptele „Leului din Șișești”, adună documente, petrece zile în arhive, studiază Istoria neamului, îl face cunoscut pe Eroul Națiunii Române Vasile Lucaciu în țară și peste hotare, se implică total la Complexul muzeal din Șișești, ceea ce mă îndeamnă să mă gândesc că poate fi numit un erou al zilelor noastre, zile tot mai apăsătoare datorită războiului ruso-ucrainean, crizelor politice și economice ce le resimțim.

De altfel, în editorialul semnat de Gheorghe Pârja în Graiul Maramureșului cu o zi înainte, prezent și Domnia sa la această manifestare, a scris: „Gavril Babiciu a adunat cu migală și reverență dovezile care l-au înveșnicit pe marele patriot. Statui, busturi, lucrări de pictură, instituții care-i poartă numele, lucrări privind viața și activitatea lui Vasile Lucaciu fac parte din recunoștința unui veac.”

Despre cartea document „Vasile Lucaciu – Erou al Națiunii Române” au vorbit în termeni elogioși dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, dr. Ilie Gherheș, istoric, dr. Ștefan Vișovan, conf. univ. ș.a. Au prezentat materiale, adevărate lecții de istorie col. (r) Mircea Fechete, col. (r) Gavril Costin, actorul Claudiu Pintican ne-a recitat și îngândurat, poeții Radu Botiș și col. (r) Iacob Oniga au recitat poeme patriotice din creația proprie iar prof. Alexandru Leonard Pop a lansat, în colaborare cu Poșta Română emisiunea filatelică „100 de ani de la moartea Leului de la Șișești”.

Corul „Armonia Chioreană” din Ciolt, dirijor Eugen Indre, la invitația col. (r) Ioan Marchiș ne-a delectat și emoționat cu vechi cântece patriotice, inclusiv „Pe-al nostru steag e scris Unire” dar și cu câteva colinzi vechi, de pe vremea bunicilor noștri.

Un moment special a fost când pe scenă au urcat fiică și tată și au fost premiațide către col. (rtg.) Ioan Bota. Eleva Maria Breban, elevă în clasa a IX-a la Colegiul de Arte Baia Mare ne-a fermecat cu a ei vioară, cu modestia și frumusețea ei. Înclin să cred că cele mai mari emoții le avea col. (r) Romică Breban, tatăl ei, cel care ne-a oferit spre încântarea ochiului și inimii o expoziție în toată regula cu „ciotele” sculptate de el, dar și cu picturile Domniei sale, încât, te întrebi de unde atâta energie?

Pentru cele câteva ore în care m-am simțit mai român ca niciodată, se cuvine să aducem calde mulțumiri organizatorilor, dl. col. (r) Ioan Ceterchi, să nu uităm că Șișeștiul este „Alba Iulia Ardealului de Nord” și că aici, la Șișești este a „Doua Catedrală a Reîntregirii Neamului Românesc”.

Trăiască România Mare! Vivat! Crescat! Floreat!

A consemnat Gelu Dragoș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*