Tezaurul antic descoperit de curând la Radomireşti (jud. Olt) a ajuns în custodia Muzeului Judeţean Olt din Slatina. Povestea descoperirii celor 70 de tetradrahme emise de provincia Macedonia Prima, datând din secolul II î.Hr., aflate într-o stare excelentă, reaprinde controversele dintre specialişti şi pasionaţii de detectare de metale, provocate de vidul legislativ din domeniu. Totul a început când un fost poliţist pasionat de descoperirea comorilor ascunse în pământ a scos la lumină pe 13 martie 2021, în afara localităţii Radomireşti, din judeţul Olt, un adevărat tezaur.
Este vorba despre 70 monede din argint datate în sec. II î.Hr., aflate într-o stare excelentă. Tezaurul descoperit în Olt, a ajuns luni, 15 martie 2021, în custodia Muzeului Judeţean. Conform legii, cel care l-a găsit, Paul Durcă, l-a predat Primăriei Radomireşti, iar de aici a ajuns la Direcţia pentru Cultură. Directorul instituţiei, Cătălin Andronăchescu, a mers duminică la Radomireşti, iar luni, din nou, pentru a prelua monedele şi a le preda mai departe la muzeu. După expertizare va urma să se stabilească şi valoarea, găsitorului revenindu-i o recompensă, respectiv 30 la sută din valoarea totală a descoperirii, în funcţie de importanţa tezaurului putându-se adăuga încă 15 la sută. La un calcul pe care deja l-au făcut „detectoriştii“ pe un site dedicat, recompensa ar trece de 20.000 euro. „Sunt 70 de monede de culoare argintie, pare a fi argint, sunt monede cu flan mare, adică cu pastilă foarte mare, care pe avers şi pe revers dau nişte indicaţii cum că ar fi nişte tetradrahme emise de provincia romană Macedonia Prima. Data de emitere ar fi, la prima vedere, secolul al II-lea înainte de Hristos“, a declarat muzeograful Denisa Guţică-Florescu de la Muzeul Judeţean Olt.
Directorul Muzeului Judeţean Olt, George Smarandache, a spus că monedele vor fi depozitate şi expertizate fiecare în parte, după care vor fi declarate tezaur şi puse în circuitul istoric muzeal al judeţului. Radomirești este o comună din județul Olt, în Muntenia, formată din satele Călinești, Crăciunei, Poiana și Radomirești (reședința). Prima atestare documentară a satului o avem din anul 1512-1513, iulie 23, când domnitorul Neagoe Basarab întărește Mânăstirii Cutlumuz de la Muntele Athos satele sale, hotărnicite de boieri. Mult mai sigură, ca dată de atestare documentară a satului Radomirești este anul 1606, mai 12, când la Târgoviște, domnitorul Radu Șerban – 1602-1611 (a doua sa domnie) – întărește paharnicului Badea stăpânirea asupra satelor: Stoicănești, Olt, Crăciunei, Olt, Radomirești și Călinești – pe Călmățui. Locuitorii acestor sate, moșneni fiind, adică oameni liberi, au venit de s-au vândut de bună voie paharnicului Badea, la un moment dat.
Descoperirea tezaurului montar de argint de la Radomireşti (jud. Olt) dovedește și completează existența unui circuit comercial fluid între vechea Eladă și Dacia noastră, preromană, de secol II î.Hr. (G.V.G.)
Lasă un răspuns