Sculpturile din marmură din „Parcul dintre flori” din Buftea…

Dimineața era neașteptat de luminoasă, învăluind în raze alb-roze operele de artă ce se întrezăreau pe aleile Parcului dintre Flori din orașul Buftea. Alaiul celor ce urcau aleile principale și le căutau din priviri aveau numai cuvinte de laudă. Se auzea în surdină și susurul a două fântâni arteziene ce completau peisajul. Cu toții veneau de la momentul solemn al depunerii coșurilor cu flori la statuia Reginei Maria a României din fața Palatului Știrbei, cu ocazia împlinirii a 147 de ani de la nașterea Reginei. Început pe 21 septembrie 2022, Simpozionul Național de Sculptură Monumentală din „Parcul dintre Flori” al orașului Buftea, s-a încheiat pe 29 octombrie 2022, oferindu-ne șansa de a vedea în premieră operele finisate ale celor șase artiști.

Organizat de către Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în colaborare cu Primaria Buftea, acesta a fost deschis tuturor doritorilor pentru a vedea modul în care șase sculptori își desfășoară procesul de creație, transformând blocuri de marmură în opere de artă. Sculptorii Dinu Câmpeanu, Panaite Chifu, Adrian Curcan, Ioan Cristian Pentelescu, Corneliu Tache și Carmen Tepșan au predat acum către autoritățile locale și județene cele șase opere sculptural-nemuritoare la care au lucrat în această perioadă. Numele acestora reflectă simbolistica și esența mesajului ce trebuie transmis pe mai departe, către viitor. Pornind pe aleile parcului acum plin de valori, ne întâlnim cu opera lui Dinu Câmpeanu – „Ștergar”, apoi Panaite Chifu ne propune un „Templul al gândurilor”, Adrian Curcan vine cu „Evoluție”, urmat de „Clepsidra” lui Ioan Cristian Pentelescu, „Mecanismul” lui Corneliu Tache și „Turn Cardinal” de Carmen Tepșan. Șase opere nemuritoare ce ne vor încânta privirile și gândurile de acum încolo, oferind șanse de meditație și relaxare.

Luând cuvântul, sculptorul Corneliu Tache ne-a spus că a realizat lucrarea „Mecanism”, aceasta fiind „o compoziție geometrică, dinamică, cu multe oblice, diagonale, unghiuri, prin care îmi doresc să exprim stabilitate, masivitate, duritate.” Sculptorul Adrian Curcan a realizat lucrarea „Evoluție – Scări spirituale”, care are dimensiunea de 4,4 metri, fiind necesară foarte multă muncă și atenție. Tehnic, lucrarea este compusă din două bucăți care se montează cu o îmbinare de oțel. Procesul de creație a început de la un bloc de marmură de circa nouă tone. Artistul spune despre lucrarea sa că „va reprezenta o metaforă a evoluției spirituale, definită, ca formă, de structura ADN-ului, esența vieții și a progresului uman.” Sculptorul Dinu Câmpeanu a realizat lucrarea „Ștergar”, care în opinia sa „reprezintă o continuare a unei teme personale, ­într-o formulă de exprimare plastică. Elementele componente vor fi zidul casei, un volum rigid, geometric, pe care se desfășoară dramatic, în forme mai moi, ștergarul, care, pentru mine, reprezintă cel mai important element în gospodărie. Ștergarul însoțește omul de la naștere până la moarte, este un obiect util, dar și decorativ – el îmbracă icoanele. La țară, unde am copilărit eu, pâinea, mămăliga și bucatele ce le mâncam la câmp erau învelite în ștergar. Când umblam prin mărăcini și mă înțepam, bunica mă spăla și mă ștergea cu un ștergar”, ne-a spus artistul. Sculptorul Carmen Tepșan a realizat lucrarea „Turn Cardinal” și ne-a spus că locul în care sculptează este foarte bun de lucru, parcul este foarte frumos, are spații generoase, nu este sufocat de vegetație, iar vremea a ținut cu artiștii. Lucrarea sa „face referire la esență, fundamental, principal. ­M-am inspirat din arhitectura locului, intenționând să exprim în opera mea prin forme sistematizate, duse la esență, arcele și ancadramentele ferestrelor, specifice zonei. De aici și denumirea de Turn Cardinal, turnul esență al acestor idei.” Sculptorul Cristian Pantelescu, a realizat lucrarea „Clepsidra” și ­ne-a spus că s-a simțit minunat la Buftea, pentru că a avut ocazia să desfășoare munca ce îi face atât de multă plăcere: „Am ciclul de lucrări numite clepsidră, ceea ce spune multe. Am ales varianta aceasta de a transpune o lucrare mică de atelier la dimensiuni monumentale. Timpul ne marchează pe toți”, a comentat acesta. Sculptorul Panaite Chifu a realizat lucrarea „Templul Gândurilor” și ne-a spus că tema sa „pleacă de la un concept filosofic legat de ideea de maniheism de situarea a omului între bine și rău, într-o luptă continuă, pur și simplu pe toată existența lui.”

La eveniment, alături de sculptori, au fost prezenți numeroși elevi însoțiți de profesori și părinți, care au dorit să cunoască arta sculpturii. Așadar, am ajuns la finalul acestui eveniment important pentru cultură și arta sculpturii, dar mai ales pentru orașul Buftea, care va găzdui de acum încolo cele șase lucrări nemuritoare. Acum expoziția „dintre flori” din orașul Buftea poate fi vizitată fără bilet de intrare, atât de locuitorii orașului, dar și de iubitorii de artă din întreg județul, sau de turiști aflați în trecere. Le urăm clipe de meditație plăcute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*