Toporul de luptă de la Ilba (Maramureș) – parte a Culturii Suciu de Sus

Parte a Culturii Suciu de Sus, toporul de luptă cu disc din bronz de la Ilba a fost donat Muzeului din Baia Mare, în anul 1977, de către profesorul I. Micu de la școala generală din Ilba (com. Cicârlău, jud. Maramureș). Se crede că piesa a ieșit la iveală într-un loc în apropiere de râul Someș și este considerată o descoperire izolată. Aparține categoriei de topoare cu disc de tip B1 (după tipologia lui Ion Nestor), având discul în formă de ciupercă turtită, bara de sub disc scurtă și cu secțiunea rectangulară, brațele manșonului găurii de înmănușare bine profilate, lama masivă și rectangulară în secțiune, tăișul ușor curbat. Decorul se păstrează numai în unele porțiuni, fiind format din linii paralele orizontale, triunghiuri hașurate și punctate, puncte, registre unghiulare hașurate. Dimensiuni: lungimea totală-17,1 centimetri; lungimea lamei-12,3 centimetri; diametrul discului – 4,2 centimetri, greutatea-265 grame. Acest topor reprezintă până în prezent singura descoperire certă de acest fel din nord-vestul Transilvaniei, exceptând tiparul unui disc de topor de tip B1 găsit la Otomani. Prin analogie cu alte descoperiri arheologice, este aproape cert că și toporul de la Ilba a aparținut unei comunități a culturii Suciu de Sus (din cea de a doua parte a mileniului II î.Hr.), din care face parte și necropola tumulară de la Lăpuș. Ceramică getică neagră, cunoscută ca și „Grupul Lăpuş”, constă în vase getice, descoperite în Lăpuşul Românesc (jud. Maramureş) și aparținând de Epoca fierului, Hallstatt A, Grupul Lăpuş.

Au fost scoase la lumină tone de ceramică. Vasele pântecoase înalte, lucrate cu mâna, au formă, culoare şi motive ornamentale specifice. La exterior suprafaţa vaselor au culoarea neagră, lustruite cu luciu metalic, iar pe interior este cafeniu cărămizie. Motivul decorativ constă dintr-o combinaţie de caneluri orizontale şi caneluri spiralice. În 2017 s-a încheiat proiectul de prelucrare și restaurare a celor câteva tone de material ceramic rezultat din cercetarea Tumulului 26 și, cu el, cei 50 de ani de cercetări în necropola din localitatea Lăpuș, unde câteva generații de localnici au participat sistematic la săpăturile arheologice, se preciza într-un comunicat de presă al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Apartenența acestui topor din bronz (descoperire singulară) la Cultura Suciu de Sus, cea care ne-a adus ca moștenire o întreagă exemplificare a unui mod de viață și de societate umană, face ca noi să pute completa imaginea generală a acestei culturi de acum 3500 de ani. Piesa face parte actualmente din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, având nr. de inventar 4919. Sursa informațiilor a fost Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare. Doritorii sunt așteptați spre a vedea exponatul, completând „imaginea” cu sutele de vase descoperite la Lăpuș, conservate și restaurate. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*