Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș: Focuri de veghe pentru intenții întunecate

Și în acest an suveranitatea statului român și autoritatea României în județele Covasna, Harghita și Mureș au fost sfidate și călcate în picioare printr-o manifestare demnă de perioada medievală la care organizatorii îi îndeamnă pe locuitorii din această zonă să se întoarcă. Au fost aprinse „focuri de veghe” în peste o sută de localităţi din județele Harghita și Covasna pentru a reitera solicitarea autonomiei pentru așa-zisul „ținut secuiesc”. La fiecare dintre focurile de veghe aprinse pe înălţimile din apropierea aşezărilor a fost citită proclamaţia evenimentului, semnată, ca şi în anii precedenţi, de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe.

Ca un afront adus statului român și ca o dovadă în plus că acești așa-ziși apărători ai drepturilor minorităților nu doresc altceva decât ruperea unui teritoriu din trupul României, organizatorul a reafirmat importanța implementării unei așa-zise „cărți de identitate secuiești”. Fără nici o utilitate practică și fără nici o bază legală, revizioniștii maghiari doresc să impună un act de identitate paralel în Transilvania, accentuând și mai mult tensiunile inter-etnice și promovând o atitudine complet în favoarea segregării. A crea acte de identitate paralele aduce aminte de cele mai sumbre perioade ale istoriei, când minorități etnice erau separate prin acte și însemne pentru a nu se amesteca cu majoritatea.

Aceste atitudini contrare tuturor valorilor europene, a spiritului democratic și a nevoii de dialog inter-etnic nu fac decât să demonstreze viziunea anti-românească a celor care caută separarea pe criterii etnice. Atmosfera și mesajul transmis prin această acțiune a liderilor separatiști subliniază o mentalitate medievală, prin focuri de veghe și cu husari în uniforme de mult uitate în negura istoriei, observăm care sunt adevăratele atitudini și obiective. Din păcate aceste focuri de veghe nu au putut să lumineze mințile celor care doresc să vadă România risipită, ele demonstrând doar intenții întunecate.

Atragem atenția autorităților statului, Prefecturilor și Ministerului Afacerilor Interne că aceste manifestații care au ca scop disoluția statului român și pierderea completă a autorității în zonă vor continua, iar mesajul devine tot mai accentuat și sfidător. Este cu atât mai îngrijorător acest demers în contextul geopolitic european din prezent. Cu un război sângeros în apropiere, lideri de mișcări secesioniste doresc modificarea granițelor și creează tensiuni inter-etnice, fapt pe care îl condamnăm în totalitate. Solicităm investigarea temeinică a inițiativelor privind actul de identitate așa-zis „secuiesc” și respingem cu fermitate orice tentativă de separare ori segregare a populației pe criterii etnice.

Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*