Evenimentul Cultural Educativ „Povești din vremuri de demult” a adus la Buftea sute de participanți și mari și mici 

În data de 24 septembrie 2022, începând cu orele 12, la Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey” din orașul Buftea (jud. Ilfov), s-a desfășurat evenimentul cu caracter cultural educativ„Povești din vremuri de demult.” Acest eveniment a fost organizat de către Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, având ca parteneri Primăria Buftea și Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”. În cadrul acestui eveniment au avut loc sesiuni de workshop-uri cu specific, precum: atelier demonstrativ de pictură și interactiv de artă heraldică, atelier de caligrafie și litere Iluminate. De asemenea au avut loc spectacole muzicale cu formația „Nomen Est Omen”, numere de „performing arts” (respectiv actorie, operă, operetă, musical, teatru de păpuși, cabaret, vodevil, comedie, scamatorie, varieteu, circ, recitare (lectură publică), arta povestirii, pantomimă), expoziții de artă, atelier sonor de prezentare și explorare a muzicii medievale cu instrumente neobișnuite specifice timpului, toate fiind interactive cu publicul. Au mai fost ateliere de luptă cu spada și povești cavalerești, pictură pe față/ corp, poze cu participanții la eveniment „asortați” cu îmbrăcăminte medievală și accesorii necesare (piese de vestimentație puse la dispoziția artiștilor și participanților), spectacol cu baloane uriașe de săpun, mic târg meșteșugăresc ilfovean (cu un iconar, un olar, un răchitar, un bijutier și un pielar cu produsele lor, create în condiții autentice). Când acordurile pieselor medievale se auzeau în ropot de pași de dans, fasolea cu ciolan fierbea, spre bucuria pofticioșilor. Fetele pictau sau țeseau fire de lână de diferite culori, băieții se duielau cu mult curaj, ca niște cavaleri autentici.

„Scopul proiectului este să diversifice oferta culturală și să ofere noi modalități de valorificare a potențialului local existent, stimulând consumul cultural ca opțiune pentru petrecerea timpului liber, pentru publicul larg, dar și pentru turiști”, a declarat Alexandrina Niță, directorul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov. Părinții fotografiau de zor imagini unicat, decupând prin fereastra temporală deschisă de eveniment momente unice. În închiderea evenimentului, când se lăsa înserarea, s-a prezentat filmul artistic de ficțiune „Brâncuși din eternitate” în regia lui Adrian Popovici. Muzica s-a auzit din ce în ce mai estompat, apoi a tăcut… „O zi cu iz medieval la liceul nostru în cadrul „Târgului de Toamnă” s-a dovedit a fi un bun prilej pentru cei mici și mai mari de a învăța și altfel istoria. Au fost numeroase ateliere de lucru și activități care au fost bine primite de către cei prezenți, ceea ce ne arată că acest eveniment trebuie să devină o tradiție”, ne-a spus Olivia Ignătescu, directorul Liceului Tehnologic „Barbu A. Știrbey” din Buftea.

Dedicat iubitorilor universului fantastic, al poveștilor și legendelor, evenimentul s-a dovedit a fi spațiul în care istoria s-a îmbinat cu fantezia, unde îți puteai regăsi eroii copilăriei, unde te puteai întoarce în timpul evului mediu, chiar și pe locul unde altă dată se aflau Codrii Vlăsiei, în curtea unui superb palat în stil arhitectural românesc renascentist sau stil brâncovenesc, ori o combinație de elemente venețiene cu elemente otomane. Vis și realitate, o îmbinare de culori tomnatice, de voci suave, de gusturi provocate și gesturi molatice sau ferme, evenimentul cultural educativ „Povești din vremuri de demult” a avut la Buftea sute de participanți și mari și mici. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*