Execuția sumară a lui Andrei Marga-Horia

n aceste circumstanțe grotești, a căzut prematur Andrei Marga între cei doi tâlhari. Nu, nu, nu-l confund cu Nazariteanu… Fost ministru al Învățământului și de Externe, Andrei Marga a simțit nevoia să ia atitudine conform dreptului istoric. Fostul ministru susține că el se încadrează pe linia specialiștilor care dau tonul în lume, de la universitățile din Harvard și Chicago: „Suntem aici cu o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea: Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbas și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Noi nu avem documentele secrete la îndemână, documentele deciziilor care au dus la situația aceasta din Ucraina. Personal, sunt pentru ceea ce numesc școlile de la Harvard și Chicago realismul politic. E o școală a realismului politic american care spune simplu: „ar trebui ca supraputerile SUA, China, Rusia, Uniunea Europeană să aibă o nouă înțelegere privind structura de securitate în Europa și în lume. Cât timp nu este structura aceasta nu va fi posibilă democratizarea nici în Ucraina, nici în rest”, a remarcat Andrei Marga.

Sigur, furat de patima controversei, el trebuia să spună că în Ucraina se află captive nordul Bucovinei (nu Bucovina!), Herța, sudul și nordul Basarabiei, Insula Șerpilor. A fost suficient ca ultrașii Ucrainei din România să fure foc și să-l acuze pe Andrei Marga că este omul lui Putin, desi el nu afirmase că susține invazia rusă din Ucraina. A vorbit și el ca polonezii care vor trilioane de euro despăgubiri de la Germania, iar cancelarul german le-a dat peste bot polonezilor cu Silezia. Sau ca oficialii de la Kiev, care ne cer bani ca să învețe co-naționalii noștri limba română în Ucraina, dar n-are cine să le dea o smetie de la București haholilor… „Și închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina, și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga.

Primii care l-au atacat pe profesorul Marga au fost ziariștii care nu cunosc istoria României și, pentru că nu știau să explice mai mult, au afirmat că „Marga a făcut declarații halucinante”, un cuvânt la modă.

A urmat un atac la șpangă din partea marilor noștri diplomați. Teodor Baconski: „Încalc punctual o regulă pe care mi-am impus-o: să nu spun/scriu niciodată ceva critic despre (totuşi) puţinii compatrioţi care au avut privilegiul şi responsabilitatea de a conduce Diplomaţia românească după 1989. Mi s-a părut elementar ca, între foştii miniştri de Externe, să existe solidaritate şi preţuire reciprocă, mai presus de clivajele politice sau ideologice: în fond, ei au reprezentat în restul lumii o singură ţară şi o singură naţiune. Declaraţiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt însă lamentabile şi scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi. Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21 şi respectaţi, măcar prin tăcere, efortul generaţiilor post-belice şi post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace şi democraţie”.

Adrian Cioroianu preferă să rămână profesor conform: „Era absolut firesc că România să aibă şi ea porţia ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spune Viktor Orban sau la ce spune Vladimir Putin. (…) A pleca de la fantasma că dacă dai unui vecin agresiv o bucată de teren îl vei mulţumi, istoria a demonstrat că ne înşelăm. Dacă unui stat agresiv îi faci o cedare, va deveni şi mai agresiv”; Bogdan Aurescu este călare pe Ducipal: „Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile. Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent. MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia. MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”. Parcă m-aș opri aici: dacă domnul Aurescu pune și pe mine eticheta cu „narativele maligne emise de Rusia”. Chiar dacă nu am fost ministru… Au calchiat o expresie tare: „narativele maligne”.

Andrei Marga a revenit și și-a susținut ideile, ca orice ardelean care „se sprijoană” pe picioarele din spate: „1. Conflictul din Ucraina nu se poate încheia decât printr-o înțelegere care să implice Rusia, SUA, Ucraina, Germania, Uniunea Europeană, China. Indiferent de cine “învinge”, nu va fi pace în Europa dacă nu se iau în seamă interesele de securitate ale fiecărei părți. Oricum, europenii vor fi cei care vor achita facturile de orice fel; 2. Ar trebui trase consecințe și din faptul că Ucraina este în granițe nefirești. După toate criteriile istorice și demografice, ea are de cedat teritorii vecinilor, în granițele cunoscute: României – Bucovina și județele, Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galicia, Rusiei – Dombasul; 3. Nu suport iluziile, căci, în Ucraina actuală, până la democrație este un drum; 4. România nu are ce căuta în acest conflict. Ea nu ar trebui să înfrunte vreo criză în plus, fie ea și energetică, din cauza conflictului. Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință. Altfel, lucrurile se țin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuși, alternative”.

Nu văd unde a greșit așa de grav Andrei Marga pentru a-i sări în cârcă atâtea maimuțe. Mă rog, a scris „Dombasul” în loc de „Donbasul”… O amintire personală cu domnia sa tot am să marchez însă aici. M-am dus la o conferință de presă la Ministerul de Externe și i-am zis că avem la Cernăuți o doamnă consul atât de suficientă, încât „traducea” în engleză numele românilor din Ucraina pentru a primi cetățenia română. Bieții oameni erau revoltați și nu mai înțelegeau nimic: „Au venit rușii și ne-au rusificat numele, după ruși, au urmat ucrainenii care ne-au ucrainizat numele. Acum ce fac cu noi românii noștri?” Pe unul îl chema „Bouroș”. Așa îl chema pe om. S-a zburlit tot când a văzut că pe pașaportul românesc scria „Bowrosh”, în loc să scrie „Bouroș”, așa cum scria în certificatul lui de naștere, emis de autoritățile României reîntregite.

Erau și sunt mii de cazuri. I-am înmânat un memoriu domnului ministru Andrei Marga și domnia sa mi-a promis că va cerceta. A căzut Guvernul, l-au trântit și pe ministru, iar profesorul Andrei Marga nu mi-a mai răspuns nici până în ziua de azi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*