De la puțină transparență, la Putin cu insistență…

Suprapunerea crizelor ne complică viața, dar privind la televizor apar probleme care au hibernat ani și ani de zile, dar și nopți: deficitul comercial dolofan, infrastructura subdezvoltată adânc, absența industriei producătoare de orice. Dar colac peste pupăză când tot omul punea de o paranghelie „demonitarii” sau demnitarii vindeau Mintia. Țară frumoasă, urăște pe cei care te-au vândut…! Așa sună noul slogan de dreapta sau de stânga, eventual ambidextru. Dar totul e bine când din raționalizări cresc sulfine, ori ele se mai numesc „Melilotus officialis” din clasa „meriotus soarta” sau ne merităm soarta. La 18 August 2014, Papa Francisc spune: „Am intrat în cel de-al Treilea Război Mondial, doar că se desfășoară pe bucăți, pe capitale.” Iar ceea ce spunea atunci pare că se adeverește. Toți știm că Românii se trag din Traian și Decebal, ordinea pare puțin invers de cum o scriu în cărțile de istorie, dar noi așa am învățat.

Am învățat la istorie că în anul 1784 răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan a început pe fondul unor neajunsuri: „Numărul zilelor de muncă ale iobagilor ajunsese la patru la săptămână cu brațele, trei cu animalele și două pentru jeleri. Asupra țăranilor apăsau și o serie de dări: zeciuiala din produsele agricole și animale, plocoanele, cărăușiile, cazarea funcționarilor ce încasau birurile, încartiruirea militarilor. Nobilii dețineau monopolul vânatului, morăritului și pescuitului, cotropise păduri, pășuni și multe terenuri agricole ceea ce îi nemulțumea pe țărani. Au mai fost supuși unor obligații privind mineritul, construirea de cuptoare, transportul lemnului și al minereului, ca și la plata unor impozite. Iobagii aveau voie să se căsătorească numai cu aprobarea nobililor.” De ce spun toate acestea? Mă gândesc la noua ordine care a început cu declarația „noului președinte planetar” Zelenski, care mi-a dat fiori și m-a dus cu mintea la acei ani. Pe fondul succesului militar din Ucraina, el a amenințat locuitorii de etnie rusă rămași în acele zone: „Încă mai credeți că suntem același popor? Că ne puteți speria, că ne puteți zdrobi, că ne puteți forța să facem compromisuri? Nu pricepeți? Nu înțelegeți cu cine aveți de-a face? Ce valori ne duc înainte? Cine suntem? Fiți atenți la mine: Fără gaz sau fără voi? Fără voi! Fără lumină sau fără voi? Fără voi! Fără apă sau fără voi? Fără voi! Fără hrană sau fără voi? Fără voi! Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt atât de înspăimântătoare și ucigașe ca „prietenia” si „frăția” voastră. Istoria le va pune toate la locul lor. Și vom avea și gaz și lumină, și apă și mâncare… Și toate, FĂRĂ VOI!” Adânc a grăit și vastă e democrația mărețului, o să ajungă și rușii fără portofel iar ei vor avea de toate.

O doamnă ministru din Germania s-a grăbit să spună la o reprezentație la Praga, asta pentru a ocupa un loc prim în această nouă democrație: „Nu contează ce cred alegătorii mei germani”. Dacă nu mai contează ce spun alegătorii, nu contează nici cum au fost aleși: Clotilde Armand sau Nicușor Dan, nu mai contează nimic, facem ce vrem, eventual folosim forța cum am făcut în Franța și Olanda pentru a împrăștia democrații. Consecințele au sărit de la faza de conspirație spre acele consecințe intenționate, teoria conspirației își arată valoarea prin decăderea graduală a componenței sociale a statului. Dar ce mai contează morții și răniții în cele două tabere, bogații lumii au triumfat. Dar ce mai contează foametea generalizată, președintele Franței ne-a avertizat. O doamnă ministru ne îndeamnă chiar să facem baie câte doi, astăzi doi, mâine ne recomandă în horă. Frigul și întunericul au ajuns deja o rezolvare a problemei. Dar ce contează războaiele sângeroase care implică puteri mondiale și regionale, cum ar fi: Siria și Yemen. În Africa tragedia fără de sfârșit din Congo, nu contează spun ei, care a făcut până acum zece milioane de victime și asta pentru a acapara minele de aur și diamante. Când cineva atacă pe altcineva și îi fură portofelul, polițaiul intervine și definește ca fiind agresiune. Astăzi portofelul unei țări este furat în aplauze și cu mii de victime. Nu vrei să oferi „portofelul”, mori. Așa vor ei, iar ei sunt mai marii lumii.

Ce înseamnă de fapt morții din Ucraina? Înseamnă, așa cum a spus V. Putin în 2007: „Lumea unipolară este moartă; trăim acum într-o lume multipolară și Statele Unite nu mai sunt jandarmii lumii.” Dar atunci când ești învățat să furi portofelul nu poți să te gândești să trăiești onest, prin muncă. Și poate că trebuie să mai facem o statuie în piața din Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*