Cum să ne descotorosim de Mihail Gorbaciov?!…

Asta este impresia pe care mi-a creat-o ceremonia funerară de la Moscova. Parcă toți voiau să scape de un cadavru care îi incomodează și în somn. Primul ambarasat a fost Însuși Vladimir Vladimirovici Putin: a venit joi la catafalcul depus la Casa Sindicatelor din Moscova. Nu s-a găsit altă clădire pentru primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice. Vova nu avea timp, așa că a stat 30 de secunde într-un fel de reculegere țeapănă lângă Mihail Sergheevici, a depus niște trandafiri, a făcut trei sferturi de cruce, s-a înclinat cazon și apoi a tăiat-o scurt. Facem un efort să-l înțelegem: Vova a spus mai demult că „destrămarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare tragedie din istorie”. Deci nu invazia mongolă, nu invazia poloneză, nu invazia germană, nu masacrele din Gulag…

Singurul demnitar rus actual, care a venit azi dimineață la catafalc, ca să nu-l vadă prea mulți oameni, a fost Dmitrii Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse. A manifestat același comportament rigid, ca șeful lui spiritual. Generalul Kirill nu s-a apropiat de mort pentru că Mișa era comunist. Nu s-a lăsat botezat la Muntele Athos, ca Vova. Câteva mii de ruși s-au înghesuit să-l vadă pe Mihail Gorbaciov. Printre ei, se afla și Grigorii Iavlinskii, fondatorul partidului „Iabloko” (Mărul!), aflat într-o opoziție perpetuă și inutilă. Printre alții, a venit la Sala Coloanelor și Dmitrii Muratov, redactorul șef al ziarului „Novaia Gazeta”, laureat al Premiului Nobel. Păduchele troian de la Budapesta a fost singurul politician din lume, care a venit la catafalc. L-am mai văzut pe John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova… Și atât.

Cei care nu știau pe unde să scoată cămașa în 1991 și care i-au acordat Premiul Nobel pentru pace în 1991 l-au uitat. Fără Gorbaciov, Germania nu se mai putea reunifica, doar la rugămințile lui Ronald Reagan. Sigur, vizionarul Helmut Kohl a murit, dar niciun demnitar neamț nu a venit la Moscova să-i aducă o floare. Lumea l-a uitat pe Mișa, cel care a făcut posibilă prima dezmembrare a Imperiului Sovietic, fără să tragă o rachetă. În deceniul groazei, pentru mine a fost o speranță în bezna lui Nicolae Ceaușescu. Un tânăr rus a spus la coada spre catafalc: „A fost un democrat, a făcut posibilă deschiderea Rusiei spre lume, Rusia era respectată…” Fiind la Moscova în 1991, am fost la conferința de presă de la întâlnirea dintre Elțin și Gorbaciov, după arestarea lui Ianaev și a lui Kriucikov. Elțin l-a luat în coarne imediat pe Gorbaciov și i-a aruncat în cap întregul dezastru economic și corupția din Uniunea Sovietică. „Davaite budem demacratami!” (Haideți să rămânem democrați!), repeta Gorbaciov, vizibil marcat…

Înmormântarea a avut loc pe 3 septembrie 2022, la Cimitirul Novodevicie, fondat în 1524. Un cimitir plin de statui și cu puține cruci, unde au fost îngropate multe mărimi de la Moscova: Nikita Hrușciov, Mihail Bulgakov, Nikolai Gogol și Cehov, Stanislavski și Vahtangov, Șostakovici și Prokofiev și-au găsit ultimul refugiu la Cimitirul Novodevicie. Elțin, Nadejda Alilueva, soția lui Stalin, și chiar Wang Ming, șeful Partidului Comunist Chinez, sunt îngropați aici. În subsolul Catedralei Novodevicie, au fost înmormântate Anna, tânăra fiică a lui Ivan cel Groaznic, nora lui, fiicele țarului Alexei Mihailovici, surorile lui Petru I, țarevna Sofia (călugărița Susanna ), Evdokia și Ekaterina Miloslavski, prima soție a lui Petru I – Evdokia Lopuhina (călugărița Elena), familiile principilor Obolenski și boierului Bogdan Hitrovo.

António Guterres, secretarul general al ONU, a spus că Mihail Gorbaciov a fost un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei și a făcut mai mult decât oricine pentru a pune capăt războiului rece în mod pașnic. „Primind Premiul Nobel pentru Pace în 1990, el a remarcat că pacea nu înseamnă uniformitate, ci unitate în diversitate. El a pus în practică această înțelegere importantă, trecând prin negocieri, reforme, transparență și dezarmare”, a spus António Guterres într-un comunicat. Adică exact ce nu pricepe Putin care a reușit să contribuie la consolidarea națiunii ucrainene și și-a ridicat o mare parte din lume în cap.

Un răspuns la “Cum să ne descotorosim de Mihail Gorbaciov?!…”

  1. lucral spune:

    Gorbi, cu glasnost si perestroika a facut URSS tandari dindu-i Rusia lui Eltin s-o faca colonie a vestului. Putin a refacut Rusia mai puternica decit era in 1991. Si se va opri aici, la Rusia dinaintea cedarii teritoriilor RSFSR catre RSFSU din timpul lui Stalin si Hrusciov..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*