Cine a grăbit moartea lui Ceaușescu…

Rechizitoriul Dosarului Revoluției din Decembrie 1989 obliga la reflecții! Unde sunt teroriștii? Cine avea nevoie de 60.000 de morți? Revoluția a fost o lovitură de stat? Recent, potrivit unui document declasificat din Arhiva CIA, „deteriorarea continua a situației economice din România anilor 1989 , dar și scaderea în popularitate a lui Nicolae Ceaușescu”, aflat la conducerea țării din 1965, nu era necunoscută serviciilor de informații occidentale, fiind „puțin probabilă o schimbare până când acesta va părăsi scena!”… Și totuși, cine și ce a grăbit moartea lui Nicolae Ceaușescu? Evenimentele au arătat că nimic nu este întâmplător când se vorbește despre interese, reorganizarea sferelor de influență aflandu-se în plină desfășurare, la „masa” puterilor mondiale!

La 9 noiembrie 1989 se prabușea Zidul Berlinului! Întâlnirea de la Malta, din 2-3 decembrie 1989, dintre președintele american George Bush si Mihail Gorbaciov, președintele Uniunii Sovietice, anunța sfârșitul Războiului Rece, conducătorii Țărilor din Estul Europe fiind înlocuiți de la putere, unul după altul! Reales președinte al României în 22-24 noiembrie 1989, la al XIV – lea Congres al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu refuza, însă, sa „părăseasca scena”, anunțând planuri de dezvoltare pentru următorii cinci ani și gândind la unitatea popoarelor pentru binele comun!

Nicolae Ceaușescu a fost privit cu simpatie de către întreaga lume pentru atitudinea față de politica Uniunii Sovietice și pentru apelul la „neamestecul în interesele interne ale țărilor”, un răspuns în acest sens fiind cele patru vizite efectuate în etică și întâlnirile cu președinții americani preşedinţi americani, Richard Nixon, Gerald Ford şi Jimmy Carter, între 1970 și 1979, dar și vizita din 13-16 iunie 1978 in Regatul Marii Britani și a Irlandei de Nord, respectiv primirea la Gara Victoria din Londra și la Palatul Buckingham, de către regina Elisabeta a-II-a, cu onoruri neacordate altui șef de stat până în prezent!

În anul 1968, Nicolae Ceaușescu a fost singurul președinte care a spus, în mod hotarat, NU Invaziei Cehoslovaciei de către forțele armate din cinci state membre în Pactul de la Varșovia-Uniunea Sovietică, Bulgaria, Ungaria, Germania Democrata și Polonia, în noaptea de 20–21 august, apreciind invazia drept „o mare greșeală și o gravă primejdie pentru pacea în Europa!”

Că place sau nu, Nicolae Ceaușescu rămâne în istorie! Deși mulți ntelectualii postDecembrie 1989 vor să îl alunge din memoria colectivă, Nicolae Ceaușescu a jucat un rol activ în intermedierea relațiilor internaționale pentru pace între Orientul Mijlociu și Occident, fiind cunoscute relațiile excelente cu Republica Chineză, cu Statul Israel, cu Liderii din Orientul Mijlociu, dar și cu liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat! Dezvoltarea Românie, construirea si tehnologizarea a peste 1800 de întreprinderi, dar si prezența activă în afacerile mondiale, inclusiv în afacerile cu armament, potrivit Social media, toate au atras, după 1970, atenția marilor puteri, interesate poate de preluarea controlului resurselor, activitatea interna a țării fiind monitorizata, în mod constant, de serviciile de spionaj.

Perioada 1965-1979 este apreciată drept o perioadă a reformelor îndrăznețe, in incontestabil sprijin în dezvoltare fiind și relațiile cu SUA. ! După 1980, relațiile dintre România și tari precum SUA și Marea Britanie au scăzut considerabil, o cauza fiind și jocurile de culise dintre marile puteri și țările vecine României! Fără niciun dubiu, in economia nevoii de controlul, Interesele comune dintre Uniunea Sovietică și SUA, dar și preconizatele masuri pentru „înghețarea” războiului rece, în fapt în urma rediscutarii zonelor de influență între cele două mari puteri, a accelerat alterarea relațiilor cu România. Omniprezenta intereselor mondiale nu trebuie neglijata! Când cei mari se simt ghiftuiți, crește și șansă celor mici să prindă cate o bucățică mai buna!

Astfel, în 1988, guvernul american anunta că intenționează retragerea clauzei națiunii celei mai favorizate, acordată României în 1975. Cunoscute fiind deja preocupările pentru construcția cu ajutorul unor țări producătoare de petrol, a unei Bănci mondiale la București, cu sediul în Casa Poporului, azi Palatul Parlamentului, care sa finanțeze la dobânzi foarte mici țările mici și mijlocii din Africa și din Orientul Mijlociu, intenția guvernului american, de retragere a clauzei, a fost poate de a transmite mai mult un mesaj, de genul: „România, implicit șeful statului, trebuie sa stea cuminti, în banca lor”. În replică, însă, Nicolae Ceaușescu a luat decizia de a renunța la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA, fapt nemaiîntâlnit în sfera relațiilor internaționale cu puterile mondiale!

Nevoia de independență și-a spus cuvântul! Deși România era angrenată într-un amplu proces de construcție și resistematizare a tarii, anual fiind date în folosință circa 100.000 de apartamente, proprietar fiind însă statul, Nicolae Ceaușescu a dispus masuri dure, cu impact negativ asupra nivelului de trai și a stării de spirit ale populației, pentru achitarea datoriei externe de 21 miliarde de dolari! Exportul a devebut singura modalitate de plata, cu efecte directe asupra stabilității regimului politic existent! Frigul din locuințe, cozile interminabile la pâine și lapte, produsele de bază pentru consum, dar și izolarea impusă României prin acțiuni mai puțin cunoscute desfășurate de către „organizații iredentiste și servicii de spionaj” anunțau că schimbarea este inevitabilă!

La 20 decembrie 1989, cu ocazia unui discurs ținut la Televiziunea Română, Nicolae Ceaușescu, reîntors din vizita din Iran, atrăgea atenția cu privire la „acțiuni cu caracter terorist , organizate și declanșate la Timișoara, în strânsă legătură cu cercuri reacționare imperialiste, iredentiste, șoviniste și cu serviciile de spionaj din diferite țări străine!”
Efectul discursului a fost aproape inexistent, îndemnul „să dăm dovadă de marea răspundere și înțelepciune” împotriva acțiunilor organizate de cercuri reacționare și organizații de spionaj străine, fiind strivit de dorința de libertate a românilor dar și de manipularea regizata de intervențiile străine! Aflat la vârsta de 71 de ani, Nicolae Ceaușescu a fost omorat într-un mod nedrept și rușinos, în Sfânta Zi de Craciun, în 25 Decembrie 1989, în urma unui simulacru de proces, fara sa existe o sesizare, un dosar sau un rechizitoriu!

La 32 de ani de la „condamnarea primita în plic” pentru soții Ceaușescu, înainte de a fi probată vinovatia, avocatul apărării de atunci vorbește deja despre o lovitură de stat, o posibilă dovada a comenzii primite fiind și Discursul furibund al acuzării, cu privire la faptul că Nicolae Ceaușescu se face vinovat de „subminarea economiei naționale”, dar și de cei „60.000 de tineri uciși de teroriști”,

Realitatea faptelor era deja alungată după ușă! Ordinele primite din partea „Ocultei” sau frica de Nicolae Ceaușescu au fost motivul pentru a fi executat înainte de a începe să vorbeasca despre „ițele încurcate” ale intereselor mondiale știute și neștiute?

Pe cine deranja România în Decembrie 1989? Unde ar fi fost Romănia astăzi, daca evenimentele nu se precipitau în Europa de Est? România era una dintre putinele tari din lume, daca nu chiar singura, care într-un timp foarte scurt, iși achitase datoria externă, fapt anunțat în 12 aprilie 1989. România a achitat 21 miliarde dolari, din care dobanda reprezenta șapte miliarde de dolari”.

La data respectivă, în conturile României se aflau circa două miliarde de dolari cash, urmând să fie recuperate alte 8 miliarde de dolari din investiții și datorii ale altor țări fata de noi, din care a mai fost recuperata doar o mica parte! În 1989, industria românească era construită pe baza licențelor occidentale, un exemplu fiind Uzina 23 August, Fabrica de rulmenți IMGB, SIDEX Galați, Fabrica Republica etc, dar astăzi a ajuns obiect de studiu pentru arheologie, până și fundațiile din beton fiind scoase la vânzare de „investitorii” aduși în Țară! Sa fie întâmplătoare toate acestea? Potrivit discursului televizat, din 20 decembrie 1989, scopul acțiunilor antinaționale provocatoare a fost acela de a provoca dezordine în vederea destabilizării situației politice, economice, de a crea condițiile dezmembrării teritoriale a României, distrugerii independenței și suveranității”.

Ce dorea, în fapt, să atragă atenția presedintele Nicolae Ceaușescu? Realitatea demonstrează că situația economică a României a fost schimbată, devenind, din producători de bunuri cu piata de desfacere în peste 120 de tari, consumatori pe imprumut cu dobânzi amețitoare! Revoluție sau lovitura de stat, evenimentele din Decembrie 1989 au adus durere în sufletul familiilor tinerilor loviți de gloanțe, părinții alungand uitarea jertfei lor cu o lumanare aprinsă langa crucile înălțate spre Cer!

Cine avea nevoie de 60.000 de morți? Manipularea nu a lipsit! Tehnicile de influențare a populației sunt dovedite, de la stații de amplificare a înregistrărilor cu focuri de armă și până la avioane ce apăreau pe plansetele de coordonare a zborurilor din Comandamentul Apărării Antiaeriene, dar și de la „apa otrăvită”, copiii uciși pe străzi și până la „teroriștii” care nu au existat, conform rechizitoriului Dosarului Revoluției din Decembrie 1989! Minciuna a deschis drumul spre Democrație? Să fie întâmplător faptul că „posturile de radio de la Budapesta și din alte țări au declarat încă în cursul acțiunilor antinaționale o campanie deșănțată de ponegrire, de minciuni împotriva țării noastre”? Întâmplător sau nu, mintea românilor era îndreptată spre „importul” de Democrație, România devenind o prada ușoară pentru toți cei interesați să preia controlul resurselor!

„Hărţile cu zăcămintele minerale începuseră să fie introduse pe calculator în România, la sediul Întreprinderii de Prospecţiuni şi Foraje „Geofizica”, din datele înregistrate aurul neextras din Munții Apuseni fiind de circa șase milioane de tone, cu o valoare , în 2014, de 240 miliarde de dolari! Câți geologi au ajuns la conducerea țării?
Cine exploatează astăzi resursele noastre, metale rare, precum: molibden, titan, vanadium, wolfram, arseniu, galiu, germaniu, atât de necesare industriei spațiale?

Ce învățăm din trecutul nostru? Dacî în 1989, datoria externă a României era de 14 miliarde de dolari, cum înțelegem „performanță și preocuparea pentru un viitor mai buni”, astăzi, dupa 32 de ani, când datoria externă a României este de peste 120 miliarde de dolari? Fără să îndemnăm la atitudini neconforme cu respectul față de lege si fara să determinăm polemici, istoria nu trebuie uitata niciodată! Cu puțin timp înainte de a fi omorât, președintele Nicolae Ceausescu declara că „nu am și nu voi avea niciodată nimic mai presus decât poporul, patria, integritatea României!”

Dupa 32 de ani, deznationalizarea treptata, nesiguranța locurilor de muncă, tinerii legați pe viață cu datorii pentru o casa, analfabetismul funcțional, securitatea nationala pe baza tehnologiilor „second hand” etc înseamnă iubirea guvernanților „aleși” fata de propria țară?

Cine mai gândește la români? Cine l-ar mai vota, azi, pe Nicolae Ceaușescu – președinte?

2 răspunsuri la “Cine a grăbit moartea lui Ceaușescu…”

 1. Adrian Alexandru spune:

  Ați făcut niște afirmații în textul de mai sus, dar nu le-ați și detailat. Ca de exemplu „jocurile de culise între țările occidentale și țările vecine”. Care țări europene vecine, care măsuri bune, care nu au
  avut impactul maxim dorit?!
  De ce nu detailatti afirmațiile făcute?!
  Cu stimă,

 2. Faceti aici, in paginile ziarului Natiunea, un Sondaj de opinie cu aceasta intrebare:
  Cine l-ar mai vota, azi, pe Nicolae Ceaușescu – președinte?
  Ce ziceti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*