Și abia plecă băbușoara cu chibrituri din Taiwan, că armata chineză a pus de niște manevre îndrăcite în jurul insulei, nu doar în Strâmtoara Formosa. Armata chineză a confirmat lansări multiple de rachete convenționale în apele din largul Taiwanului, ca parte a exercițiilor planificate în șase zone, care se vor desfășura până duminică la prânz. A activat peste 100 de avioane, inclusiv avioane de luptă și bombardiere, și peste 10 nave de război, a anunțat televiziunea de stat CCTV. Ministerul Apărării din Taiwan a folosit aviația militară pentru a avertiza 22 de avioane de luptă chineze, care au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan în zona sa de apărare aeriană. Tiwanezii au tras rachete după patru drone chineze, care au zburat deasupra zonei insulelor sale Kinmen. în largul coastei de sud-est a Chinei, anunță Reuters.
„Taiwanul nu se va lăsa niciodată doborât de provocări”, a spus președinta Tsai Ing-wen într-un mesaj video înregistrat către locuitorii din Taiwan. Școlită la Londra, Tsai Ing-wen este o personalitate puternică. Nu am văzut la ea măcar o vagă urmă de teamă. Răspunzând la exercițiile chineze, președinta Tsai Ing-wen a spus că Taiwanul nu va genera conflicte, ci își va apăra ferm suveranitatea și securitatea națională.
„Suntem calmi și nu impetuoși, suntem raționali și nu provocatori, dar vom fi și fermi și nu ne speriem”, a mai adăugat ea. Este o lecție femă pentru Xi Jinping, care amenința că va pedepsi insula rebelă. În politică, dacă promiți și nu faci, ajungi de râsul lumii. China nu a avut curajul să doboare avionul cu Nancy Pelosi. „Acțiunile provocatoare ale Beijingului reprezintă o escaladare semnificativă și o încercare de lungă durată de a schimba status quo-ul”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al securității naționale a Statelor Unite, într-un briefing. Pentru a evita escaladarea în continuare a tensiunilor, Statele Unite au amânat un test planificat de mult al unei rachete balistice intercontinentale Minuteman III al Forțelor Aeriene, a spus Kirby, citat de Reuters.
Oficialii din Taiwan au spus că rachetele și avioanele chinezești au încălcat regulile Națiunilor Unite, au invadat spațiul taiwanez și au amenințat navigația liberă aeriană și maritimă. Taiwanul a devenit independent din 1949, când comuniștii lui Mao Zedong au preluat puterea la Beijing după ce i-au învins pe naționaliștii Kuomintang (KMT), conduși de Chiang Kai-shek într-un război civil, ceea ce a determinat guvernul condus de KMT să se retragă pe insulă.
„Mulțumim tovarășei Nancy Pelosi!”
„Cred că vizita tovarășei Pelosi este un lucru bun, a spus un bărbat pe nume Zhao din Beijing. Ne oferă ocazia să tatonăm Taiwanul, apoi să folosim această oportunitate pentru a lua Taiwanul cu forța. Cred că ar trebui să-i mulțumim tovarășei Pelosi”. Forța terestră din cadrul Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei efectuează un exercițiu cu foc cu rază lungă de acțiune în strâmtoarea Taiwan, dintr-un loc necunoscut încă. Nu e prima data când China avertizează că va lua Taiwanul cu forța fiindcă așa înțelege Beijingul să-și exercite suveranitatea asupra insulei rebele.
Wang Yi, ministrul chinez de Externe, a numit vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan un act „maniacal, iresponsabil și extrem de irațional”, a informat televiziunea de stat CCTV. Furia chinezilor nu i-a putut împiedica pe liderii mondiali să călătorească acolo, a spus ea. „Delegația noastră a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc că nu vom abandona Taiwanul”, i-a spus Pelosi președintei Tsai Ing-wen. China l-a convocat pe ambasadorul SUA la Beijing în semn de protest și a oprit mai multe importuri de produse agricole din Taiwan. Statele Unite și miniștrii de Externe ai Grupului celor Șapte națiuni au avertizat China să nu folosească vizita lui Pelosi ca pretext pentru o acțiune militară împotriva Taiwanului.
Sigur că Beijingul poate copleși Taiwanul dacă își trimite militarii să se plimbe pe insulă de voie, cu mâinile la spate, dar cu ce pierderi? De unde știm însă că nu s-ar termina ca aventura Argentinei în Insulele Falkland contra Marii Britanii? Pe de altă parte, cum scriam altădată, circuitele integrate reprezintă un atu inexpugnabil pentru Taiwan. Prea multe puteri depind de acele cipuri…
Pe mine mă preocupă însă mai mult exercitarea suveranității chineze asupra Taiwanului. România nu s-a bătut cu Chișinăul, are mai multe drepturi asupra Basarabiei, decât China asupra Taiwanului. Și totuși, nimeni de la București nu a cârcâit de câte ori Kremlinul și-a făcut mendrele pe-acolo. Ambasadorii Rusiei pot să facă orice la Chișinău sau la București și noi nu zicem nimic, cu excepția câtorva ziariști și politicieni. Mai mult, oficialii de la Budapesta țopăie ceardașul prin toată Transilvania și Klaus Iohannis tace, Măciucă împărat tace. Poate să spună Viktor Orban orice, să ne insulte istoria și oficialii noștri merg în vârful deștelor prin dormitor. Păduchele troian de la Budapesta își manifestă liber „suveranitatea” asupra Transilvaniei. Și conducătorii noștri se joacă de-a țara. Eu nu zic să trimitem cele cinci avioane de luptă deasupra Budapestei, dar atitudine trebuie să avem. Mă tem că, printr-o asemenea politică, vom rămâne doar cu „suveranitatea individuală”.
Pe de altă parte, mă gândesc totuși că este foarte important cu cine faci… circuite integrate. Taiwanul a știut.
Lasă un răspuns