Ce urmează?…

Dacă vorbim despre un jurnalist adevărat, trebuie să vorbim și despre Patrick J. Buchanan. Patrick J. Buchanan a fost consilier superior al trei președinți americani. Din 1966 până în 1974 a fost consilier și asistent al lui Richard Nixon. În 1974 a fost asistentul lui Gerald Ford. Din 1985 până în 1987, Pat Buchanan a fost director de comunicare la Casa Albă pentru Ronald Reagan. Așa cum suntem obișnuiți să spunem, el este un jurnalist complet. El spune într-un articol: „O Rusie și o Ucraină în interiorul URSS au fost o realitate acceptată și nu au fost văzute ca o amenințare vreme de șapte decenii. Însă acum, din cauza unui război de câteva luni între Rusia și Ucraina, pentru cine să controleze Crimeea, Donbas și coasta Mării Negre, America pare să fie mai aproape de un război nuclear decât a fost la criza rachetelor din Cuba încoace”.

Ce urmează și cum am ajuns aici…? Eu ca om obișnuit nu văd ce amenințare generează invadarea Ucrainei pentru SUA și nu înțeleg de ce se ia în calcul începerea celui de al Treilea Război Mondial. Dar președintele Rusiei amenință, iar președintele American se joacă cu un NATO scos la înaintare pe un teren pe care nu îl cunoaște. Tot același jurnalist, Patrick J. Buchanan spune că liderii lumii moderne cer o luptă pentru înfrângerea Rusiei care va fi „Până la ultimul ucrainean”. Citeam pe Blogul scriitorului Ion Coja despre „Propunerile Domnului Nicholas Dima”. Nicholas Dima este ziaristul care timp de 20 de ani și-a făcut prezența pe posturile de radio „Vocea Americii”.

Profesorul doctor, Nicholas Dima, a scris un eseu cu titlul „Românii și România: Între pământ și cer”:

„Introducere. Acest eseu se refera la starea actuala a României și invită la un efort comun de a analiza în vederea găsirii unei soluții de refacere economică, politică și morală a țării.

Motivare. Insist pentru acest gen de provocare pentru că Romanii cu simțul răspunderii sunt conștienți de dificultățile, riscurile și confuzia prin care trece în prezent țara și sunt din ce în ce mai îngrijorați de viitorul ei. Dacă nu luam atitudine, consecințele vor fi nefaste și poate chiar fatale. Situația internațională este și ea gravă și poate erupe oricând, așa cum s-a întâmplat înaintea celor doua războaie mondiale. Desfășurarea evenimentelor de atunci a zguduit țara. Suntem pregătiți astăzi pentru evenimente asemănătoare?

Premize. Carl Ritter, geograf German din secolul 19, susținea ca pământul este locul în care oamenii avansează de la barbarie la civilizație. Eu adaug ca țările reprezinta ariile geografice pe care națiunile evoluează de la cultura materială la emancipare intelectuală și înaintează spre spiritualitate.

Noi Romanii suntem o națiune bine conturata, avem o țară și un stat, dar statul, ca expresie politică a națiunii, e ciuntit teritorial, iar națiunea e fragmentată. Suntem o națiune omogena prin limbă, prin cultură și prin sentimentul apartenenței la o soartă comună. Ne aflam din cele mai vechi timpuri pe aceleași meleaguri în care ne-am născut și pe care ne-am format. Din nefericire, am fost în calea unor popoare nomade și agresive care ne-au invadat, ne-au blocat evoluția, și ne-au mutilat ființa și istoria. Am rezistat vitregiilor și am supraviețuit, dar nu este suficient. Trebuie sa ne regândim soarta și să învingem!

Supraviețuire, Rezistentă, și Victorie. A rezista și a supraviețui nu sunt virtuți. Sunt scuzele celor vitregiți de soartă. A învinge este o virtute! Noi am supraviețuit, dar nu am învins. Am reacționat, dar nu am avut multe inițiative. Învingătorii au inițiativa. Ei au obiective pentru care luptă și pentru care se sacrifică. Ei nu reacționează. Ei acționează! Și noi trebuie să formulam aspirații și obiective clare și să trecem la acțiune. Așa au făcut înaintașii noștri: Ștefan Cel Mare, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul… Așa au făcut I. C. Brătianu, Iuliu Maniu și Ion Antonescu! Când ai curaj te respectă și dușmanii. Când ești oportunist nu te respecta nimeni.

Remedii. Să ne analizăm trecutul cu onestitate și curaj. Să ne asumam defectele și sa ne recunoaștem greșelile. Sunt multe! Să înțelegem cum și de ce am ajuns în situația precara de azi! Să punem un diagnostic clar și să aplicam un tratament adecvat! Nimeni nu ne ajuta dacă nu ne ajutăm mai întâi singuri. Biblia călăuzește creștinismul și omenirea spre mântuire. Noi sa dăltuim în piatră o biblie a romanilor care sa ne călăuzească spre emancipare și afirmare”.

Frumos spune Domnul Nicholas Dima, dar să vedem dacă mai sunt adevărați Români și cine ne salvează din acest război care nu este al nostru și care ne este „aruncat” peste gard. Eu sunt convins că există o formă de renaștere spirituală a poporului Român.

Așa cum spunea marele patriot și poet Eminescu: Trăiască Nația…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*