Prin prezenta, filiala Turda a Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” (SAI) dorește să aducă unele precizări în spațiul public legate de modul în care a fost gestionată problema relocării statuii eroului național Avram Iancu. Ne întrebăm cu toții dacă trebuia reabilitat centrul Turzii? Ce avantaje prezintă acualul proiect pentru urbe? De ce acum? De ce nu pot lăsa aceasta locație pentru statuia Crăișorului? Oare de ce acest proiect a avut prioritate față de altele? De ce nu a fost facută o consultare publică? Ne răspunde cineva la aceste întrebări?
Desigur, răspunderea pentru mutarea (relocarea) statuii aparține fără îndoială decidenților-primarul și consiliul local. În CL a fost prezentat proiectul și a fost votat fară opozanți. Ar fi trebuit măcar consilierii din opoziție să aibă o reacție. Credeți cumva că am fost consultați noi cei de la filiala Turda a SAI? Dimpotrivă, au fost foarte discreți în discutarea acestui proiect. Cu greu am obținut informații, iar cei care ni le-au dat au fost atenționați. După alte modele (Oradea, Sibiu, Alba-Iulia), întradevăr, s-a procedat la ignorarea societății civile- de ce? Pentru că pot.
Noi cei de la SAI, știam că se vor realiza lucrări de modernizarea a centrului Turzii, însă abia după aprobarea proiectului am aflat despre mutarea statuii. De ce se fac toate aceste relocări ale statuilor eroilor români în toate orașele imortante? Răspunsul este pentru că pot. Am protestat la Oradea, Sibiu, fară nici un efect practic. Decidenții au stabilit-așa rămâne. De ce? Pentru că aprobările și avizele sunt date- pe deasupra noastră- de cei de la putere-ministere, agenții, șamd. Aceasta este rețeta pentru ca noi cei din urbe să nu contăm, nu cumva să „încurcăm” în atragerea de fonduri europene.
Aici nu o să discutăm despre realizările sau nerealizările actalului primar și a acualului CL, ci despre lipsa de transparență din punctul nostru de vedere manifestată în acest caz. Cu siguranță, durerea noastră a celor de la SAI, este că am fost puși în fața faptului împlinit. Am văzut foarte multă agitație pe rețelele de socializare în lagătură cu acest subiect dar nimeni nu se întreabă cum este posibilă aceasta lipsă de democrație? Pentru că pot!
Executivul ar fi trebuit să organizeze o consultare publică( sau o dezbatere publică cu invitatrea societății civile) în legătură cu locul reamplasării statuii Crăișorului- pentru că știm că atunci când se vrea se comunică exagerat – în care să fie prezentat proiectul, cu avantajele și dezavanajele care rezultă din această modernizare a centrului orașului iar argumentele să fie cunoscute de toți turdenii. Ar fi fost corect ca noi, cei de la SAI, să fim măcar informați de catre executivul local în legătură cu acest subiect delicat, având în vedere contribuția noastră materială și nu numai, la realizarea statuii. Mărturia contribuției noastre este turnată în bronz, chiar pe actualul soclu și am solicitat executivului ca aceasta să fie monată pe viitorul soclu, prin adresa noastră din aprilie a.c. In urma răspunsului dat de Primăria Turda am pus pe ordinea de zi a ședinței de comitet al filialei starea lucrurilor. După analizarea argumentelor relocării au rezultat pareri pro și contra astfel, am concluzionat că noua locație ar putea oferi unele avantaje. Deși nu ne convine modul cum s-a procedat în acest caz, vom urmări cu mare interes felul în care este pusă în valoare statuia și mai ales dacă funcționalitatea centrului v-a fi cea promisă.
Societatea Culturală „Avram Iancu”, Filiala Turda
Lasă un răspuns