Cine aprinde lumina?…

În urmă cu doi ani, întrebam, cu titlul de umor, dacă există și „Dileme pascale”? De împărțirea luminii se ocupa atunci, sub embargoul Covid 19, Poliția și Jandarmeria! Covid 19 a dispărut! Astăzi, de spovedanie și împărtășanie se ocupă tot SRI-ul?! În mod cert, simțul umorului, profesionalismul și răbdarea ajuta, inclusiv la nivelul instituțiilor de forță! Din perspectiva psihologiei politice, reiterăm evenimente! Războiul în Ucraina își schimbă direcția de la atacurile rușilor în nord, cu noi atacuri în sud, preocuparea fiind „reconstruirea” unei țări fără acces la Marea Neagra și la Marea Azov! Conspirații? În lume, avem fantome pe post de patrule pentru cei mici! Până nu demult, reglările de conturi la nivel mondial se desfășurau la vedere, O.M.S. fiind tăiat de pe lista subvențiilor americane! Vremea se schimbă, lumea se schimbă, dar interesele rezistă! Radiografia sărăciei îndeamnă la aducere aminte…

Timp de aproape trei ani, știrile cu noi morți și cu persoanele infectate se multiplicau de la o zi la alta! Carantina exista și nu exista! Ordonanțele subliniau războiul cu un inamic nevăzut justificator de „investiții” în măști și izolete, în combinezoane și diluanți în valoare de milioane de dolari! Consecinte? Producția internă a fost închisă. Exportul cu orez a fost interzis și el! Orezării? De când România a ajuns o țară producătoare de orez? Importurile cresc și astăzi, România ajungând dintr-o Țară producătoare de bunuri, drept o Țară consumatoare de produse second hand, inclusiv echipamentele militare, tip avioane MIG F16 și Fregate englezești ruginite! Ce să înțelegem când ministrul apărării în funcție aprecia că „avem securitate atât cât ne permitem să plătim”? Cine sunt însă inamicii? România are un război pentru interesele naționale? Tineri români, militari voluntari, au murit în Afganistan cu speranța că iau parte la o o reconstrucție Democrată a unei țări bântuite de talibani! După 20 de ani, Democrația a fost legată de rotile avionului care era acoperit de afganii disperați, colaboratori fideli ai forțelor militare internaționale, care încercau să fugă din fața talibanilor? Pentru ce au murit tinerii noștri militari? Cine are curajul să se uite în ochișorii unui copil și să îi spună că TATA nu se mai întoarce niciodată acasă? Ce să înțelegem când tot ministrul apărării aflat în funcție declară că Romania are 24 de avioane MIG F16 prăbușite și încă 24 avioane se află la sol, fiind necesare investiții urgente pentru noi avioane? Aloo, cine a făcut achizițiile? Cine plătește pentru piloții prăbușiți? Cine își mai aduce aminte de recentele achiziții de avioane F16 second hand? Cine răspunde pentru interminabilele achiziții pentru o Armată rămasă, potrivit Social Media, fără tălpi la bocanci? Impactul emoțional lasă urme! Europa nu așteaptă, așa cum nu așteaptă nici interesele Aliaților strategici! Sparanghelul german a anulat starea de urgență? Infectați sau nu, românii pleacau din Țară, cu speranța că vor scăpa de sărăcie! Astăzi, românii stau la cozi pentru pașapoarte necesare pentru fuga din țară, dacă începe războiul! Cine mai merge la război?!

Diplomația lucrează, în timp ce Cancelariile europene folosesc apelul cu taxă inversă! Retrospectiv, să fi fost sparanghelul și căpșunarii mai importanți decât „distanțarea socială”! Să fie interesele străinilor, fie ei aliați strategici, mai puternice decât nevoile românilor? Dacă românii devin soluția salvatoare pentru culturile străine, atunci cine mai lucrează, în Țară pământurile rămase nelucrate? Nu cumva iarba creste, așa cum cresc dobânzile la împrumuturile externe?! Cine căștigă? Cine vede? Cine vrea să audă? Disponibilizările și amenzile penale au atacat starea de bine și normalitatea românilor. Avem generali cu multe stele care nu se sfiau să îndemne agenții polițiști să aplice amenzi de 20.000 lei părinților, bunicilor, unii dintre ei scoși din case de foame la ceas de seară! Apoi, aceeași generali au recunoscut că a fost o greșeală! Acesta să fie motivul avansării lor la patru stele?! Avem atentat cu bomba la Arad, cu autor necunoscut de aproape un an, în condițiile în care ministrul de interne nu avea nicio reținere să spună că Romania este un stat sigur! Normalitate? Ipohondria a rămas o certitudine! În timpul Covid 19, prexidențiabili și experții îndeamnau să stam acasă! „Nu ieșiți din case! Altfel, de Paște vom avea înmormântări”! Speranță de bine? Încredere? Timpul nu ne așteaptă! Angoasa alterează rațiunea! Realitatea este tot mai dură. Șomajul tehnic rupe echilibrul, așa cum datoriile lovesc liniștea celor mulți prinși în credite cu buletinul. Depresia îmbolnăvește sufletul! Absența locului de muncă, depresia și COVID -19 au împins la sinucidere! Să fie adevărat că războiul din Ucraina a șters din viața noastră virusul COVID 19?

Cine plătește pentru manipularea unui popor Creștin Ortodox, cu părinții îngropați în saci de platic?! Bunicii din casele de bătrâni au fost încălțați cu saci menajeri prinși cu bandă adezivă, în loc de încălțări ieftine, promisiunile sunt cărate cu sacul, inclusiv de o Opoziție care nu mai există! Comunicatele ministrului Vela accentuau nevoia de măsuri și nivelul de alertă! Băieții deștepți, multiplicatori de mesaje „cu morți al cărui număr trebuia să crească”, au rămas la butoanele puterii! 2022. Nu cumva scenariul se repetă?! De la un Covid 19 care încuia românii după ușă, românii au ajuns la participări cu armament într-un război care nu este al lor? Rusia atacă România? Să fie acesta un nou test al evaluării rezistenței la români? Zgomotul ține foamea în loc? Viața bate filmul!„Psihologia mulțimilor” necesita lectură! Expertul Vladimir Volkof și „Tratatul de Dezinformare” nu pot fi neglijați! Avem acoperiți și neacoperiți! Mulți dintre ei lovesc cu fruntea de Sfântul Altar, în timp ce, așa cum am mai spus, îl poartă pe Dracul în buzunar! Credință? Farisei? Frică de Dumnezeu? Cine are nevoie de „spovedania” spionilor? Ce este de făcut? România? Trebuie să ne oprim din alergare și să gândim la ziua de mâine! Avem nevoie de pace! Analiza de intelligence oferă alternative. Din păcate, analiza de intelligence nu are puterea de a furniza decizii. Viespile sunt scoase djn cuiburi, agenții de influență atacă online, trolii informaționali stau după colț. Securitatea națională? Vreau să cred că securitatea națională rămâne o prioritate absolută, așa cum trebuie să rămână și sănătatea unui popor. Dincolo de fantome operative, de cârtițe sau șopârle fixate cu agrafe de birou pentru vremuri de schimbare, vreau să cred că normalitatea înseamnă scopul tuturor decidentilor. Avem nevoie de o Românie normală! Cum este posibil însă să revenim la o Românie normală aproape fără resurse interne, cu prețuri crescute cu circa 40 la sută, în condițiile în care salariile și pensiile au rămas neschimbate? Cine căștigă? Fără strategii unitare, inclusiv în comunicare, fără măsuri centrate pe problemele reale ale românilor, fară respect pentru persoanele cu vârste înaintate, fară o atitudine pro normalitate, România riscă să rămână o Țară umilită!

Speranțe? După 31 de ani de la libertatea câștigată cu prețul vieții unor tineri uitați sub lespezile reci și grele din piatră, reușita noastră să fie că am ajuns furnizori de mănă de lucru ieftină pentru Europa? Cum se explică faptul că am ajunsl să avem, în procent de peste 40 la sută, analfabetism instituțional? Pe cine mai deranjează? Cine vrea să asculte pe distinsul Academician Constantin Bălăceanu Stolnici care afirma că salvarea României este Educația? Cine mai are nevoie de oameni deștepți? Ce înseamnă o Țară fară educație? Învățământ online? Licențe online? Admitere la facultate online? Chirurgie online? Neurochirurgie prin internet? Analfabetismul rămâne tot online? Viitorul se anunță unul sumbru, dacă nu gândim pentru Țară! Profesorii nu cumva și-au pierdut menirea? Au lăsat și își lasă catedrele, pornind pe drumul sclaviei moderne, pe post de batante sau de culegători de căpșuni și sparanghel. Frații noștri din Diaspora? Cine vrea să își mai aducă aminte că limba română era interzisă în școlile romanești din Ucraina? Nu cumva ne aducem aminte de ei doar în ziua marelui vot? Viață românilor plecați din Țară nu este una ușoară. Închiși în ferme, cazări insalubre, amenințați că vor fi aruncați pe stradă! „Suferințele lor nu ajung acasă prin Western Union, odată cu bruma de bani strânsă cu greu, dar statul se mândrește cu creșterea economiei, cu sumele de bani care intră anual în țară de pe urma sacrificiilor lor”. Ce să înțelegem când guvernanții aminteau drept „o mare realizare” faptul că cinci milioane de români au ales să plece din Țară?! Să fie aceasta realitatea?Romanii au nevoie de adevăr. „Istoria sinceră a poporului român” nu trebuie uitată! Autorul – distinsul Florin Constantiniu, Academician și iubitor de Tara, plecat dintre noi, mult prea devreme, sus la Cer – rămâne un reper pentru identitate! Ce vrea să spună, oare, domnia sa când aprecia că „un popor de oi naște un guvern de lupi?” Libertatea are preț? Aud tot mai des că românii nu mai sunt conduși de români! Privesc Mass media și nu de puține ori mă îngrozesc când văd români care nu mai simt romănește! Viitorul? Demografia nu minte! România în următorii 30 de ani o să numere sub 14 milioane de locuitori! Astăzi, potrivit surselor deschise, mai suntem prin Țară circa nouă milioane de români! Ce lăsăm în urma noastră?

Ce ne mai așteaptă? Suntem gata să intrăm într-un război cu gândul că Alianța ne vă rezolva toate problemele! Ajutăm străinii să își îngrijească bătrânii, în timp ce pe ai noștri îi uităm, în mod nedrept, în casele de bătrâni numite impropriu „azile”! Ajutăm străinii să își culeagă recoltele, în timp ce la noi puținul pământ rămas în proprietatea românilor este cuprins tot mai mult de buruieni! Neputință? Ignoranță? Uitare? Ce lăsăm tinerilor care vin după noi? Părinții și bunicii ne-au lăsat o Românie frumoasă! Dânșii s-au stins și se sting! Noi ce lăsăm copiilor noștri? Realitatea este cruntă, așa cum a fost și trecutul nostru: domnitori vânduți de boieri, domnitori decapitați din porunca sultanilor, alianțe primejdioase, copii cedați puterilor străine pentru plata „peșcheșului”, asasinate politice în Sfânta zi de Crăciun! Istoria nu iartă niciodată!Ce ne mai poate ajuta? Care sunt problemele reale ale românilor? În spitale se moare de boală și de ignoranță, în timp ce salariile personalului medical și sanitar a ajuns la cifre amețitoare! Fapte?! Medicamentele plătite din banii contribuabililor sunt aproape inexistente, îndemnul fiind să le cumpăram de la farmacia aflată afară, la poarta spitalului! Afacere?! Ce mai înseamnă viața unui OM? Nu avem paturi pentru cronici, se aude tot mai des! Ce se întâmplă cu un om în vârstă, un bunic, un părinte, care a muncit o viață întreagă și a ajuns să își numere clipele pe un pat de spital? Cât durează până va fi aruncat în stradă, „Domnule Lăzărescu”? Mintea românilor este în mod permanent obosită! Fake news-urile curg unele după altele! Să fie o nouă strategie pentru a ne ține mintea ocupată? Ce fac experții în comunicare strategică? Dar „teroriștii informaționali”? Nu cumva „teroriștii” sting deja lumina când vor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*