Echipa de cercetători paleontologi de la Muzeul Bârlad, Universitatea Iași și Universitatea Cluj a descoperit încă un sit paleontologic la Gherghești, altul decât cel în care au fost gãsite fosilele elefantului mamut Deinotherium. În noul sit au fost descoperite fragmente postcraniene bine conservate, vechi de peste opt milioane de ani, provenind de la rinoceri, antilope, cai tridactili si mastodonți. „Este o nouă descoperire excepțională, ceea ce arată că județul Vaslui are o mare importanță în paleontologia românească”, a spus ast. univ. dr. Bogdan Gabriel Rătoi, de la Universitatea din Iași. Chiar în ultima zi a campaniei de cercetare paleontologică de la Gherghești, din anul 2015, echipa de cercetare aflându-se într-o campanie de teren în partea de sud a satului Gherghești, a descoperit acest nou sit paleontologic care ulterior s-a dovedit a fi o descoperire excepțională. Vârsta noului punct paleontologic o reprezintă Miocenul superior (acum opt milioane de ani), fiind contemporană cu locul unde s-a descoperit scheletul de Deinotherium.
„Din observațiile pe teren putem spune faptul că există un potențial foarte bun, deorece avem fragmente postcraniene foarte bine conservate de la mai multe mamifere fosile. Elementele scheletice pot proveni de la: rinoceri, antilope, cai tridactili și mastodonți. Aceste mamifere reprezentau fauna specificã Miocenului superior din această zonă”, a afirmat drd. Laurentiu Ursachi de la Facultatea de Geografie si Geologie a Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza” Iași. „Din punct de vedere tafonomic, noul sit paleontologic identificat prezintă o nouă formă de acumulare a fosilelor în gresii cineritice. Acumularea fosilelor de vertebrate s-a produs în albia minoră a unui paleorâu, fapt ilustrat de urmele de rulare a oaselor ce indică un transport fluvial al acestora. Campania de săpături paleontologice de la Gherghești a constituit pentru studenții de la Facultatea de Geografie și Geologie din Iași o bună oportunitate de aplicare a metodelor de cercetare specifice în teren, atât într-un sit fosilifer, cât și pentru identificarea unor noi aflorimente cu vertebrate fosile”, a mai afirmat asist. univ. dr. Rătoi Bogdan Gabriel. Echipa de cercetare a fost coordonată de drd. muzeograf Laurențiu Ursachi, asist. dr. Rătoi Bogdan Gabriel și prof. dr. Vlad Codrea, la care s-au adaugat următorii membrii: studenți de la Universitatea „Alex. I. Cuza”, Facultatea de Geografie și Geologie, din anul II – Badea Daniel și Pristanda Georgiana, anul III – Chelariu Sergiu, anul IV – Lefticariu Laura, Acsinte Mădălina, Tudorache George și Balios Marcel, alături de dr. arheolog Onel Cristian, acesta din urmã fiind bârlădean.
„Pe parcursul campaniei au fost efectuate mai multe cercetări de teren pentru descoperirea unor fosile, care au dus la descoperirea unui nou sit arheologic ce datează din perioada culturii Cucuteni. Această descoperire reprezintă o urmare a colaborării interdisciplinare dintre paleontologi și arheologi, care la Bârlad are o lungă tradiție”, a precizat dr. Cristian Onel. Muzeograful Laurențiu Ursachi, de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, ne-a precizat că descoperirile fãcute sunt foarte importante pentru muzeul bârlădean, care se va îmbogăți cu noi „urme” lăsate de istorie pentru acest județ. Gherghești este o comună în județul Vaslui din Moldova, formată din satele Chetrosu, Corodești, Dragomănești, Drăxeni, Gherghești, Lazu, Lunca, Soci și Valea Lupului. Comuna se află la o distanță de aproximativ 40 km de orașul Bârlad. (G.V.G.)
Lasă un răspuns