Opriți-vă, Ticăloșilor!

Ceea ce faceți nu mai este nici măcar o mască butaforică a încercării voastre de a vă debarasa de tot ceea ce vi s-a dictat să lichidați! Nu este decât o altă ticăloșie! Și nu timpul, nu vremurile, nu realizările, nici măcar răul de atunci, nu ele vor avea de suferit în moștenirea lor mesaj spre generațiile viitoare. Ci voi! Pentru că sunteți doar niște pigmei, nici măcar epigoni ai acelor vremuri pe care astăzi le huliți, nu pentru părțile lor negative, dramatice și nu de puține ori catastrofale, ci pentru că voi nu aveți nimic a aduce lumii ca lucire.

Și totuși, unde sunteți voi actori, voi regizori, voi scenariști?! Unde este spiritul vostru liber, harul de a apăra (dacă nu puteți crea, măcar învățați a apăra), de a proteja ceea ce nimeni nu are dreptul de a vă lua, de a vă pune la îndoială, de a vă nega sau, de veți tăcea în continuare, de a vă fi și confiscat? Și nu, nu gândiți că, nefiind părți ce au creat în acele timpuri, nu puteți fi și voi, peste ani, în aceeași situație! Când alți idioți utili dogmatici ai unei, poate, nici măcar altfel de societate vă vor arăta cu degetul?!

Am fost aduși pe un drum voit greșit! Și suntem în pragul de a declanșa noi singuri un alt genocid la adresa a tot ea ce este românesc. Și nu, nu vă veți putea ascunde după politicile idioate ale idioților lumii: acele „cancel culture”… Nu veți putea masca această continuitate tot mai grotească a asaltului asupra a tot ceea ce este românesc, neputând avea nici o scuză pentru holocaustul pe care l-ați dezlănțuit la adresa culturii, istoriei și ființei noastre naționale.

Trăim vremuri în care, nu veneticii, nu invadatorii de peste mări și țări, ci guvernanții, funcționarii și politicienii Statului Român devin agresori ai ființei naționale. Și nu contează că perioada vizată astăzi este o fibră a trecutului, că este parte a unor vremuri cenușii (ce devin de un albastru tot mai ilar în comparație cu adevăratele orizonturi roșii pe care le traversăm…); este o parte a ființei noastre naționale. A identității noastre. Iar voi, slugilor, ați devenit artizani ai finalizării procesului de ștergere a oricăror urme ce nu convin, nu vouă, ci stăpânilor voștri.

Ceea ce face CNA astăzi, prin impunerea marcării peliculelor realizate înainte de 1989, cu semnale cât mai agresive, nu retinei, ci dreptului de a gândi, reprezintă primul „cancel culture” masiv din România. Care a început cu acoperirea busturilor Eroilor Naționali, a continuat cu demontarea statuilor unor domnitori, pentru a fi mutate mai departe de „sensibilitățile” nu unor nesimțiți, ci dușmani ai noștri, apoi spre a fi tăiate, mutilate, ascunse prin depozite, culmea, militare, căci, de acolo dispariția lor nu atrăgea atenția… Aberația decisă de Consiliul Național al Audiovizualului este veninul unui „cancel culture” menit a stârni hoiturile cuiburilor de viespi ce așteptau semnalul. Și nu are o justificare prin faptul că așa s-ar asigura o mai bună identificare a unor producții realizate în vremuri ideologice de o anumită factură, în fapt, neconvenabile astăzi.

Și este trist felul în care artiștii, dar și regizorii și scenariștii, mai ales ei, ca scriitori fie și cu parțiale la nivel de „capodopere”, aleg să tacă în aceste zile în care libertatea de exprimare este iarăși schingiuită. Pentru că includerea filmelor din acea epocă într-un avertisment al riscului de a nu imita comportamente, idei, paradigme, căci despre asta este vorba la nivel de percepții și acțiuni ale societății de astăzi, posibilitatea de a deveni modele pentru tinerii, și nu numai, care au nevoie doar de praful de pușcă al unor vremuri prăfuite doar ca imagine, pentru a declanșa noi (ori, poate, doar „înnoite”) mișcări și ideologii, această însemnare ca producții dăunătoare nu se va opri doar la filmele cinematografice și de televiziune din acele vremuri… Vor urma și cele audio, de la teatrul radiofonic la marile spectacole păunesciene, apoi vor fi vizate de această inchiziție, ce doar își schimbă culoarea mantiilor de violatori ai rațiunii, cărțile. Pentru că ele sunt temelia de ridicarea a națiunilor spre a fi libere… Iar de acolo trebuie scos, distrus, înlăturat definitiv „mortarul”, pagină cu pagină, rând cu rând, pentru a nu mai cimenta vreodată alte ieșiri din rând.

Decizia CNA -ului nu vizează doar filmele de propagandă ale epocii ori pe cele documentare despre realizările epocii, ci și pe cele artistice. Filme pe care doar privitorii le pot aproxima astăzi la nivelul lor artistic. Acele filme care au devenit în sine pelicule istoriografice, de documentare a ceea ce am avut cândva ca țară suverană, multe dintre ele având drept platouri fabrici, rafinării, combinate, hoteluri ale litoralului ce au fost puse între timp la pământ de politicile de dezindustrializare a țării, de destructurare și lichidare a oricăror urme românești. Practic se creează o nouă arhivă index… Ilar este că în ea vor intra și acele filme care erau la index în perioada comunistă! Dar pentru noi „tovarăși” (ăștia chiar fără pic de cultură!), nu contează… Căci, astăzi, CNA -ul parveniților, sinecuriștilor și scârbavnicelor otrepe ce atacă ființa națiunii doar oficializează un „cancel culture” de peste trei decenii.

Și totuși, toată această pecingine s-ar putea destrăma dacă artiștii și scriitorii nu ar uita care este menirea lor într-o societate… Și ar chema la trezire prin propria lor deșteptare din somnul, nu neapărat al rațiunii, cât mai ales al lașității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*