Povestea oamenilor de acum 6000 de ani…

Pe terenul unde urma să se ridice o construcție industrială la Iclod, în județul Cluj, a fost scoase la lumină dovezi arheologice care arată că pe aceste locuri au trăit oameni în urmă cu 6000 de ani și acum 2200 de ani. Lucrările pe terenul transformat în șantier arheologic au început în luna iulie 2021 și s-au desfășurat pe o suprafață de aproximativ un hectar, la marginea unui alt sit istoric foarte cunoscut în România, din epoca neolitică. După decaparea suprafeței de pământ până la stratul arheologic au apărut și primele descoperiri. Cercetătorii au aflat astfel că pe terenul respectiv se suprapun două așezări, una neolitică, de acum aproximativ 6000 de ani și alta celtică, din urmă cu circa 2200 de ani, fiecare cu caracteristicile proprii. În ce privește perioada neolitică, s-au descoperit urme de fortificații. Paul Pupeză, arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, a explicat că în vremurile trecute, locuințele se fortificau cu ziduri din lemn, iar cei mai înstăriți locuitori locuiau în zonele cele mai bine fortificate. Cel puțin trei inele de zid din lemn au fost găsite pe șantierul de la Iclod.

De asemenea, s-au găsit morminte de înhumație, datând de acum aproximativ 6000 de ani, atunci când apar primele vase de lut și unelte din piatră. În urma săpăturilor au fost descoperite schelete umane, având la cap sau la picioare vase, în care la vremea respectivă, se puneau ofrande, pentru ca decedatul să le folosească în lumea de apoi, potrivit tradiției. Cercetătorii au găsit în același zonă cercetată, urmele unei așezări celtice, din epoca fierului. Celții, care locuiau în aceste zone pe vremea dacilor, adică acum 2000-2200 de ani, au lăsat aici urmele unui cimitir de incinerație. Spre deosebire de locuitorii din epoca pietrei, celții ardeau trupurile celor decedați și le îngropau în urne, care erau îngropate în pământ alături alte vase de ofrandă, piese din fier (unelte, arme, etc.). În apropiere s-a găsit și o groapă menajeră. Acesta era locul unde inițial, strămoșii noștri își îngropau mâncarea, neavând la dispoziție altă modalitate de păstrare. În timp, locul a devenit groapă de gunoi, unde se aruncau resturile menajere, obiectele care nu mai erau de folosință etc.

Un craniu, posibil de bovină, a ieșit astfel din pământ, precum și multe resturi ceramice, care ar putea reconstitui vasele folosite de locuitorii de acum 6000 de ani. Obiectele găsite la Iclod au fost duse la muzeu, analizate, restaurate, conservate și, după caz, expuse pentru public. Aceste descoperiri sunt importante pentru că oferă informații despre trecutul teritoriului pe care locuim astăzi, despre trecutul oamenilor care locuiau aici acum 2000 sau 6000 de ani.

Povestea lor trebuie spusă, scoasă la iveală, prin astfel de săpături. Aflând mai multe despre ei, vom ști mai multe despre noi. Suntem primii care punem mâna pe aceste fragmente, după mii de ani”, spune arheologul clujean. „Munca de teren este destul de grea, se lucrază în praf, în caniculă ori pe ploaie, iar rezultatele nu sunt întotdeauna foarte spectaculoase. Dar suntem privilegiați să aruncăm această privire în trecut și să scoatem la iveală ceva deosebit!” În echipa de arheologi de la Iclod au efectuat cercetări, alături de arheologul Paul Pupeză, Malvinka Urak și Nagy Szabolcs, de la Muzeul Național de Istore a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Cercetătorii au constatat cu satisfacție că lucrările agricole desfășurate în epoca modernă pe aceste locuri nu au deranjat urmele civilizațiilor trecute.

Aici, la Icold, avem un Muzeu de Etno – Arheologie și Istorie ce poartă numele profesorului Aurel Bulbuc. Mugurii acestuia au apărut începând cu anul 1975, când profesorul de istorie și directorul școlii din comună, Aurel Bulbuc, a reușit cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei să descopere vestigii importante din perioada preistorică și antică. În anul 1987 o parte a acestor descoperiri au fost expuse în cadrul unui muzeu inaugurat la Iclod într–un conac ce a aparținut familiei Poruțiu. La aceasta s-a adăugat colecția etnografică personală a profesorului Aurel Bulbuc. În prezent, colecția se află expusă în spații ale Căminului Cultural aflat în vecinătatea Primăriei din Iclod, iar în semn de apreciere pentru activitatea profesorului, muzeul a primit numele Muzeul de Etno – Arheologie și Istorie  „Prof . Aurel Bulbuc”. O asemenea inițiativă locală meritorie trebuie mediatizată, spre cunoașterea istorie milenare a țării noastre. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*