Unul dintre cei mai prolifici și mai apreciați actori români din filmul și teatrul românesc, Constantin Codrescu, cetățean al județului Ilfov (Ghermănești – Snagov), a fost omagiat la cea de-a șaptea ediție a Premiilor Gopo, care a avut loc pe 25 martie 2013, la Opera Națională din București. Actorul, regizorul și profesorul a primit „Premiul pentru întreaga activitate”. Născut în 1931, la Huși, Constantin Codrescu a studiat actoria la Institutul de Teatru și Film din București. La absolvire, în 1951, se remarcase deja drept unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale. A urmat o carieră extrem de plină în teatru, film, radio și televiziune, cu peste 40 de filme în palmares și mai mult de 80 de roluri pe scenele marelor teatre din țară și în piese radiofonice. A fost profesor la Institutul de Teatru din Târgu Mureș și director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (Covasna). În film, a debutat cu rolul din Nepoţii gornistului (r. Dinu Negreanu, 1953) și a continuat cu Răsare soarele (1954), de același regizor, apoi cu rolul care a rămas în memoria cinefililor: Ghiță, din La Moara cu noroc al lui Victor Iliu, selecționat la Festivalul de la Cannes în 1957. Filmografia sa mai include titluri precum Răscoala (r. Mircea Mureşan, 1965), Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu, 1970), Haiducii lui Şapte cai (r. Dinu Cocea, 1970), Zestrea domniţei Ralu (r. Dinu Cocea, 1971), Bietul Ioanide (r. Dan Piţa, 1979), Capcana mercenarilor (r. Sergiu Nicolaescu, 1981), seria Pistruiatul (Evadatul; Ascunzişul; Insurecţia – r. Francisc Munteanu, 1986). Ultimul film în care a apărut Constantin Codrescu este Magnatul (r. Șerban Marinescu, 2004). Gala Premiilor Gopo a fost transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de Pro Cinema și a putut fi urmărită live şi online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel.
Și pentru că o astfel de viață de om se întâlnește mai rar, Constantin Codrescu a mai fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și a primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Acesta a scris o carte autobiografică în două volume, în care a consemnat evenimentele importante: „Pribeag prin viața mea”. Ca o urmare normală a celor petrecute a apărut și filmul documentar-artistic „Un timp prin care am trecut”. Filmul este o docudramă biografică despre viața actorului Constantin Codrescu care îmbină secvențe artistice despre fabuloasa cariera și zbuciumatul destin al actorului cu imaginile de arhivă, dar și cu întâmplări povestite de renumiți artiști, regizori, scriitori, critici de film, despre maestrul Constatin Codrescu. Echipa filului a fost formată din regizorul și scenaristul Radu Silviu și actorii: Ștefan Velnicuc, Dragoș Gheorghieș, Gianina Crivăț, Gabriela Enescu, Florin Georgescu. Distribuția: Maria Magdalena Pisaltu, Alexandra Zamfirescu, Maria Rezac, Andrei Prodan, Paul Codrescu Mihai Iancu, Răileanu Fănel, Aura Călin, Virgil Tudor, Ionel Răuță, Florina Șerban, Andreea Ionela Buzatu, Ema Popa, Marian Visalon, Mariana Barbu, Dumitru Barbu, Diana Tudoriu, Alina Radu, Nicu Hagiu, Gabriel Zaharia. Copii: Damian Neagu, Emil Neagu, Dragoș Andrei Fătu, Iris Maria Radu, Mihail Visalon, Irina Ștefan, Raluca Radu. Producător: SRD MEDIA.
Film, teatru, carte, pedagogie și realitate…De multe ori realitatea este cea care „bate” filmul… În cazul maestrului Constantin Codrescu realitatea s-a ridicat până la superlativul absolut, oferindu-i șansa întâlnirii cu nimbul de lumină… Aplauze și reverențe! (G.V.G.)
Lasă un răspuns