Noua eră prin erată…

Reînvierea trecutului și reîntoarcerea la feudalism: paltonul aruncat pe capotă, ușile ce sunt deschise de noii sclavi reînviați din negura istoriei, fac legătura cu lumea lui Urmuz. Semnificațiile duc spre o simbolică a urâtului, Urmuz și „Pagini bizare” sau paginile bizare ale istoriei noastre contemporane: Boia așezat pe șuncă, Pleșu trăgând un fum din filosofia ,,liiceană” unde chiar și „uia devine respirabilă dar nu reversibilă. E drept, nici povestea lui Urmuz nu ne vorbește despre căsătoria bizară dintre Stamate și pâlnie, cum nici poema domnului Cărtărescu nu pomenește nimic despre iubirea dintre gaura din perdea și Dacia crem. Dacă lumea lui Urmuz descălecă în lumea abstractă, în lumea aceasta reală domnul Cărtărescu ne spune: chiuvetele iubesc stele galbene din colțurile geamurilor, iar găurile din perdea pot iubi superbe dacii crem.

Minuni adunate și întrupate în spirit de conspirațiune, sau „constipațiune” veleitară: Stamate se poate iubi cu pâlnia în lumea lui Urmuz, dar în lumea lui Kafka unde: „Un nebun, este un nebun. Doi nebuni, sunt doi nebuni. O sută de nebuni sunt deja un partid politic”. Sau Gregor Samsa poate fi prefăcut într-o gânganie.

Tabloul acela al lui Octav Băncilă „Iobag în fugă” îl revăd pe retina ochilor mei. Țăranul român care a înțeles că orice națiune trebuie să aibă propriul său stat unitar privit drept cadru de conservare a corpului național. Iar fiecare individ compune acest corp. Să-mi fie iertată îndrăzneala, dar prin această schimbare și prin reversibilitatea lumii, iobagul acela se transformă din punctul meu de vedere în: io,bag în fugă celui care a modificat cu bună știință istoria pentru a o face atractivă noilor boieri politici ce se trag din pătura burgheziei proletare. Când doamna aceea mini-struț s-a trezit spunând „La mulți ani baroane” am avut speranța că este doar o „nălucă țurcană” răsărită din ușurarea pe din dos a bietelor oițe. Dar nu…! Reprezenta o realitate a noilor inspirații constipate de idealuri mărețe- și crețe, a minților proaspăt înnobilate. Și așa cum sculptorul modern ca să ajungă la „Renaștere” a închis găina în ou, tot așa ca să ne întoarcem la o altă renaștere închidem baronul în Piața Mare (astăzi tare) din Sibiu. Această situație prezintă „miximbrilisme cu cocârț la mitrofax”, parcă lumea acesta politică modernă, este hrănită cu ajutorul conservelor de mu-mu și ze-ze aduse direct de la Fundulea-zorilor prin spitalul Fundeni cu specificația „dămăroaia” istoriei noastre moderne. Istoricul Lucian Boia, noua lumină „luciferică” ce străluce ca un far troglodit de înțelepciune injectându-ne cu: „Suntem români. Să avem curajul să ne cunoaștem ce suntem și să ne prezentăm lumii așa cum suntem” sau așa cum ne prezintă și reprezintă el în falsitatea istorică pe care o promovează. El spune într-un interviu: „Naționalismul miroase”. A ce miroase…? Dar să nu ne amăgim: „La mulți ani baroane Samuel von Brukenthal” îți urează noua mioară „reprezentativă” ca o „nălucă țurcană” apărută din gândirea ultimelor istorii „tembelizate”. După ce refuzi să-l declari pe Avram Iancu erou național, tu președinte ridici statuie ucigașului de români.

Toader Paleologul un intelectual fin, facem abstracție de „pleașca” ivită în calea domniei sale, spune: Imensa statuie îi aparține lui Johannis, este chiar el în persoană deghizat în baron. Da, la Oradea statuia lui Mihai Viteazul, cel care a făcut pentru prima dată unirea Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei, a fost dată jos de pe soclul din centrul orașului, iar în locul ei a fost așezată statuia lui Ferdinand, care este tot un străin de neamul românesc asemenea noilor „conducători”. Nu că am ceva cu acest rege pe care îl respect, dar el a avut meritul că a fost căsătorit cu Regina Maria, cea care prin negocierile de la Paris a obținut România Mare, în urma sacrificiilor ostașilor români în Primul Război Mondial.

Să fim veseli, țara arde și președintele nostru ne piaptănă cu acest cîțu universal pe creștet. Parcă se aude ecoul: universal, vasal, banal…!

Lasă un răspuns