Un context care revine

Motto: Nu sunt supărat că m-ai mințit. Sunt supărat că nu te mai pot crede (Nietzsche)

În ultimii doi ani au apărut două cărți care mi-au atras atenția, prima carte este a lui John Perkins și poartă numele „Dezvăluirile unui asasin economic” iar a doua carte este scrisă de un laureat de premiul Nobel, Noam Chomsky- „Cine conduce lumea.” Așa cum revista The New York Times spunea despre Chomsky „este un fenomen global… Poate chiar cea mai citită voce americană despre politica externă la nivel mondial.” Tot așa despre John Perkins putem spune că el „a jucat un rol într-un presupus proces de colonizare economică a țărilor lumii a treia în numele a ceea ce descrie ca o cabală de corporații, bănci și guverne”.

Lumea a treia, cabală, îmbogățiți și sărăciți… dar cine conduce lumea? Greu de răspuns, dar eu am făcut o legătură, poate acestă legătură este doar o părere personală. Dar prin acești asasini economici lumea este condusă de adevărații mari actori nevăzuți. Cum spune chiar acest mare intelectual în introducere: „Acești stăpâni ai universului sunt, desigur, departe de a fi reprezentativi pentru populația puterilor dominante. Chiar și în cele mai democratice state, populația are doar un impact redus asupra deciziilor politice”. Nu cumva este chiar adevărat…? Marea Doamnă a filmului Francez Brigitte Bardot a îndemnat compatrioții săi, să nu îl voteze pe Emmanuel Macron, să o voteze pe Marine Le Pen descriind-ul: „a fost bancher la Rothschild, psihopat cu ochi reci de oțel și o lipsă totală de empatie. Iar situația pentru animale și oameni, deopotrivă, în Franța se va deteriora sub conducerea sa.” Parcă avea dreptate, situația s-a deteriorat iar toată lumea trăiește din rău în mai rău.

Îmi vine să râd plângând, în timp ce situația la noi se schimbă dramatic în rău, domnul președinte francez îl invită pe „marele” nostru om politic Cioloș la o ședință de comunicări urgente. Țara arde, dar Cioloș se scarpină pe barba sa de Guru politic, răsărit din spirala spumelor marine…! Ciudată lumea, dar noi probabil nu mai avem voie să ne punem nici măcar întrebări. Oare acești „asasini economici” există și sunt mânuiți de cei care „conduc lumea”…?

În Germania a izbucnit o polemică puternică după ce „Frankfurter Allgemeine Zeitung” a publicat un interviu al unui copreședinte de partid „Clasa globalizată, clica dezrădăcinată” iar contextul care a creat al doilea război mondial revine prin alte semne. Clasa globalizată: „Această clasă globalizată din marile companii reprezentate pe plan internațional în organizații precum ONU, în presă, în start-up-uri, în universități, ONG-uri, fundații, în partide, această clasă controlează informația, ea dă tonul în plan politic și cultural. Membrii ei trăiesc aproape fără excepție în marile orașe, vorbesc fluent engleza și, mergând de la un job la altul la Berlin, Londra, Singapore, frecventează peste tot aceleași apartamente, aceleași case, aceleași lucruri. Acest mediu este omogen din punct de vedere social, însă foarte divers din punct de vedere cultural. Consecința este că legătura dintre membrii acestei elite și locul lor de origine este slabă. Ei sunt cetățenii lumii în care trăiesc într-o societate paralelă”. Doamne cât adevăr…!

La două zile după ce acest text a apărut în ziar, un alt cotidian, ediția online al ziarului Tagesspiegel, apare un articol în care se remarcă asemănarea acestui text cu un discurs al lui Adolf Hitler rostit în anul 1933 la uzinele Siemens din Berlin. El acolo spunea: „Mica clică internațională și dezrădăcinată care trădează interesele muncitorului și stârnește ura între popoare și care nu vrea ca ele să trăiască în liniște. Sunt oameni care sunt acasă peste tot, dar nicăieri, care astăzi trăiesc la Berlin și care mâine pot locui la Bruxelles. Acești oameni sunt singurii care pot fi elemente internaționale, pentru că pot să-și desfășoare activitățile peste tot, spre deosebire de poporul care este legat de pământul lui, de locul de baștină, este dependent de ceea ce-i oferă statul și națiunea”.

Caragiale spunea: Vrei să cunoști lumea? Privește-o de aproape. Vrei să-ți placă? Privește-o de departe. Noi în ce lume trăim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*