Noi povești despre aromâni la MȚR

După patru ani de călătorii cu tenda (cu cortul) pe urmele comunităților aflate în mișcare din sud-estul Europei, Muzeul Național al Țăranului Român anunță încheierea proiectului „CU TENDA” – STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE” (Living Memory of Southeastern Europe), proiect co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și derulat în parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo din Republica Macedonia de Nord, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia și Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, Bulgaria. Dar cum e lumea privită din tendă (cort)?

E zgomotoasă, aglomerată, amestecată, un du-te vino fără de sfârșit, are cărări sinuoase, dar și urcușuri grele până la munții și aerul tare și aspru. E o poveste despre convivialitate între comunități cu limbi, confesiuni, obiceiuri diferite, și care, toate își vorbesc despre propria identitate. Tradițiile și normele fiecăreia sunt armătura prezentului și prilejul de a se prezenta ca unic, pitoresc și definitoriu pentru teritoriile în care conviețuiesc. Arome și mirosuri orientale în tandem cu gusturile pitelor tradiționale aromânești, bulgărești sau macedonene. O partea din lumea „Cu Tenda” și tot ce a adunat și cărat cu ea în caravana preumblărilor ei prin Balcanii zilelor noastre se regăsește în „Ghidul Cu Tenda”, ce poate fi „răsfoit” pe siteul Muzeului Național al Țăranului Român.

Capitolul „Cu Tenda. Aromanian Stories” – a fost conceput sub forma unui eseu vizual, expoziția a reconstruit simbolic și fragmentar, prin mărturii, autoreprezentări, texte și elemente de patrimoniu material și imaterial, imaginarul lumii aromânești ca parte a imaginarului culturilor balcanice aflate în continuă mișcare. Peste 5000 de vizitatori s-au bucurat de poveștile descoperite despre aromâni în cei doi ani de itinerare a expoziției.

Capitolul „On The Road” a fost realizat în urma cercetărilor de teren ale echipei partenerului bulgar de la Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, expoziția a propus o recompunere simbolică a drumurilor unei vechi comunități balcanice, sărăcăcenii. Aflați mai multe despre aceștia din catalogul expoziției, ce poate fi accesat pe siteul MȚR.

Capitolul „Vlachs (Aromanians) in Macedonia” prezintă un scurt istoric al grupurilor de aromâni din Republica Macedonia de Nord, realizat de Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo și aflat pe același site al MȚR.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Proiect co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Parteneri: Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo din Republica Macedonia de Nord, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia și Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, Bulgaria.

Simboluri și amintiri ale unei importante comunități balcanice aflată în permanantă mișcare au fost tezaurizate și prezentate cercetătorilor, spre studiu și valorizare, întru neuitare. (George V. Grigore)

Lasă un răspuns