O construcţie precucuteniană de 6.500 de ani vechime a fost găsită la Topoliţa (jud. Neamț)

O construcţie preistorică bine conservată, veche de aproximativ 6500 – 7000 de ani, ce aparţine culturii Precucuteni, a fost descoperită la Topoliţa la aproximativ patru kilometri de Târgu Neamț (comuna Grumăzeşti; jud.Neamţ), de o echipă de arheologi condusă de cercetătorul Vasile Diaconu. Arheologii Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ şi-au concentrat atenţia asupra unei zone din situl arheologic de la Topoliţa despre care aveau informaţii că ascunde ruinele unei construcţii a culturii Precucuteni, iar noile săpăturile au confirmat acest lucru. Astfel, au fost scoase la lumină resturile unei posibile locuinţe cu o suprafaţă de aproximativ 40 metri pătraţi.

Suntem la a treia campanie arheologică pe situl de la Topoliţa şi am avut bucuria să găsim şi în acest an lucruri interesante. Am descoperit cea mai mare construcţie de până acum şi care este foarte bine conservată. O analiză atentă a resturilor acestei locuinţe ne-a oferit o serie de indicii extrem de importante în legătură cu modul de edificare. Pe bucăţile de lut ars pot fi observate cu uşurinţă amprentele bârnelor de lemn pe care a fost aplicat învelişul de argilă”, a declarat responsabilul ştiinţific al săpăturilor de la Topoliţa, Vasile Diaconu.

Conform specialiştilor care fac cercetările, construcţia este deosebită nu doar prin dimensiunile sale, dar şi prin gradul de conservare, care se prezintă ca o masă relativ compactă de lut ars. De asemenea, în apropiere, cercetătorii au recuperat numeroase materiale ceramice, vase care pot fi întregite, unelte de piatră, dar şi reprezentări umane modelate din lut.

Acestea din urmă sunt reprezentări ale divinităţilor de acum aproape şapte milenii, un element aparte al civilizaţiei Precucuteni. Identificat cu ani în urmă, situl arheologic de la Topolița a intrat în atenția specialiștilor după ce o echipă germană a efectuat o scanare geo-magnetică a acestuia și a constatat existența ruinelor mai multor locuințe vechi de aproape șapte milenii. Dacă calculăm aflăm că într-o perioadă cu cel puțin 1.500 de ani înainte de constituirea primei civilizații acreditate de istorici – civilizația Sumeriană, aici existau comunități umane bine structurate. Revenind la recenta descoperire de la Topolița, constatăm, că au fost deschise două suprafețe, totalizând aproximativ 100 mp, iar în una dintre acestea au fost dezvelite resturile unei case incendiate acum aproape 7.000 de ani. Situl ocupă o suprafața de aproape 3 hectare și include un număr de 23 de construcții din neolitic, atribuite culturii Precucuteni, civilizație predecesoare a faimoasei lumi cucuteniene. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*