Ateliere de tradiții și obiceiuri la „Aluniș Art Center” din Buzău

În zona în care se află așezările rupestre din munții Buzăului, sau ținutul misterios numit și Țara Luanei, în apropiere de Ansamblul religios Aluniș – Nucu – Ruginoasa, raza localităților Bozioru (Nucu) – Brăești (Ruginoasa) – Colți (Aluniș), s-a înființat central cultural „Aluniș Art Center”. Aici, în patria chihlimbarului, în perioada care tocmai a trecut a fost găzduită prima tabără de pictura de la Aluniș Retreat. 15 tinere pictorițe au creat nu mai puțin de 70 de lucrări de pictură și ceramică trăgând inspirație din peisajele și locurile Alunișului. Tabăra s-a încheiat cu un vernisaj în Centrul de Artă Aluniș, unde lucrările au putut fi admirate de vizitatori.

Iulia Sîrbu este „inima” acestui fenomen cultural. Maria Cătălina Andrieș, una dintre vizitatoare, a surprins frumos în cuvinte o parte din povestea centrului: „La al doilea an de existenţă, Centrul de Artă Aluniş nu mai e doar pariul cu sine al unui grup de visători, care s-au săturat de convenţional şi de corporatism. E şi aventura unei întregi comunităţi în curs de a-şi recupera şi valorifica moştenirea materială şi nu numai.” Înaintea pictorilor aici a fost organizat un inedit concert de cobză „la răcoarea pădurii” al lui Simion Bogdan Mihai, cu intrarea gratuită. Simion Bogdan Mihai este cel mai tânăr cobzar din țara noastră, cântă la o cobză veche de 95 de ani, este absolvent de Litere (licență și master) și pregătește o teză de doctorat despre imaginea Regelui Carol I în secolul XIX. Această prezentare nu constituie decât o palidă descriere a lui Bogdan Simion, un tânăr sclipitor, originar din Râmnicu Vâlcea, care este și o adevărată „enciclopedie muzicală umană”.

La Aluniș totul a început de la o şcoală de sat abandonată de 10 ani, din care au fost scoase patru tone de gunoi de către voluntari, astfel încât să poată încăpea pianul. Aceasta se întâmpla acum doi ani. Astăzi, pe pereți și în curte sunt expuse tablouri și sculpturi, turiștii se opresc pentru o limonadă rece și pleacă cu un borcan de miere naturală, iar copiii din sat vin să ia lecții de muzică, sau să vadă un film sau un spectacol. Puţine sate din România se pot lăuda, ca Alunişul de Buzău, că au o galerie de artă. Aluniş, parte din comuna Colţi de Buzău, nu are doar galerie, are chiar un centru de artă. Prima expoziţie de tablouri şi sculpturi a fost organizată aici vara trecută. De atunci, centrul a înflorit şi, odată cu el, ceva se schimbă în bine şi în jurul lui. Comuna buzoiană Colți este o zonă cunoscută pentru cel mai vestit chihlimbar din lume. Aici se află și un Muzeu al Chihlimbarului unde se pot vedea aceste bucăți de rășină fosilă așa cum au fost extrase din sediment și diferite obiecte și bijuterii create din chihlimbar. Inaugurarea centrului cultural din satul Aluniş, comuna Colți, a avut loc pe 4 iunie 2020, cu respectarea tuturor reglementări şi restricţii privind manifestările în spaţiile publice.

„Aluniş Art Center” este un spaţiu dedicat comunităţii locale, care are în plan proiecte variate, de la acţiuni de ecologizare a zonei sau proiecte de activism de mediu, la activităţi educative de valorificare a artei meşteşugului artizanal tradiţional. Centrul este un spațiu de creație multidisciplinar, în care vor avea loc concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de pictură și sculptură, seri de poezie și literatură. Au loc ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale, precum prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții, tabere dedicate tinerilor artiști și multe alte evenimente. Odată cu inaugurarea centrului cultural a avut loc și vernisajul expoziţiei „Amber of the Moment”, în cadrul căreia expun artiştii Florin Menzopol, Ştefan Daniel Lăzărescu şi Ciprian Dumitrache. Despre expoziţie a vorbit scriitorul şi jurnalistul Dan Mircea Cipariu. Expoziția „Amber of the Moment” a putut fi vizitată în perioada 4 iunie – 24 iulie 2020 și face parte dintr-un inedit program expozițional conceput de Iulia Gabriela Sîrbu, care aduce în atenția publicului atât cunoscuți artiști contemporani, cât și meșteșugari și artizani locali. Pe lângă expoziţia „Amber of the Moment”, în curtea centrului cultural din Aluniş se pot vedea câteva sculpturi din lemn ce vor rămâne expuse permanent sub cerul liber. „Centrul de Artă Aluniș” (comuna Colți, județul Buzău) este o asociație non profit, dedicată revigorării tradițiilor și promovării Munților Buzăului, prin artă și cultură. Aici au loc concerte, evenimente, expoziții de artă, cursuri, seri de poezie și literatură, șezătoare, tabere de artă, etc.  De pe site-ul centrului pot fi cumpărate obiecte din galeria de artă și artizanat online. Cumpărând produse de pe acest site, vei susține atât artiștii români cu care colaborează centrul și proiectele si evenimentele centrului.

Pe 10 iulie 2021, printre colaboratorii Centrului de Artă Aluniş s-au aflat și grupul de copii din cadrul „Asociației Helios – Tradiții și Obiceiuri” ce au venit la Aluniș într-un eveniment spectacol în care au învățat pe doritori arta și tehnica construirii măștilor tradiționale românești (măști de cuci și cucoaice), au urat de bine tuturor și au prezentat jocuri, dansuri, tradiții și obiceiuri românești din zona Brănești (jud. Ilfov). Program: ora 11 – Atelier demonstrație de confecționat măști populare; expoziție măști și costume populare; 15.30 – Spectacol cântece, dansuri și obiceiuri tradiționale. Spectacolul Helios a fost urmat de un concert cu trupa „Graiu”. „Asociația Helios Tradiții și Obiceiuri” din Brănești este un ONG care are ca misiune promovarea și încurajarea copiilor și tinerilor în activități de promovare, păstrare și perpetuare a datinilor, obiceiurilor și tradițiilor strămoșești, atât locale cât și naționale, precum și respectarea valorilor umane, spirituale și materiale. Asociația Helios Tradiții și Obiceiuri dorește să contribuie la dezvoltarea educației în România, precum și la evoluția obiceiurilor tradiționale românești. Evenimentele au loc în aer liber în grădina generoasă a centrului, gard în gard cu „Așezările Rupestre Aluniș”. Este un loc binecuvântat, în mijlocul naturii unde se încearcă prin tot ceea ce se face să se respecte și conserve această oază de natură. Astfel că, pentru a te bucura pe deplin de experiența „Aluniș”, îți recomandăm: 1. Descoperă satul Aluniș! Parchează mașina mai jos de centru ghidându-te după marcajele noastre și străbate ultimii metri pe ulițele satului. Localnicii sunt bucuroși de oaspeți, unii te vor îmbia cu produse din ogradă sau povești d’ale locului. Astfel descoperi sufletul Alunișului și ne ajuți să evităm posibile ambuteiaje. 2. Ploile de vară își mai fac simțită prezența la evenimente. Ia cu tine haine de ploaie, pelerină și cizme de cauciuc, iar dacă soarele le alungă, o pălărie sau șapcă și crema cu factor de potecție sunt musai pentru un bronz de munte sănătos. Evenimentul are loc de obicei în aer liber cu respectarea tuturor normelor de protecție în vigoare. Dacă dorești să petreci weekend-ul la Alunil cu ocazia unui eveniment, este bine să știi că: la Centrul de Artă Aluniș se poate dormi cu cortul si se mănâncă (bine :)). Aici se organizează excursii pe munte (la Schiturile Rupestre), diverse workshop-uri și cursuri creative.

Aluniș este celebru pentru ansamblul rupestru cu același nume, fiind și punctul de plecare pentru traseele montane spre Schiturile Rupestre din zona Nucu – Poiana Cozanei. Zona, denumită și Athosul Românesc, este considerată un spațiu sacru, cu o lungă tradiție spirituală (37 schituri rupestre identificate). În Colți se poate vizita și Muzeul Chihlimbarului – singurul de acest fel din țară. Aluniș Art Center este o organizatie non profit care are ca obiectiv promovarea munților Buzău prin evenimente de artă și cultură, cât și revigorarea tradițiilor din această zonă. Aici au loc evenimente diverse: expoziții de artă, tabere și workshopuri creative, concerte de muzica folk, tradițională sau muzică clasică. Arealul localizat pe Culmea Ivanețu, ascunde mai multe grote misterioase, peșteri, chilii săpate de anahoreți și sihaștri în rocă, vestigii ale unui trecut încărcat de evenimente și folosite de-a lungul timpului ca locașuri de refugiu și cult. Pentru cei interesați, accesul în zonă se face pe DN 10 dinspre Buzău către Brașov, apoi din Măgura spre Pârscov (comuna Bozioru, sat Nucu). Felicitări tinerilor de la Asociația „Helios – Tradiții și Obiceiuri” din Brănești pentru buna lor colaborare cu „Aluniș Art Center”, dar și la mai multe evenimente asemănătoare. Așa că… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*