Punctul fosilifer Purcăreni (jud. Brașov)

Această rezervaţie paleontologică este situată la Întorsura Buzăului, la șase kilometri de Satulung, în apropierea comunei Purcăreni și reprezintă o veche carieră de calcare albe ce a fost închisă şi declarată monument al naturii. Se află la locul zis „La uluci” și are o suprafață de 0,40 ha. Zona ocrotită reprezintă un bloc masiv de calcare cu un volum de 200 de metri cubi, în care s-a identificat o bogată asociaţie de corali, branhiopode şi crustacei. Dintre crustacei, cei mai comuni sunt Coelopus, Cyphonotus, etc. Cercetările geologice şi paleontologice au scos în evidenţă faptul că aceste calcare formează un mic masiv de o mare importanţă pentru trecutul geologic și paleozoologic al ţării noastre.

Locul fosilifer Purcăreni (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III – a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic) situată în județul Brașov, pe teritoriul administrativ al comunei Tărlungeni. Aria naturală ce ocupă o suprafață de 0,20 hectare, se află în partea sud-estică a județului Brașov, pe teritoriul sud-estic al satului Purcăreni, la poalele Clăbucetelor Întorsurii, la limita de contact a acestora cu Depresiunea Brașovului. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și reprezintă o formațiune calcaroasă (olistolite) cu faună (fosiliferă) de Stanberg, calcare fosilifere albe cu asociere de corali și crustacee și calcare recifale tithonice, atribuite Jurasicului superior. Căi de acces către puctul fosilifer: Drumul județean (DJ103A) pe ruta: Brașov – Tărlungeni – Zizin – Purcăreni și Drumul județean (DJ103B) din Săcele (spre Tărlungeni se intră în DJ103A) – Zizin – Purcăreni.

În perioada jurasică, fauna s-a diversificat și s-a extins foarte mult. A fost o perioadă dominată de marii dinozauri, poate cea mai cunoscută prin studii de fosile recuperate. Viața animală a cucerit toate habitatele: pământ, mare și aer. Dintre nevertebrate, cele care au predominat au fost moluștele, în special gastropodele, bivalvele și cefalopodele. Dintre acestea din urmă, s-au distins mai multe subclase: amonoide, nautiloide (persistă până în prezent) și belemnoide (cele mai abundente moluște ale perioadei). De asemenea, un alt grup care a experimentat o oarecare diversificare au fost echinodermele, reprezentanții lor cei mai abundenți în această perioadă fiind cei din clasa asteroizilor, la care aparțin stelele de mare. În cadrul echinodermelor s-au remarcat și echinoizii (arici de mare), care au populat și habitatele marine ale jurasicului. În această perioadă au abundat și artropodele. Printre acestea, aparținând clasei de crustacee, se numără crabi, precum cei din genul Mesolimulus. La fel, au existat câteva exemplare precum fluturi, lăcuste și viespi. Din grupul de vertebrate, cei care au dominat complet această perioadă au fost reptilele, mai exact dinozaurii. Au existat și alte tipuri de vertebrate care s-au remarcat într-o măsură mai mică, cum ar fi primii amfibieni (broaște).

Numele localității Purcăreni are legătură cu faptul că locuitorii zonei erau consacrați datorită numeroaselor turme de porci și oi cu care ulterior aprovizionau cetatea Brașovului. Mulți dintre noi nu știm astăzi că Săcelele este format o dată din cele 7 săticele componente: Satulung, Cernatu, Turches, Baciu, Tărlungeni, Zizin și Purcăreni.

Punctul fosilifer Purcăreni (jud. Brașov), cu o faună bogată de corali, branhiopode şi crustacei din jurasicul superior, este ca o pagină a istoriei geologice a planetei noastre. Să privim către ea și să ne însușim lecția de viață… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*