Tezaur din argint ascuns în vremea lui Burebista și descoperit acum la Pielești (jud. Dolj)

Un localnic din Dolj (comuna Pielești) a găsit un tezaur roman vechi de 2300 de ani într-o oală îngropată, în timp ce săpa ca să-și facă o piscină. Tezaurul de peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, a fost descoperit anul trecut (2020) într-o oală de un localnic din comuna Pieleşti (jud. Dolj) în timp ce făcea săpături pentru amenajarea unei piscine și a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Anunţul a fost făcut, vineri, 30 iulie 2021 de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, care afirmă că zilele acestea cetăţeanul care a descoperit tezaurul şi-a primit recompensa, potrivit legii, adică 45 la sută din valoarea pieselor. „Un tezaur veritabil, descoperit în curtea unui doljean, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se află, în această perioadă, într-un amplu proces de restaurare şi conservare. Obiectele au fost găsite de un localnic din comuna Pieleşti, în luna mai a anului trecut. Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede. Imediat a anunţat autorităţile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj”, a scris Cosmin Vasile pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei în următoarele luni. „A urmat un proces îndelungat de datare şi stabilire a valorii obiectelor găsite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare excepţională. Consiliul Judeţean Dolj şi-a dorit ca tezaurul să rămână în proprietatea judeţului, astfel că a respectat procedura legală de preluare în administrare. Astfel, zilele trecute, a fost efectuată plata recompensei stabilite prin lege pentru persoana care a făcut descoperirea, în cuantum de 45 la sută din valoarea pieselor. Monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, în următoarele luni”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Tezaurul găsit datează din vremea regelui dac Burebista și constă în 107 monede, majoritar romane, și 16 piese de podoabă: fragmente de inele, brățări, verigi și o fibulă de argint, vechi de aproape 2.300 de ani. Toate obiectele se aflau într-o oală de pământ. Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei: „Acea fibulă face parte dintr-un model care se regăsea doar în vestul Europei. Este în formă de linguriţă şi este singura de acest fel din estul Europei. Ea era larg răspândită în vest şi aparţinea mediului celtic. Cred că acest tezaur a fost îngropat prin secolul I înainte de Hristos, atunci când a avut loc acţiunea lui Burebista de a unifica toate triburile dacice. Au fost mai multe lupte atunci, iar cine l-a îngropat, probabil, mergea la război. Apoi, ori a fost ucis în luptă, ori a emigrat în altă parte, cert este că nu s-a mai întors să dezgroape monedele, care au rămas în pământ mai bine de 2.000 de ani”.

Pielești este o comună în județul Dolj, din Oltenia, formată din satele Câmpeni, Lânga și Pielești (reședința). Comuna Pielești face parte din zona metropolitană a orașului Craiova avănd împreună proiecte comune. Topografia comunei este aceea de picior de munte, alcătuită din câmpuri largi separate de văi adânci. Altitudinea este de 171 metri deasupra nivelului mării. Forma comunei este plană, cu dealuri de 30-40 metri înălțime, dealuri ce formează albia râului Teslui. Solurile sunt argiloase, brune. Resursele naturale cuprind exploatări de petrol și gaze naturale.

Pe raza comunei Pielești se află o serie de situri arheologice unde s-au găsit obiecte datând din epoca fierului (neolitic). Unul este situl „La Oprescu” – un sit arheologic pluristratificat cu niveluri de locuire datând din neolitic, epoca bronzului, cultura Verbicioara, Hallstat şi evul mediu timpuriu. Prin prezența acestor situri se justifică existanța acestui tezaur. Posibil ca monedele de argint romane să fie tezaurizate pentru a constitui materie primă pentru crearea de bijuterii, sau să fie tezaurizate doar ca valoare intrinsecă (folosite în schimburile comerciale, ca tezaur al unei colectivități sau al unei căpetenii). (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*