Cristina Neagu – de patru ori cea mai bună handbalistă din lume

Dacă vorbim de sportivi deosebiți și valoroși, România nu are numai gimnaste și fotbaliști. Iată aici și o celebră handbalistă. Considerată cea mai bună jucătoare de handbal din lume, Cristina Neagu este singura sportivă din istorie care a câștigat de patru ori titlul de „Cea mai bună jucătoare din lume” în clasamentul IHF. Provenind dintr-un cartier modest al Bucureștiului, Cristina și-a pus pasiunea pentru handbal mai presus de orice. A fost o decizie care a însemnat sacrificii importante, dar s-a dovedit a fi cea mai bună, pentru că astfel Cristina a reușit să se transforme dintr-o tânără speranță în jucătoarea stelară pe care o știm astăzi. Ambiția și determinarea pe care le-a demonstrat de-a lungul anilor au adus-o pe Cristina în postura de model pentru generația tânără, fie că este vorba de fani ai handbalului sau nu. Cristina Neagu și-a făcut intrarea în lumea handbalului la vârsta de 12 ani, prin antrenoarea Maria Covaci. Aceasta venise la școala Cristinei pentru a selecta jucătoare pentru echipa de handbal a Clubului Sportiv Școlar nr. 5 din București. „Era foarte motrică și era ușor de lucrat cu ea. Ar fi putut fi campioană în orice alt sport”, spune prima ei antrenoare. La doar 17 ani, a fost declarată cea mai bună jucătoare de la Campionatul European de Tineret din Austria, unde echipa României a obținut medalia de argint. Un an mai târziu, Neagu a semnat cu Rulmentul Brașov și a devenit un jucător-cheie al echipei, deși avea doar 18 ani. După un sezon grozav, echipa națională și-a schimbat „vârfurile de atac“.

Cristina Neagu a fost selectată în echipa națională a României de la Campionatul Mondial din 2007, din Franța, unde România s-a clasat pe locul 4. „Meciurile tari călesc orice jucător. Nu mi-a fost frică deloc, chiar dacă în fața mea era Valerie Nicolas. Domnul Tadici mi-a spus să arunc la poartă cu curaj și așa am făcut. E cea mai frumoasă seară din viața mea”, a spus Cristina imediat după victoria memorabilă din sferturi, împotriva națiunii gazdă Franța. În 2010, la doar 22 de ani, puternica jucătoare de pe inter stânga și-a ajutat clubul, Oltchim Râmnicu Vâlcea, să joace finala Ligii Campionilor – o premieră pentru o echipă românească în formatul nou al competiției. În același an, a avut o contribuție majoră la câștigarea primei medalii pentru România la o ediție de Campionat European. După un sezon remarcabil, a fost premiată cu titlul de cea mai bună jucătoare de handbal din lume în 2010 („IHF World Player of the Year”).

La începutul anului 2011, Neagu a trecut prin momente dificile, după o accidentare gravă la umărul drept. La 10 octombrie 2012, Neagu a revenit pe teren în campionatul intern după 605 zile (aproximativ un an și șapte luni) de pauză pentru operație și tratamente prelungite în Statele Unite. La nici trei luni de la revenire, s-a accidentat grav din nou, în timpul unei ședințe de antrenament din ianuarie 2013. Neagu a făcut iar o pauză, timp de șase-șapte luni, după ce a suferit o intervenție chirurgicală pentru ruptura ligamentelor încrucișate ale genunchiului stâng. După aproape doi ani și jumătate de accidentări, Neagu a ajuns din nou în finala Ligii Campionilor, de data aceasta în 2014, cu echipa muntenegreană Budućnost. La Campionatul European din 2014, deși România s-a clasat doar pe locul al 9-lea, Cristina a fost din nou cel mai bun inter stânga. Neagu a câștigat primul trofeu al Ligii Campionilor în 2015, după un sezon remarcabil, fiind în topul listei golgheterelor alături de Andrea Penezić și obținând titul de cel mai bun inter stânga al competiției. A obținut titlurile de MVP (”Most Valuable Player”) și cea mai bună marcatoare (63 goluri) la Campionatul Mondial din Danemarca (2015), unde România a obținut medalia de bronz. La 5 ani după primul premiu, ea este încoronată din nou ca jucătoarea anului la nivel mondial.

În 2016, ea devine prima jucătoare care a câștigat titlul de „Cea mai bună jucătoare a lumii” în ani consecutivi și prima care a câștigat titlul de trei ori, ca o încununare meritată a unui alt sezon uimitor. În 2017, după 4 ani petrecuți la ŽRK Budućnost Podgorica, Neagu se întoarce în România și joacă pentru CSM București, cea mai bună echipă de club românească a momentului. 2018 a fost un an cu suișuri și coborâșuri pentru Cristina Neagu, căpitan al echipei naționale de handbal, jucătoare la echipa de club CSM București, cea mai bună echipă de club românească a momentului. Pentru a doua oară în carieră, ea a primit titlul de golgheter al Ligii Campionilor, cu 110 goluri înscrise, a reușit să ducă echipa României în semifinalele Campionatului European pentru a treia oară în istoria echipei naționale și pentru prima oară din anul 2010 și a devenit, de asemenea, cea mai bună marcatoare din istoria acestei competiții, cu 237 de goluri înscrise. (G.V.G.)

Lasă un răspuns