Peștera Gălășeni (sau Peșteroaia) – explorată de oamenii de acum 3.800 de ani?

În Munții Pădurea Craiului din Apuseni se află și Peștera Gălășeni (sau Peșteroaia), care este un punct de interes turistic și speologic. Intrarea în sistemul carstic al cavernamentului se face prin  orificiul aflat în satul omonim, din comuna Măgești (jud. Bihor). Începutul peșterii reprezintă de fapt și locul de intrare a pârâului Deblei în subteran, sub forma unei cascade. În continuare se desfășoară o galerie străbătută de pârâu subteran (Galeria cu apă) ce primește un afluent de dreapta, iar după aprox. 100 m formează un sifon, urmând a ieși la lumină prin izvoarele din Groapa Moțului, din satul Josani. Din apropierea intrării pornește și sectorul fosil, cu săli   spațioase, bogat concreționate, alternând cu zone mai înguste (Galeria Uscată), care în partea finală întâlnește al doilea pârâu subteran. Acesta a format în timp două galerii fosile, ce se înfundă sau se îngustează treptat și o galerie activă, care se termină prin sifonare, atât în amonte, cât și în aval. Lungimea însumată a galeriilor peșterii este de aproximativ 2,5 km (de fapt sunt 2.357 m).

Pe parcursul galeriilor întâlnim formațiuni carstice, respective stalactite și stalagmite, discuri, draperii, stilolite, scurgeri parietale, gururi, etc. Câteva mărturii arheologice ale Epocii de Bronz (1.800-1.600 î.Hr.) au fost găsite în această peșteră, respectiv bucăţi de vase ceramice şi unelte de bronz, obiectele putând fi văzute acum la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Nu știm dacă peștera a folosit drept casă, mormânt, sau altar al omului din acea perioadă, dar prezența acestuia în peșteră acum 3.800 – 3.600 de ani este astfel confirmată. Liliecii sunt prezenți în acestă peșteră, la fel ca și unele fosile.

Membrii Clubului de speologie „Ecotop” au amenajat şi au repus în circuitul turistic peştera Gălăşeni, care poate fi din nou vizitată de doritori. Caverna se află în custodia organizaţiei din 2006, dar până anul acesta puţini oameni au vizitat-o, pentru că nu erau condiţii. „Acum avem ghid şi am reuşit să o amenajăm pentru vizitare, dar fără iluminat, pentru că nu vrem să încurajăm evaporarea apei şi să afectăm fauna din peşteră”, a explicat Andrei Acs, preşedintele Ecotop. Excursiile se fac cu programare, în grupuri de câte cinci-șapte oameni, la punctul de informare turistică din localitate, unde se află și centrul de închiriat biciclete, creat în cadrul unui alt proiect desfăşurat de Ecotop.

Cu ai săi 2,5 km., Peștera Gălășeni (Peșteroaia) din Munții Pădurea Craiului din Apuseni este o peșteră medie ca mărime, cu un sector activ (necesită echipament special), ce oferă exploratorului locuri inedite, încercări deosebite și satisfacții nebănuite. (G.V.G.)

Lasă un răspuns