25 iunie – Ziua Lacului Snagov, cel mai mare lac natural al României

Lacul Snagov este cel mai mare lac natural al României. Cu o bogată biodiversitate (două arii naturale protejate, circa 228 specii protejate, rare și amenințate în patru habitate principale). Ziua Ariei Naturale Protejate (ANPLS) = Ziua Lacului Snagov a fost aleasă această dată (25.06) pentru că în 25.06.1933 pe malul lacului Snagov a fost sărbătorită „Ziua Apei” de către un grup oficial în care se aflau: Regele Carol al-II-lea, Prințul Mihai, Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Iuliu Maniu, reprezentanți ai mai multor asociații sportive (sporturi nautice) și cercetășești. Contextul era unul în care se promovau sporturile nautice, mișcarea în aer liber, obligativitatea învățării tinerilor să înnoate, încurajarea asociațiilor cu rol în educarea tinerilor în natură, valorizarea unor tradiții sănătoase. Astfel că, ulterior (până în 1939) această sărbătoare (asociată sporturilor nautice) a tot crescut și a migrat (ca loc de organizare) și în final a ajuns ca în data de 15.08 să fie sărbătorită și la Mamaia – Constanța, ca Ziua Marinei. Fundația Snagov alături de Colecțiile Muzeale Snagov fac eforturi deosebite pentru punerea în valoare a întregului potențial existent în jurul aestui minunat lac, cel mai mare lac natural din România.

Lacul Snagov este un liman fluviatil, cel mai important de pe cursul inferior al Ialomiței. Este situat la o distanță de 25–30 km de București și are o suprafață de 5,75 km², adâncimea maximă de nouă metri. Face parte din rezervația naturală complexă Snagov, cuprinzând o serie de specii rare de faună precum Dreyssena polymorpha (un lamelibranhiat) și floră – sâgeata apei (Sagittaria latifolia), nufărul indian (Nelumbo nucifera) – introdus pe cale artificială, nufărul alb (Nymphaea alba). Luciul de apă este ideal pentru practicarea canotajului. Ihtiofauna cuprinde exemplare de somn, crap, plătică, biban, știucă, roșioară, șalău, caracudă. Pe malurile lacului se află următoarele localități: pe malul nordic Tâncăbești, Izvorani și Siliștea Snagovului (în NE), iar pe malul sudic Vlădiceasca, Ciofliceni, Ghermănești, Snagov și Șanțu-Florești.

Pe o insulă aflată pe lac se află Mănăstirea Snagov, ctitorită în secolul al XV-lea, unde se presupune a fi mormântul domnitorului Țării Românești, Vlad Țepeș. Acum lacul Snagov este „îmbrățișat” de vilele ce au apărut aici după anul 89, cele ce i-au îngreunat cumva apele și i-au agitat valurile… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*