Unic în Europa: 365 de sfinţi pictați într-un tunel vă așteaptă la Straja

În stațiunea montană Straja din Valea Jiului (Lupeni,; jud. Hunedoara), nu departe de Masivul Vâlcan (1.946 metri altitudine) ce face parte din Munții Retezat-Godeanu, a fost construit un tunel din beton, de 54 de metri lungime. Tunelul face legătura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn ce poartă hramul Sfinților Apostoli Constantin și Elena. Acesta s-a născut din dorința localnicilor și a turiștilor de a putea ajunge la bisericuță și pe timp de iarnă, când ninsorile din părțile locului ajung la cantități considerabile, iar accesul la mica biserică din lemn devine aproape imposibil.

În Straja este foarte multă zăpadă și tot timpul se ajungea destul de greu la schit. De aceea, am zis să facem acest tunel până la schitul Straja. Și ca să dăinuiască în veci, l-am făcut din beton. După aceea, în timp ce mă uitam la un calendar ortodox, am zis că noi, ortodocșii, avem în fiecare zi câte un sfânt. Așa mi-a venit ideea ca în acest tunel să pictăm tot calendarul ortodox; de fapt, să fie un calendar ortodox în imagini”, a declarat Emil Părău, cel care a finanțat integral construcția schitului și a tunelului.

Tunelul a fost construit în anul 2006. Pe interiorul său sunt pictați 365 de sfinți din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an. Intrarea în tunel se face pe o poartă mare din lemn. „Calendarul ortodox pictat pe interiorul tunelului începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament. Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele zece porunci creștine.” Tot aici, lângă biserica de lemn, există și o cruce care poate concura cu cea de pe masivul Caraiman. Are 18,6 m înălțime și o anvergură a aripilor de 9 m. Crucea Eroilor din Straja este ctitorită de Exploatarea Minieră Lupeni și ridicată de Emil Părău în anul 1996, cel care a construit și tunelul celor 365 de sfinți în 2006. Oamenii locului au și o poveste legată de aceste trei construcții (bisericuța din lemn, crucea și tunelul). Se spune că la Cabana Montana, în luna mai 1996, de ziua Sfinților Constantin și Elena, „…un turist a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după numai două săptămâni fenomenul s-a repetat. Becul acela poate fi văzut la schitul Straja, iar interpretarea dată atunci de un călugăr a fost legată de cei opt sute de ostași care au murit în zonă în Primul Război Mondial.”

O candelă stă mereu aprinsă în acest tunel și este mutată zilnic în fața icoanei sfântului care este sărbătorit în ziua respectivă. Turiştii care vizitează pentru prima dată tunelul îşi caută ziua de naştere şi sfântul protector. Accesul în stațiune se poate face din orașul Lupeni, pe un drum montan asfaltat cu o lungime de opt kilometri sau cu ajutorul telegondolei.

Schitul Straja este un schit ortodox cu hramurile: Înălțarea Sfintei Cruci și Sfinții Împărați Constantin și Elena, aflat în apropierea Crucii Eroilor. Schitul cuprinde o bisericuță din lemn și câteva chilii și datează din 1999. Intrarea în schit se face prin acest tunel artificial de 57 de metri, unde există cele 365 icoane ale sfinților dispuse după zi și lună conform calendarului creștin-ortodox. Mai există în stațiune și „Drumul Crucii”, care este o procesiune cu 14 popasuri, fiecare popas făcându-se în dreptul unui ansamblu, troiță plus basorelief reprezentând scena respectivei opriri. Procesiunea este efectuată din anul 2000. (G.V.G.)

Lasă un răspuns