E cunoscută drept „micuţa Picasso” nu doar de noi, românii, ci de întreaga lume. La doar opt ani, copilul Alexandra Nechita uimea cu picturile sale întreg mapamondul, expunându-şi lucrările la Biblioteca Municipală din Los Angeles, în anul 1993. De atunci au trecut 28 de ani. „Micuţa Picasso” de atunci este, în prezent, o tânără doamnă care de-a lungul anilor a adunat, în cartea de vizită, „atributele” artist plastic şi sculptor. Alexandra Nechita s-a născut la 27 august 1985, la Vaslui. A început să deseneze la vârsta de doi ani, iar la şapte ani deja picta pe pânză, în ulei şi acrilic. Plecată din ţară când avea mai puţin de doi ani, s-a stabilit, împreună cu părinţii, în SUA. Prima ei expoziţie a avut loc într-o sală special amenajată, în Los Angeles, când avea opt ani. Talentul ei a fost remarcat de un colecţionar, apoi Alexandra a devenit cunoscută, lucrările ei fiind asemănate – de criticii de artă – cu cele ale lui Pablo Picasso, iar curând presa americană i-a atribuit numele de „micuţa Picasso”.
Prin picturile ei în stil neo-cubist, a atras atenţia mass-media, care a început să vorbească în termeni elogioşi despre „copilul-fenomen”, despre foarte tânăra artistă care stăpânea desenul şi culorile, care şi-a creat limbajul vizual propriu, într-o manieră unică, lirică, figurativă şi abstractă. De atunci, lucrările Alexandrei Nechita şi-au dezvoltat personalitatea artistică, au devenit mai sofisticate şi pe deplin integrate în nuanţele şi aspectele vieţii. Evoluţia ei ca artist a venit firesc, pentru că felul de a gândi, de a percepe realitatea, s-a schimbat pe măsură ce anii au trecut. Estetica picturilor, valoarea şi sensul pe care le dă formelor, liniilor, culorilor s-au maturizat odată cu ea. A avut expoziţii în toată lumea şi continuă să creeze şi să-şi dezvolte talentul în diferite direcţii ale artei. Picturile Alexandrei Nechita sunt deseori mari, dovedind o atenţie deosebită acordată culorilor şi spaţiului în timp.
Alexandra Nechita a devenit un factor activ în promovarea artelor ca mod de comunicare, sprijină arta în şcoli, ca instrument de exprimare şi comunicare. Este dedicată eforturilor şi iniţiativelor menite să sporească oportunitatea rezolvării paşnice a conflictelor şi de a înlătura forţa, violenţa în societatea noastră, militând pentru pace, caritate, acte umanitare. Pe lângă pictură, Alexandra e pasionată şi de sculptură. Lucrările sale au fost expuse în Los Angeles, Chicago, Dallas, Philadelphia, Washington şi New York. În 2017, timp de o lună, opt sculpturi ale ei au fost expuse şi în Bucureşti, în faţa Ateneului Român, sub numele „Grădina cu sculpturi”. Toate cele opt lucrări au fost realizate în perioada în care Alexandra a stat în ţara natală.
„Este prima oară când expun un ansamblu de sculpturi în ţară, unde sunt cunoscută mai degrabă ca pictoriţă. Sunt primele realizate chiar aici, cu materiale locale şi – lucrul care mă bucură cel mai tare – sunt accesibile publicului, într-un spaţiu mai puţin convenţional, care încurajează interacţiunea. Visam de mult să creez în România şi să expun pentru publicul de aici”, declara artista, în 2017.
În 1997 a fost aleasă ca artistă oficială pentru a 39-a ediție a premiilor Grammy. În noiembrie 1999, Nechita a fost selectată de Federația Mondială a Asociațiilor Națiunilor Unite pentru a conduce o Inițiativă Globală a Artelor care include peste 100 de națiuni. În 2001, în orașul natal Vaslui, din România, o școală va prelua numele Alexandra Nechita, numită astfel în cinstea ei. În 2003, Centrul pentru Artele Spectacolului Alexandra Nechita a fost dezvăluit în Orange County. În aprilie 2004, Teen People a numit-o pe Alexandra Nechita, „Unul dintre cei 20 de adolescenți care vor schimba lumea!” Tânărul artist a fost numit artist oficial la World Peace Music Awards 2004. În 2005, desenele Nechita au fost alese pentru un set de monede comemorative cu curs legal, intitulat „Pacea este singura opțiune!” Bătute în aur pur, argint și platină, desenele au fost special aprobate de regina Elisabeta a II-a a cărei efigie împodobește și monedele. În vara anului 2005, Nechita a prezentat monumentului său masiv de bronz înalt de 16 picioare intitulat „Să existe pace” oamenilor din Singapore, care este găzduit permanent în grădina de sculpturi de la Muzeul Național din Singapore. Munca ei a reflectat întotdeauna o expresie a sentimentelor personale – că intimitatea și povestirea continuă să fie prisma prin care își navighează vocabularul creativ.
În această primăvară a anului 2021, iubita ei operă de artă, Love Anatomy, o sculptură de bronz de 9ft, urmează să fie plasată în orașul Beverly Hills. Salutând vizitatorii în timp ce conduc pe Burton Way, impresionabila operă de artă vine fără îndoială într-un moment în care orașul are nevoie de un simbol inspirator al unității. Arta ei se află în colecțiile permanente ale muzeelor din întreaga lume, inclusiv Colecția Vaticanului din Roma și Sala Famei Rock and Roll din Cleveland. Lucrarea Alexandrei se află, de asemenea, în colecțiile private ale vedetelor A-List, inclusiv Oprah Winfrey, Debra Messing, Calvin Klein, Whoopi Goldberg și David Letterman pentru a numi doar câteva.
Alexandra a absolvit Universitatea California din Los Angeles în 2008 cu o diplomă în Arte Frumoase și în prezent locuiește în Los Angeles împreună cu soțul, fiica și cei trei câini ai săi.
Premii primite în cei peste 25 de ani de carieră: Crucea Roșie Americană „Femeia anului”, 1996; „Artist remarcabil al anului: pictură „NuBreed Synergy of the Arts” Lincoln Center, New York, 1997; „Premiul pentru tineri remarcabili” Osaka, Japonia, 1997; Rețeaua de arte și divertisment „Geniuses”, 1997; „Premiul Special Olympics”, 1997/98; „UNICEF Gift of Songs New York, 1998; „Cele mai fascinante femei ale anului” CBS TV, New York, 1999; „Ambasadorul ONU pentru pace și bunăvoință prin arte” 1999; Institutul Van Gogh „Cheia de aur”, Franța, 1999; Sărbătoarea imaginației „Lumina viitorului”, NEA, NASA, 2000; „Realizarea vieții” FOX TV, 2000; „Școala elementară Alexandra Nechita” Vaslui, România, 2001; „Fundația Little Dreams” Geneva, Elveția, 2002; „Premiul prieteniei copiilor” Starlight Children’s Foundation, 2002; Aniversarea operațiunii „Introducere în președintele Bush”, 2002; Liceul luteran „Centrul pentru Arte Alexandra Nechita”, California, 2003; Premiul Clasa I „Serviciul Național Credincios”, România, 2004; „20 de adolescenți care vor schimba lumea” Revista Teen People, aprilie 2004; „Billie Jeans „Women’s Sports Foundation”, 2008; Premiul „Constructorii păcii” – Centrul de justiție occidentală, 2008; „TEDX – București, România – Discurs susținut„ Create Selt ”, 2009.
Dintre expozițiile mai importante menționăm: 1994 Biblioteca publică din Los Angeles; 1994 – 1999 Expoziții personale – Elveția, Olanda, Italia, Franța, Anglia, Australia, Singapore, Japonia, Noua Zeelandă; 1998 Muzeul Canton de Arte Frumoase, Ohio; 1999 Tennessee State Museum, Nashville, Tennessee; 2000 Muzeul de Artă Coral Springs, Coral Springs, Florida; Sărbătoarea imaginației din 2000, Texas; 2000 Muzeul Palatului Cotroceni, București; 2000 Muzeul Național de Artă, România; 2000 Institutul Vindecă Lumea, Tokyo; Jocurile Olimpice de iarnă din 2001, Salt Lake City, Utah; Inițiativa globală pentru pace în 2005, Singapore; 2007 Instalare Florală la UCLA; 2007 Premiul de bronz proiectat pentru premiile Billie Jean King; 2009 Ceremonia de premiere a Fundației Constructorii Păcii, Pasadena, CA. Lucrări semnate de Alexandra Nechita se află și în colecții publice, precum: Muzeul Petit Palais (Geneva, Elveția); Tennessee State Museum (Nashville, Tennessee); Muzeul de artă Lowe (Coral Gables, Florida); Muzeul Bowers (Santa Ana, California). Munca ei a reflectat întotdeauna o expresie a sentimentelor personale – că intimitatea și povestirea continuă să fie prisma prin care își navighează vocabularul creativ. Ideea de a avea un muzeu al ei aici în țară, poate la Vaslui, cred că va atrage curioși, dar și iubitori de artă…
Lasă un răspuns