Peștera Stânca Vulturilor (Orlova Chuka) din Bulgaria – forme meandrate în piatră săpate

Situată la aproximativ o sută de kilometri de București în Câmpia Dunăreană, după ce trecem podul de la Ruse, undeva în nord-estul Bulgariei (satul Pepeline) și având o lungime totală de 13.437 metri, Orlova Chuka (Stânca Vulturilor) este a doua cea mai lungă peșteră din Bulgaria (după Peștera Duhlata). Ea are galeriile distribuite pe șapte niveluri, din care se vizitează doar unul. După ce veți lua biletele, ghidul bulgar vă va conduce din jumătate în jumătate de oră (ultimul grup intrând la ora 17:00). Se poate vizita din luna martie până la sfârșitul lui octombrie. Pentru a ajunge în peșteră se coboară aproximativ  sută de trepte din piatră, printr-o pădurice. Peștera este un mare labirint de săli, coridoare și galerii. Este foarte mare, foarte bine luminată şi destul de ușor de vizitat. În foarte puţine locuri a fost nevoie să ne aplecăm pentru a trece dintr-o parte în alta. Cavitatea a fost săpată de ape în calcar cretacic, lucru ce face ca pereţii ei să aibe forme curbate ciudate (marmite și alte forme de eroziune) de culoare albă. Veți vedea stalactite, stalagmite, coloane, „construite” din miliarde și miliarde de picături de apă încărcate cu calcit dizolvat, în mii și mii de ani. Dintre formațiunile carstice create de apele de infiltrație, putem aminti: „Zece soldaţi de piatră”, „Pădurea fără Frunze”, „Familia”, „Trionat”, „Gheizer”, „Gheţar”, „Cascadă”, „Monstru”, „Streaşină”. Există şi două galerii mari, cu înălţime de 30 de metri şi lungime de 50 până la 70 de metri. Fiind dotată cu system de iluminare, pereţii peşterii îşi pot schimba culoarea din când în când, din verde în roşu, alb sau albastru, datorită filtrelor speciale.

Peștera a fost descoperită în anul 1941 și deschisă pentru turiști în 1957. Orlova Chuka găzduiește 14 specii de lilieci. Cavitatea carstică este situată pe versantul stâng al văii râului Cherni Lom. Este situată în provincia Ruse, la 11 km est de orașul Dve Mogili, la 3 km nord de satul Pepelina și la 45 km sud de capitala provinciei Ruse. Intrarea peșterii este la 40 m deasupra râului și este accesibilă printr-o cale abruptă. Terasa de intrare oferă o vedere panoramică a Parcului Natural Rusenski Lom și a formațiunile create din roci pe valea acestui râu. Peștera are o temperatură constantă pe an, de 14°C. În această peșteră au avut loc și concerte de muzică și proeiecții video. Principalele atracții ale peșterii sunt Sala de Concerte, formațiunile Big Stalagmite și Micul Pescar și Sala „Golemite Sipei” (cea mai mare sală din peșteră). Un alt punct de reper important este lacul Izvorcheto și stalagmitele sale albe. Legenda spune că acestă peșteră a  fost descoperită în 1941 de ciobanul Stoyan Spasov. În anul 1963, peștera și zona adiacentă de 7,5 ha au fost declarate ca reper natural (rezervație), iar în 1978 a fost declarat monument arheologic de importanță națională, după descoperirile ce au avut loc aici. S-a constatat că peștera a fost locuită intermitent de oameni de acum 200. 000, până acum 40.000 de ani, aceștia căutând adăpost aici datorită temperaturii constante și relativ ridicate. În peșteră au fost descoperite vârfuri de lance, unelte de silex, topor de piatră și bucăți de ceramic. Peștera a fost „locuită” și de către urșii din peșteri (Ursus Spelaeus), aici fiind descoperite numeroase fosile. Fauna cavernicolă din Orlova Chuka este formată din 14 specii de lilieci care locuiesc în peșteră în diferite sezoane, într-o colonie de aproximativ 12.000 de exemplare. Dintre aceste specii, trei sunt incluse în lista roșie a IUCN: liliacul cu degete lungi, liliacul cu potcoavă mediteraneean și liliacul cu potcoavă Mehely. Orlova Chuka este cel mai important refugiu de iarnă al liliecilor cu potcoavă din Marea Mediterană și al liliacul cu potcoavă Mehely din Bulgaria.

Peștera Orlova se află în Parcul „National Rusenski Lom”, mai precis în defileul râului Cherni (Negru) Lom. În perimetrul parcului se mai găsesc încă 63 de peșteri cu diferite dimensiuni care nu sunt amenajate și nu au nici indicatoare. Pe lângă peisajele deosebite din rezervație se mai poate vizita și Mănăstirea rupestră Basarabovo, Mănăstirea rupestră Ivanovo (monument U.N.E.S.C.O.) și Cetatea Cherveni. Parcul Național este cuprins în văile săpate adânc în calcar de cele trei râuri: Cherni Lom, Beli (mare) Lom, Malki (mic) Lom.

Peștera „din vis” Orlova Chuka aflată la o sută de kilometri de București merită vizitată din plin. Pentru un program mai complex se mai pot adăuga ca obiective și alte destinați turistice apropiate (Ruse, Veliko Târnovo, etc.)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*