„Porni Luceafărul…”, la cea de-a XL-a ediție…

Concursul a pornit sub bune auspicii. La propunerea participanților, înscrierile pentru Concursul de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul…” s-au prelungit. Astfel, cei care au mai dorit doresc se pot înscrie, au avut timp până pe data de 1 iunie. Au fost participanți din toate județele țării, interesați de acestă zonă de creație literară și poetică. Cea de-a XL-a ediție a concursului organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, s-a desfășurat în perioada 11-13 iunie. Scopul competiţiei a fost acela de a fi descoperite și promovate noi talente poetice și critice și s-a adresat poeților și criticilor literari care nu au depășit vârsta de 40 de ani, calculată la data de 11 iunie. Concursul „Porni Luceafărul…” s-a desfășurat pe mai multe secțiuni. Astfel, prima secțiune s-a numit „carte publicată-debut editorial”. La acesta cei care au debutat în lumea artei poeziei au trebui să trimită prin poștă două exemplare din cartea de versuri apărută în perioada 10 mai 2020 – 10 mai 2021, la care trebuia să fie adăugată și fișa de înscriere. De asemenea, aceștia trebuiau să trimită cartea şi în format electronic pe e-mail. A doua secțiune a fost cea de „poezie în manuscris” (nepublicată).

Textul poetic trebuia trimis prin e-mail, într-un document Word care trebuia să cuprindă cel mult 40 de poezii semnate cu un motto, la care se adauga și fișa de înscriere. Ultima secțiune s-a numit „interpretare critică a operei eminesciene”. Și în acest caz s-a trimis prin e-mail un eseu de cel mult 15 pagini într-un document Word, semnat cu un motto, alături de fișa de înscriere. Toți poeții selectați pentru premii și toate eseurile premiate au fost publicate în antologia editată de instituția organizatoare, care va apărea la următoare ediție a concursului. Lucrări au fost evaluate de un juriu de specialitate, iar în măsura posibilităților, organizatorii au oferit și premii în bani.

Cu toate că acest concurs s-a desfășurat în orașul lui Eminescu, niciun botoșănean nu a câștigat vreun premiu. Cei care au predominat primele două categorii au fost sucevenii, dar s-au remarcat și o persoană din Iași și alta din Dorohoi. Astfel, premiul I la Secţiunea Carte publicată – debut editorial a fost acordat Antoniei Mihăilescu, din Suceava, cu  volumul „Note din secolul kitsch”, în timp ce premiul al doilea a fost obținut de Vlad Berariu, Suceava, cu volumul „Cuțitul Proaspăt Șters”. La Secțiunea Poezie în manuscris (nepublicată), câştigători au fost  Roxana Baltaru (Suceava, premiul I),  Andreea Felciuc (Iași, premiul al II-lea), Amalia Mayer (Fălticeni, premiul al III-lea), Alexia Plăcintă (Suceava, Mențiunea I), Ilinca Zmău (Suceava, Mențiunea a II-a), Raluca-Antonia Ilie (Mălini, Mențiunea a III-a). La Secțiunea Interpretare critică a operei eminesciene Karyna-Delia Calistru, Dorohoi, a obținut Mențiunea I. Din juriu au făcut parte Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipotești, Bogdan Crețu, profesor universitar Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza” Iași și scriitorul Dan Lungu.

Festivitate de premiere s-a desfășurat sub semnul poeziei, al artei și al frumosului, duminică, 13 iunie și a avut loc în sala amfiteatru „Laurențiu Ulici” de la Memorialul Ipotești. Cu această ocazie, au fost prezente și oficialități cum ar fi Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Cornelia Ciobanu, dar și membrii juriului. Aceștia au vorbit despre însemnătatea concursului literar. Patrick-Mihail Petrescu, elev în clasa a VI-a la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, a deschis activitatea cu două partituri interpretate la vioară: Balada lui Ciprian Porumbescu și Seara pe deal, la cea de-a doua a intervenit și gazda evenimentului, Iustina Irimia-Cenușă – cu recitarea poeziei „Mai am un singur dor”. Înaintea decernării premiilor, Andrei Pițu, elev în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Ștefan Luchian”, câștigător al multor concursuri de muzică, a susținut un moment artistic la chitară. De asemenea, toți concurenții au recitat câte o poezie proprie, au primit diplome și mape cu documente publicate de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, printre care și antologia cu poezii de la ediția precedentă a concursului, urmând ca laureații să primească și premiile în bani. Întâlnirea s-a încheiat cu un recital al Alexandrei Costin, profesor de canto la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, după care s-a depus o coroană de flori la bustul poetului din curtea memorialului și s-au vizitat obiectivele Memorialului Ipotești. Felicitări și aplauze pentru organizatori și pentru participanți, pentru revigorarea culturii prin astfel de manifestări omagiale, prin amintirea veșnică pe care i-o purtăm lui Eminescu și operei sale. (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*