„Aripile” de apă ale Ceahlăului…

Printre „aripile” de apă cristalină ce înviorează aerul ozonat al munților noștri Carpați se află și Cascada Duruitoarea. Aceasta este declarată „monument al naturii cu regim de arie protejată de interes național” și se află în Masivul Ceahlău. Corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip peisagistic) și este situată în județul Neamț pe teritoriul administrativ al comunei Ceahlău. Denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic și continuu pe care îl face atunci când are apă multă. Rezervația în care se află minunata cădere de apă are o suprafață de un hectar, fiind situată la 1.250 m altitudine și este formată pe valea Pârâului Rupturii, între abrupturile coborâte dinspre Piatra Ciobanului (est) și Piciorul Șchiop (vest). Căderea de apă măsoară aproape 25 metri și este despărțită de un prag stâncos în două părți distincte: pragul superior, care are aproximativ 20 metri. (la baza acestuia apele au săpat în stâncă  prin eroziune escavații numite marmite) și pragul inferior care are aproximativ cinci metri, acesta răsfirând apa în evantai peste stâncă.

Dezagregarea conglomeratelor și gresiilor în timp datorată fenomenelor de gelivație (îngheț-dezgheț) și avalanșelor a dus la detașarea din pereții verticali a unor coloane, turnuri și la adâncirea jgheaburilor precum și la formarea de săritori și cascade. Alimentarea cu apă a pârâului se face în principal din izvorul Fântâna Rece situat spre platoul alpin, care este singurul care alimentează cascada permanent. Debitul actual al acestuia a fost redus din momentul în care a fost construită captarea pentru cabana Dochia. Mai sunt și alte izvoare, dar acestea au perioade când seacă. Accesul la Cascada Duruitoarea se face prin trei trasee turistice marcate, pe care se poate ajunge la obiectiv plecând din Stațiunea Durău, în aproximativ două ore: 1) Cruce roșie Durău – Poiana Viezuri (45′-1h) – cascada Duruitoarea (1h30′ – 2h) – grad mediu de dificultate; 2) Triunghi galben Cabana Fântânele- Poiana Viezuri (45′-1h) – cascada Duruitoarea (2h) – grad mic de dificultate și 3) Cruce albastră Durău – Pârâul Rupturilor (1h – 1h15′) – Cascada Duruitoarea (2h) – grad mediu de dificultate.  De la cascadă, pe traseul comun Cruce Roșie + Cruce albastră se poate ajunge la Cabana Dochia în 2 1/2 – 3 ore (traseu cu grad mare de dificultate interzis iarna). Pentru doritor4i există un loc de popas cu mese și bănci amenajat la mică distanță de cascadă, în aria vizuală a acesteia. În trecut exista și o scară de lemn care oferea acces la pragul intermediar. În timp aceasta a dispărut. Cabana Fântânele se află aproximativ la aceeași înălțime (1220 m), la distanță de 2 h de mers, Stațiunea Durău se află tot la 2h distanță la o diferență de nivel de 470 m, iar Cabana Dochia (1770 m) la 2 1/2 – 3 h. Apă potabilă se poate găsi la Izvorul (neamenajat) din Poiana Viezuri și apa cascadei Duruitoarea. Obiective turistice apropiate sunt: Stațiunea Durău;Mănăstirea Durău – Pictură în ceară executată de studenți și absolvenți ai Academiei de Arte Frumoase din Iași (printre ei Corneliu Baba – călăuziți de Nicolae Tonitza); Piatra Lăcrămată – accesibilă pe traseul spre cabana Dochia; Polița cu Ariniș – accesibilă pe traseul spre cabana Dochia; Platoul Munților Ceahlău. Accesul general se face prin plata unei taxe de rezervație la punctele amenajate din Durău sau Izvorul Muntelui. Există facilități pentru studenți, pensionari și copii.

O drumeție nu face decât să ne energizeze pozitiv, să ne ofere peisaje unice și să ne dea bună dispoziție. Ața că, hai să porni la drum! (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*